Водени конац против пародонтозе

Жвакање жвакаћих гума и ручно масирање десни, нису од дугорочне помоћи, поручују стоматолози.

Здравље 26.06.2018 | 11:38
Водени конац против пародонтозе
ЗА лечење и избегавање последица пародонтопатије најбитније је да стоматолог уклони узрок који је довео до промена на деснима. Други корак је беспрекорна орална хигијена која је кључна за спречавања даљег развоја овог обољења. Жвакање жвакаћих гума и ручно масирање десни, нису од дугорочне помоћи, поручују стоматолози.

- Прање зуба одговарајућом четкицом и употреба интерденталних четкица којима се темељно чисти простор између зуба су неопходна нега зуба, поготово код оних пацијената који имају пародонтозу - каже др Наташа Мратинковић. - Појачану оралну хигијену требало би спорводити свакодневно, после сваког оброка.

Наша саговорница каже да је препорука да оболели од пародонтопатије за прање зуба користе и посебне, кућне апарате за испирање зуба и десни.

- Ови апарати су новина на тржишту, а с обзиром на то да испуштају воду под притиском они практично делују као врста "воденог конца", који не само што беспрекорно уклања сваку нечистоћу са најскривенијих делова зуба, већ истовремено и масира десне.

У случају када зуби не могу да се оперу после оброка, тада се препоручује жвакаћа гума. Она поспешује лучење пљувачке и на тај начин доприноси привременом уклањању нечистоћа са зуба и десни.

Новости
фото:интернет
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар