СП: Уругвајци први, Саудијци добише Салаха!

Уругвајци разбили Русе за прво место у групи! Фудбалери Уругваја победили су Русију са 3:0 у трећем колу Групе А Светског првенства у Русији.  Моћни Уругвај први, Саудијци трећи! Одигране су последње утакмице у Групи А. Уругвај убедљиво поразио Русе, Саудијска Арабија преокренула и победила у последњем минуту.  Лако је играти фудбал с таквим алама у нападу! Браћа по головима и одбрана од гранита одвели Уругвај на прво место! Луис Суарез најбољи стрелац у историји уругвајског фудбала, Руси убедљиво поражени у Самари - 0:3.  

Фудбал 25.06.2018 | 18:15
СП: Уругвајци први, Саудијци добише Салаха!
Уругвајци су овим тријумфом решили питање победника групе и са првог места ће чекати другопласираног из Групе Б где се за то место боре Португал и Шпанија. 

Уругвајци су врло брзо показали да ће пробати рано да постигну гол јер је још у првом минуту са дистанце "тукао" Матијас Весино. Тада није било опасности по гол Русије, али је Уругвај прву изгледну прилику претворио у гол већ у десетом минуту. 

Газински је испред свог казненог простора фаулирао Бетанкура, а лопту је наместио Луис Суарес. 

Живи зид је скратио видно поље Игору Акинфејеву, Суарес је то искористио и по земљи шутирао у доњи ћошак за 1:0. 

Акинфејев се истегао колико је било могуће, али не довољно да одбрани. Само два минута касније Руси су могли до изједначења.

Дзјуба је главом добро спустио лопту на линију 16 метара за Черишева, а овај је из прве шутирао. Муслера је имао среће јер је снажан ударац ишао у њега иначе не би било шансе да је одбрани. 

Колико је у тој ситуацији Муслера имао среће, толико је Руси нису имали у 23. минуту. Са око 25 метара шутира Лаксалт, испречио се Черишев од чије се ноге лопта одбила и отишла у сам угао гола где Акинфејев није могао да је стигне. 

Да ствари наставе да се крећу од лоших ка горим, побринуо се Игор Смољников. Стартовао је на Лаксалта и добио други жути картон и искључење у 36. минуту. 

У међувремену је Бетанкур био сам испред голмана, али није повисио на 3:0. Уругвај је до краја полувремена мало попустио темпо и остало је 2:0.

Већ на старту другог дела игре било је јасно да ће Руси тешко моћи било шта да ураде и да је за њих утакмица готова била у 36. минуту. 

Миранчук је покушавао истрчавањима, Самедов није могао центашутем да погоди ни камион па су лопте прелетале казнени простор Уругваја, а Дзјуба је био незадовољан. 

Све то је резултовало лошијом игром Руса у другом полувремену уз тек повремене покушаје да угрозе Муслеру, што је без Черишева ишло тешко. 

Уругвајци су имали неколико добрих шанси да постигну и трећи гол и то су успели у 91. минуту. Родригес је тукао са дистанце, Акинфејев је одбранио и одбио лопту у корнер. 

Највиши је у скоку био Годин, голман Русије је и њему одлично одбранио, али се лопта одбила Каванију и он је спаковао трећи гол у мрежу Руса за суверено прво место "Уруса" у овој групи.

Завршена је прва фаза Мундијала за репрезентације у групи А.

Први је Уругвај!

Ова јужноамеричка селекција такмичење у групи завршила је са све три победе, први пут у историји двоструких светских првака. После минималних тријумфа против Египта и Саудијске Арабије, екипа Оскара Табареза је декласирала домаћина – 3:0 (2:0).

Уругвај је у свему био бољи од Руса, који су се очигледно задовољили пласманом у осмину финала и свеједно им је било с које ће позиције на ривале из Групе Б, а то ће бити вероватно Шпанија или Португал.

Али, оно што може да брине селектор "зборање" Станислава Черчесова је црвени картон који је добио Игор Смољников у 36. минуту, када је због неопрезног старта добио други жути картон. Играч Зенита неће моћи да помогне тиму у осмини финала.

Стрелци за Уругвај били су Луис Суарез у 10, затим Денис Черишев у 23, који се лоше поставио и савладао свог голмана после шута Дијега Лаксалта, и Единсон Кавани у 90. минуту.

Надмоћно! У реду, имали су групу са фудбалским лилипутанцима, Саудијском Арабијом и Египтом, али кад је на ред дошла утакмица за прво место, Уругвај се постарао да себи пришије статус једног од фавиорита из сенке, оголи мане Руса, а ривалима у нокаут фази пошаље поруку да је спремнији него икад раније да стигне можда и до полуфинала - 3:0 у Самари за максималан учинак у Групи А.

Уруси су прошли даље са све три победе, али је још импресивније што су у осмину финала закорачили без примљеног гола. Капитен Дијего Годин изгледа као штопер поред кога ништа не сме да прође, а камоли  данас неубедљиви нападачи Зборнаје команде, везни ред можда није довољно племенит да креира, али јесте да чува лопту, а у нападу ће пре или касније прорадити неко од двојице класних нападача. Овога пута здружено и Луис Суарез и Единсон Кавани.

Шпиц Барселоне је хирурши прецизно извео слободан ударац у десетом минуту и већ у раној фази усмерио утакмицу на воденицу екипе Оскара Табареза. А себе позиционирао као најбољег стрелца Уругваја свих времена. Томе у прилог бројка од 424 гола у каријери (рачауњући и клубове и репрезентацију), чиме је на вечној листи за један погодак претекао Фернанда Морену. Хитац у даљи угао, неухватљив за голмана Игора Акинфејева, значио је уједно да је престигао и Дијега Форлана на листи најбољих уругвајских стрелаца на првенствима света. Сад их има седам, а рекорд у власништву Оскара Мигеза ће напасти већ у наредном мечу.

Рано вођство омогућило је Уругвајцима да играју мирније и да чекају нову шансу. Нису морали да чекају дуго. Напротив, већ у 23. минуту Дијего Лаксалт је опалио са дистанце, лопта на путу до гола закачила Дениса Черишева, а један од најбољих руских играча на Мундијалу (три гола) имао несрећу да је скрене у мрежу и практично “закључа” уткамицу. Катанац је, дефинитивно, ставио Игор Смољников, са два жута картона у размаку од осам минута (28. и 36), после чега је екипи Станислава Черчесова постало јасно да од првог места у групи неће бити ништа.

Руку на срце, Руси су успели да створе неколико прилика у наставку, међутим, све је бранио јубиларац Фенрандо Муслера (100. меч за репрезентацију), да би у у 90. минуту Единсон Кавани налетео на одбитак и скинуо огроман психолошки терет с плећа, јер се видело колико му је стало да пробије лед. Успео је.

Неће бити лако Шпанцима (или) Португалцима против овако расположеног Уругваја.

УРУГВАЈ - РУСИЈА 3:0 (2:0)
/Суарез 10, Черишев 23аг, Кавани 90/

Стадион: Космос Арена у Самари.
Капацитет: 41.970.
Судија: Маланг Дедију (Сенегал).

Урувај (3-5-2): Муслера - Коатес, Годин, Касерес - Нандез (К. Родригез), Весино, Тореира, Бентанкур (Араскаета), Лаксалт - Суарез, Кавани.

Русија (4-2-3-1): Акинфејев - Смолников, Кутепов, Игнашевич, Кудријашов - Зобнин, Газински (Кузјаев) - Самедов, Миранчук (Смолов), Черишев (М. Фернандес) - Дзјуба.

Саудијци преокретом у надокнади расплакали Салаха! Фудблаери Саудијске Арабије савладали су Египат у последњем колу групне фазе Светског првенства после 'лудог' меча, преокрета и доста спорних детаља.

Иако само за пшрестиж, узбудљиво је било и у Волгограду. Саудијска Арабија је победила после преокрета Египат 2:1, и то голом у последњем минуту судијске надокнаде.

Мохамед Салах је постигао првенац на Мундијалима у 22. минуту. Први гол на Светском првенству у Русији дала је Арабија преко Салмана Ал Фараџа у шестом минуту судијске надокнаде првог дела и то из пенала.

Иако поражен, један од јунака био је Есам Ел Хадари. Голман Египта је са 45 година постао најстарији учесник неке од утакмица светских првенстава, а уз то је одбранио и пенал Фахаду Ал Муваладу.

Тренутак одлуке одиграо се пред сам крај, када је Салем Ал Давсари погодио за победу Саудијаца.

Саудијска Арабија је забележила прву победу на Светском првенству, али и постигла прве голове, с обзиром да су у прва два меча били неефикасни. 

Египат и његов једини стрелац на шампионату Мо Салах остају без победе и кући иду без иједног освојеног бода, на последњем месту групе А. 

Египат је играо боље на старту и повео у 22. минуту сјајним голом фудбалера Ливерпула Мохамеда Салаха, који је постигао свој други гол на шампионату после изузетног лоба. 

До 40. минута првог полувремена није било много узбуђења, да би главни судија меча досудио пенал за Саудијску Арабију, али га је 45-годишњи Ел Хадари одбранио.

Ипак, Саудијци су некако дошли до првог гола на шампионату после још једног пенала и то у 51. минуту првог дела игре, када је прецизан био Салман. 

Јунак своје нације постао је Салем у 95. минуту утакмице, када је након једног конфузног дешавања у казненом простору противника најбоље сналази и доноси небитна три бода својој екипи. 

Мо Салах у сузама је завршио меч, видно разочаран јер није успео да својој репрезентацији донесе још један велики успех. 

Деда и Салах нису могли сами, Саудијци у последњем секунду добили арапски дерби! Есам Ел Хадари ушао у историју Мундијала.

Египат и Саудијска Арабија су још пре међусобног дуела у последњем мечу групе спаковали кофере и испратили Русе и Уругвајце у осмину финала. Тако је њихов мали арапски дерби био резултатски безначајан за фудбалски свет, али њима и те како битан с обзиром на национални понос и менталитет. Ствар престижа. Победа би поправила утисак, пораз би био недопустив за њихове навијаче, реми би био танка утеха... Саудијци су на крају имали дебље живце и после преокрета славили 2:1 голом у последњем скунду меча.

Ипак, меч у Волгограду се ипак неће памтити по првом голу Саудијаца на овом првенству, по поготку Салаха, по победи у 94. минуту или неком добром фудбалу. Меч је ушао у фудбалску историју због ЕсамаЕл Хадарија. Египатско чудо од човека је исписао странице у мундијалским алманасима. 

Са 45 година и 161 дан, египатски голман је постао најстарији фудбалер који је заиграо на Мундијалима. И не само да је заиграо, већ је био и играч утакмице. Успео је чак и пенал да одбрани! Египатски фудбалски Фараон је одушевио планету и спасао Египат да не заврши без освојеног бода првенство у Русији.

Почетак меча није обећавао баш никаква узбуђења. У првих двадесетак минута снисмо имали ништа да видимо, голмани су могли да спавају, а онда је коначно Салах прекинуо досаду. Севнула је дуга лопта на Салаха у контру, ас Ливерпула се увукао између штопера, први стигао до лопте и са 20 метара пребацио истрчалог голмана ривала. Два минута касније је имао још бољу шансу, ситуацију „један на један“, али се тада обрукао...

Тек после пола сата и кусур минута игре, Саудијци су почели да прете. И добили поклон с неба! Египатски фудбалер је играо руком пред својим голом и скривио пенал. Ал Харби је преузео одговорност, али је Есам АлХадари показао да није у Русији због старих заслуга и да је апсолутно заслужио овај позив. Најстарији фудбалер у историји Мундијала је маестрално реаговао и одбранио пенал Ал Муваладу. Поставио је још један рекорд који ће теко бити надмашен.

На његову жалост, неколико минута касније је Саудијска Арабија добила још један пенал. Играла се дубока надокнада првог полувремена када је Габр повукао за дрес Ал Мувалада и скривио нови једанаестерац. Овога пута Ел Хадари није могао ништа, Ал Фараж је био сигуран.

Друго полувреме је било далеко мање садржајно. Саудијци су имали више лопту у ногама, али нису успевали да упуте шут на гол, Ел Хадарија. Салах и Трезеге су покушавали за Египат али нису били прецизни у завршници, средином полувремена је Ел Хадари још једном задивио планети.

Прво је невероватним рефлексом скинуо шут Салмана, а потом и Мухамеда после корнера. Ветеран је спасао Египат пораза и био његова најсветлија тачка! Покушали су његови саиграчи у последњих давдесетак минута да нападну, стегли су обруч око гола Саудијаца, Варда је имао добру шансу, али се мреже нису тресле... Чекало се само да Саудијци заврше последњи напад у надокнади времена и да судија Ролдан дуне у пиштаљку за крај меча у којем нема победника, али... Египту је опет пала концентрација, Саудијци су уз много среће дошли у шансу коју Ал Давсари није пропустио и донео је Зеленим соколовима донео победу. Ел Хадари није могао ништа... 

Утакмица која се неће памтити по неком занимљивом фудбалу већ искључиво по људској громади која је показала шта све човек може и када има 45 година.

САУДИЈСКА АРАБИЈА - ЕГИПАТ 2:1
/Ал Фарај 45+6пен, Ал Давсари 90+4 - Салах 22/

Стадион: Волгоград арена. Судија: Вилмар Ролдан (Колумбија).

Саудијска Арабија (4-5-1): Ал Мојсалем - Ал Бурајк, М. Хавсави, О. Хавсави, Јасер – Ал Јасим, Отајф, Бабхир (од 65. Асери), Ал Фараж, Ал Давсари – Ал Мувалад (од 79. Ал Шехри).

Египат (4-2-3-1): Ел Хадари - Фати, Габр, Хегази, Абделшафи – Елнени, Хамед – Салах, Ел Саид (од 45+7. Варда), Трезеге (од 81. Кахраба) - Мосен (од 64. Соби).

Група А, 3. коло:

Саудијска Арабија – Египат 2:1 (1:1)
Уругвај – Русија 3:0 (2:0)

ТАБЕЛА:Уругвај 9, Русија 6, Саудијска Арабија 3, Египат 0.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар