SP: Urugvajci prvi, Saudijci dobiše Salaha!

Urugvajci razbili Ruse za prvo mesto u grupi! Fudbaleri Urugvaja pobedili su Rusiju sa 3:0 u trećem kolu Grupe A Svetskog prvenstva u Rusiji.  Moćni Urugvaj prvi, Saudijci treći! Odigrane su poslednje utakmice u Grupi A. Urugvaj ubedljivo porazio Ruse, Saudijska Arabija preokrenula i pobedila u poslednjem minutu.  Lako je igrati fudbal s takvim alama u napadu! Braća po golovima i odbrana od granita odveli Urugvaj na prvo mesto! Luis Suarez najbolji strelac u istoriji urugvajskog fudbala, Rusi ubedljivo poraženi u Samari - 0:3.  

Fudbal 25.06.2018 | 18:15
SP: Urugvajci prvi, Saudijci dobiše Salaha!
Urugvajci su ovim trijumfom rešili pitanje pobednika grupe i sa prvog mesta će čekati drugoplasiranog iz Grupe B gde se za to mesto bore Portugal i Španija. 

Urugvajci su vrlo brzo pokazali da će probati rano da postignu gol jer je još u prvom minutu sa distance "tukao" Matijas Vesino. Tada nije bilo opasnosti po gol Rusije, ali je Urugvaj prvu izglednu priliku pretvorio u gol već u desetom minutu. 

Gazinski je ispred svog kaznenog prostora faulirao Betankura, a loptu je namestio Luis Suares. 

Živi zid je skratio vidno polje Igoru Akinfejevu, Suares je to iskoristio i po zemlji šutirao u donji ćošak za 1:0. 

Akinfejev se istegao koliko je bilo moguće, ali ne dovoljno da odbrani. Samo dva minuta kasnije Rusi su mogli do izjednačenja.

Dzjuba je glavom dobro spustio loptu na liniju 16 metara za Čeriševa, a ovaj je iz prve šutirao. Muslera je imao sreće jer je snažan udarac išao u njega inače ne bi bilo šanse da je odbrani. 

Koliko je u toj situaciji Muslera imao sreće, toliko je Rusi nisu imali u 23. minutu. Sa oko 25 metara šutira Laksalt, isprečio se Čerišev od čije se noge lopta odbila i otišla u sam ugao gola gde Akinfejev nije mogao da je stigne. 

Da stvari nastave da se kreću od loših ka gorim, pobrinuo se Igor Smoljnikov. Startovao je na Laksalta i dobio drugi žuti karton i isključenje u 36. minutu. 

U međuvremenu je Betankur bio sam ispred golmana, ali nije povisio na 3:0. Urugvaj je do kraja poluvremena malo popustio tempo i ostalo je 2:0.

Već na startu drugog dela igre bilo je jasno da će Rusi teško moći bilo šta da urade i da je za njih utakmica gotova bila u 36. minutu. 

Mirančuk je pokušavao istrčavanjima, Samedov nije mogao centašutem da pogodi ni kamion pa su lopte preletale kazneni prostor Urugvaja, a Dzjuba je bio nezadovoljan. 

Sve to je rezultovalo lošijom igrom Rusa u drugom poluvremenu uz tek povremene pokušaje da ugroze Musleru, što je bez Čeriševa išlo teško. 

Urugvajci su imali nekoliko dobrih šansi da postignu i treći gol i to su uspeli u 91. minutu. Rodriges je tukao sa distance, Akinfejev je odbranio i odbio loptu u korner. 

Najviši je u skoku bio Godin, golman Rusije je i njemu odlično odbranio, ali se lopta odbila Kavaniju i on je spakovao treći gol u mrežu Rusa za suvereno prvo mesto "Urusa" u ovoj grupi.

Završena je prva faza Mundijala za reprezentacije u grupi A.

Prvi je Urugvaj!

Ova južnoamerička selekcija takmičenje u grupi završila je sa sve tri pobede, prvi put u istoriji dvostrukih svetskih prvaka. Posle minimalnih trijumfa protiv Egipta i Saudijske Arabije, ekipa Oskara Tabareza je deklasirala domaćina – 3:0 (2:0).

Urugvaj je u svemu bio bolji od Rusa, koji su se očigledno zadovoljili plasmanom u osminu finala i svejedno im je bilo s koje će pozicije na rivale iz Grupe B, a to će biti verovatno Španija ili Portugal.

Ali, ono što može da brine selektor "zboranje" Stanislava Čerčesova je crveni karton koji je dobio Igor Smoljnikov u 36. minutu, kada je zbog neopreznog starta dobio drugi žuti karton. Igrač Zenita neće moći da pomogne timu u osmini finala.

Strelci za Urugvaj bili su Luis Suarez u 10, zatim Denis Čerišev u 23, koji se loše postavio i savladao svog golmana posle šuta Dijega Laksalta, i Edinson Kavani u 90. minutu.

Nadmoćno! U redu, imali su grupu sa fudbalskim liliputancima, Saudijskom Arabijom i Egiptom, ali kad je na red došla utakmica za prvo mesto, Urugvaj se postarao da sebi prišije status jednog od faviorita iz senke, ogoli mane Rusa, a rivalima u nokaut fazi pošalje poruku da je spremniji nego ikad ranije da stigne možda i do polufinala - 3:0 u Samari za maksimalan učinak u Grupi A.

Urusi su prošli dalje sa sve tri pobede, ali je još impresivnije što su u osminu finala zakoračili bez primljenog gola. Kapiten Dijego Godin izgleda kao štoper pored koga ništa ne sme da prođe, a kamoli  danas neubedljivi napadači Zbornaje komande, vezni red možda nije dovoljno plemenit da kreira, ali jeste da čuva loptu, a u napadu će pre ili kasnije proraditi neko od dvojice klasnih napadača. Ovoga puta združeno i Luis Suarez i Edinson Kavani.

Špic Barselone je hirurši precizno izveo slobodan udarac u desetom minutu i već u ranoj fazi usmerio utakmicu na vodenicu ekipe Oskara Tabareza. A sebe pozicionirao kao najboljeg strelca Urugvaja svih vremena. Tome u prilog brojka od 424 gola u karijeri (račaunjući i klubove i reprezentaciju), čime je na večnoj listi za jedan pogodak pretekao Fernanda Morenu. Hitac u dalji ugao, neuhvatljiv za golmana Igora Akinfejeva, značio je ujedno da je prestigao i Dijega Forlana na listi najboljih urugvajskih strelaca na prvenstvima sveta. Sad ih ima sedam, a rekord u vlasništvu Oskara Migeza će napasti već u narednom meču.

Rano vođstvo omogućilo je Urugvajcima da igraju mirnije i da čekaju novu šansu. Nisu morali da čekaju dugo. Naprotiv, već u 23. minutu Dijego Laksalt je opalio sa distance, lopta na putu do gola zakačila Denisa Čeriševa, a jedan od najboljih ruskih igrača na Mundijalu (tri gola) imao nesreću da je skrene u mrežu i praktično “zaključa” utkamicu. Katanac je, definitivno, stavio Igor Smoljnikov, sa dva žuta kartona u razmaku od osam minuta (28. i 36), posle čega je ekipi Stanislava Čerčesova postalo jasno da od prvog mesta u grupi neće biti ništa.

Ruku na srce, Rusi su uspeli da stvore nekoliko prilika u nastavku, međutim, sve je branio jubilarac Fenrando Muslera (100. meč za reprezentaciju), da bi u u 90. minutu Edinson Kavani naleteo na odbitak i skinuo ogroman psihološki teret s pleća, jer se videlo koliko mu je stalo da probije led. Uspeo je.

Neće biti lako Špancima (ili) Portugalcima protiv ovako raspoloženog Urugvaja.

URUGVAJ - RUSIJA 3:0 (2:0)
/Suarez 10, Čerišev 23ag, Kavani 90/

Stadion: Kosmos Arena u Samari.
Kapacitet: 41.970.
Sudija: Malang Dediju (Senegal).

Uruvaj (3-5-2): Muslera - Koates, Godin, Kaseres - Nandez (K. Rodrigez), Vesino, Toreira, Bentankur (Araskaeta), Laksalt - Suarez, Kavani.

Rusija (4-2-3-1): Akinfejev - Smolnikov, Kutepov, Ignaševič, Kudrijašov - Zobnin, Gazinski (Kuzjaev) - Samedov, Mirančuk (Smolov), Čerišev (M. Fernandes) - Dzjuba.

Saudijci preokretom u nadoknadi rasplakali Salaha! Fudblaeri Saudijske Arabije savladali su Egipat u poslednjem kolu grupne faze Svetskog prvenstva posle 'ludog' meča, preokreta i dosta spornih detalja.

Iako samo za pšrestiž, uzbudljivo je bilo i u Volgogradu. Saudijska Arabija je pobedila posle preokreta Egipat 2:1, i to golom u poslednjem minutu sudijske nadoknade.

Mohamed Salah je postigao prvenac na Mundijalima u 22. minutu. Prvi gol na Svetskom prvenstvu u Rusiji dala je Arabija preko Salmana Al Faradža u šestom minutu sudijske nadoknade prvog dela i to iz penala.

Iako poražen, jedan od junaka bio je Esam El Hadari. Golman Egipta je sa 45 godina postao najstariji učesnik neke od utakmica svetskih prvenstava, a uz to je odbranio i penal Fahadu Al Muvaladu.

Trenutak odluke odigrao se pred sam kraj, kada je Salem Al Davsari pogodio za pobedu Saudijaca.

Saudijska Arabija je zabeležila prvu pobedu na Svetskom prvenstvu, ali i postigla prve golove, s obzirom da su u prva dva meča bili neefikasni. 

Egipat i njegov jedini strelac na šampionatu Mo Salah ostaju bez pobede i kući idu bez ijednog osvojenog boda, na poslednjem mestu grupe A. 

Egipat je igrao bolje na startu i poveo u 22. minutu sjajnim golom fudbalera Liverpula Mohameda Salaha, koji je postigao svoj drugi gol na šampionatu posle izuzetnog loba. 

Do 40. minuta prvog poluvremena nije bilo mnogo uzbuđenja, da bi glavni sudija meča dosudio penal za Saudijsku Arabiju, ali ga je 45-godišnji El Hadari odbranio.

Ipak, Saudijci su nekako došli do prvog gola na šampionatu posle još jednog penala i to u 51. minutu prvog dela igre, kada je precizan bio Salman. 

Junak svoje nacije postao je Salem u 95. minutu utakmice, kada je nakon jednog konfuznog dešavanja u kaznenom prostoru protivnika najbolje snalazi i donosi nebitna tri boda svojoj ekipi. 

Mo Salah u suzama je završio meč, vidno razočaran jer nije uspeo da svojoj reprezentaciji donese još jedan veliki uspeh. 

Deda i Salah nisu mogli sami, Saudijci u poslednjem sekundu dobili arapski derbi! Esam El Hadari ušao u istoriju Mundijala.

Egipat i Saudijska Arabija su još pre međusobnog duela u poslednjem meču grupe spakovali kofere i ispratili Ruse i Urugvajce u osminu finala. Tako je njihov mali arapski derbi bio rezultatski beznačajan za fudbalski svet, ali njima i te kako bitan s obzirom na nacionalni ponos i mentalitet. Stvar prestiža. Pobeda bi popravila utisak, poraz bi bio nedopustiv za njihove navijače, remi bi bio tanka uteha... Saudijci su na kraju imali deblje živce i posle preokreta slavili 2:1 golom u poslednjem skundu meča.

Ipak, meč u Volgogradu se ipak neće pamtiti po prvom golu Saudijaca na ovom prvenstvu, po pogotku Salaha, po pobedi u 94. minutu ili nekom dobrom fudbalu. Meč je ušao u fudbalsku istoriju zbog EsamaEl Hadarija. Egipatsko čudo od čoveka je ispisao stranice u mundijalskim almanasima. 

Sa 45 godina i 161 dan, egipatski golman je postao najstariji fudbaler koji je zaigrao na Mundijalima. I ne samo da je zaigrao, već je bio i igrač utakmice. Uspeo je čak i penal da odbrani! Egipatski fudbalski Faraon je oduševio planetu i spasao Egipat da ne završi bez osvojenog boda prvenstvo u Rusiji.

Početak meča nije obećavao baš nikakva uzbuđenja. U prvih dvadesetak minuta snismo imali ništa da vidimo, golmani su mogli da spavaju, a onda je konačno Salah prekinuo dosadu. Sevnula je duga lopta na Salaha u kontru, as Liverpula se uvukao između štopera, prvi stigao do lopte i sa 20 metara prebacio istrčalog golmana rivala. Dva minuta kasnije je imao još bolju šansu, situaciju „jedan na jedan“, ali se tada obrukao...

Tek posle pola sata i kusur minuta igre, Saudijci su počeli da prete. I dobili poklon s neba! Egipatski fudbaler je igrao rukom pred svojim golom i skrivio penal. Al Harbi je preuzeo odgovornost, ali je Esam AlHadari pokazao da nije u Rusiji zbog starih zasluga i da je apsolutno zaslužio ovaj poziv. Najstariji fudbaler u istoriji Mundijala je maestralno reagovao i odbranio penal Al Muvaladu. Postavio je još jedan rekord koji će teko biti nadmašen.

Na njegovu žalost, nekoliko minuta kasnije je Saudijska Arabija dobila još jedan penal. Igrala se duboka nadoknada prvog poluvremena kada je Gabr povukao za dres Al Muvalada i skrivio novi jedanaesterac. Ovoga puta El Hadari nije mogao ništa, Al Faraž je bio siguran.

Drugo poluvreme je bilo daleko manje sadržajno. Saudijci su imali više loptu u nogama, ali nisu uspevali da upute šut na gol, El Hadarija. Salah i Trezege su pokušavali za Egipat ali nisu bili precizni u završnici, sredinom poluvremena je El Hadari još jednom zadivio planeti.

Prvo je neverovatnim refleksom skinuo šut Salmana, a potom i Muhameda posle kornera. Veteran je spasao Egipat poraza i bio njegova najsvetlija tačka! Pokušali su njegovi saigrači u poslednjih davdesetak minuta da napadnu, stegli su obruč oko gola Saudijaca, Varda je imao dobru šansu, ali se mreže nisu tresle... Čekalo se samo da Saudijci završe poslednji napad u nadoknadi vremena i da sudija Roldan dune u pištaljku za kraj meča u kojem nema pobednika, ali... Egiptu je opet pala koncentracija, Saudijci su uz mnogo sreće došli u šansu koju Al Davsari nije propustio i doneo je Zelenim sokolovima doneo pobedu. El Hadari nije mogao ništa... 

Utakmica koja se neće pamtiti po nekom zanimljivom fudbalu već isključivo po ljudskoj gromadi koja je pokazala šta sve čovek može i kada ima 45 godina.

SAUDIJSKA ARABIJA - EGIPAT 2:1
/Al Faraj 45+6pen, Al Davsari 90+4 - Salah 22/

Stadion: Volgograd arena. Sudija: Vilmar Roldan (Kolumbija).

Saudijska Arabija (4-5-1): Al Mojsalem - Al Burajk, M. Havsavi, O. Havsavi, Jaser – Al Jasim, Otajf, Babhir (od 65. Aseri), Al Faraž, Al Davsari – Al Muvalad (od 79. Al Šehri).

Egipat (4-2-3-1): El Hadari - Fati, Gabr, Hegazi, Abdelšafi – Elneni, Hamed – Salah, El Said (od 45+7. Varda), Trezege (od 81. Kahraba) - Mosen (od 64. Sobi).

Grupa A, 3. kolo:

Saudijska Arabija – Egipat 2:1 (1:1)
Urugvaj – Rusija 3:0 (2:0)

TABELA:Urugvaj 9, Rusija 6, Saudijska Arabija 3, Egipat 0.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar