Аеродроми више не могу да поднесу капацитет саобраћаја

Међународна асоцијација за ваздушни превоз, ИАТА, увелико упозорава на све већи број аеродрома који су достигли свој максимални капацитет броја слетања и полетања.

Путовања 25.06.2018 | 12:47
Аеродроми више не могу да поднесу капацитет саобраћаја
Овог лета, 204 аеродрома добила су ознаку „Левел 3“ (ниво 3) за координисање слотова, што значи да немају довољан капацитет писта, платформи или гејтова за опслуживање свих летова комерцијалних авиокомпанија, карго превозника и осталих пружалаца авионских услуга. 

Ово је значајан пораст у односу на 160 таквих аеродрома у 2012, и 189 регистрованих у новембру прошле године, а проблем је представљен на Годишњем генералном састанку ИАТА-е у Сиднеју прошлог месеца. Према пројекцијама, годишњи број авионских путника, који већ сада прелази 4 милијарде, током наредних 20 година ће се удвостручити, а проблем капацитета аеродрома ће се додатно погоршавати. ИАТА предвиђа да ће у наредних 10 година још 100 светских аеродрома достићи свој максимални капацитет. 

Неки од проблема који ће настати због ове појаве су смањена флексибилност, немогућност да се путницима изађе у сусрет и неоптимални ред летења, који се мора креирати у складу са постојећим капацитетом. 

Слот је полетање или слетање на аеродром у тачно одређено време. На мање прометним аеродромима авиокомпаније право на летове добијају путем стандардне пословне трансакције са аеродромам. Али на прометним „Левел 3“ аеродромима право на летење додељује независни координатор слотова, у просеку око пет месеци пре октобра (зимског реда летења) и марта (летњег реда летења). 

Слотови се прво додељују према „праву првенства“, односно компанијама које већ имају успостављене линије ка и са дотичног аеродрома. Али када се отварају нови слотови, или зато што авиокомпаније укидају неке летове или зато што аеродром креира додатни капацитет за полетање и слетање, авиокомпаније морају да конкуришу за њих, а половина доступних слотова је резервисана за авиокомпаније које претходно нису саобраћале са тог аеродрома. 

Више од 50% аеродрома са координисаним слотовима налазе се у Европи, а следећи регион по броју таквих аеродрома је Азија-Пацифик. Само Кина има 21 аеродром који захтева координисање слотова. У САД-у, једино њујоршки аеродром ЈФК има овај статус. 

Велики светски хабови који имају координисане слотове су лондонски Хитроу, париски Шарл де Гол, Франкфурт, Амстердам, Пекинг, Дубаи, Мексико Сити, Хонг Конг и Торонто. Према ИАТА-иним подацима, преко 43% одлазних путника летело је са аеродрома са координисаним слотовима у 2017. години. 

Поред 204 „Левел 3“ аеродрома, више од 100 светских аеродрома има додељену ознаку „Левел 2“, што значи да се током најпрометнијих делова дана и године суочавају са загушењем саобраћаја. На овим аеродромима слотови још увек нису ограничени, али ће се то неминовно десити у скорој будућности, ако број путника настави да расте овим темпом.

 Решавање проблема 

Улагање у изградњу нових аеродромских капацитета је неопходно како би се ублажиле последице убрзаног развоја авио саобраћаја. Тако, на пример, Кина има велике планове за изградњу нових аеродрома, укључујући и други пекиншки аеродром, који би требало да се отвори следеће године, а имаће годишњи капацитет од 100 милиона путника. 

Мексико Сити такође гради нови аеродром, а лондонском Хитроу је управо одобрена изградња треће писте. 

Ипак, не слажу се сви са апокалиптичном визијом будућности због наглог пораста броја авио путника. Неки стручњаци сматрају да се потражња формира у складу са понудом и да авио индустрија ту није изузетак. То значи да, када капацитет великог аеродрома достигне максимум, путници почињу да се „преливају“ на околне мање аеродроме. У Европи су добри примери за ово аеродром у Корку, који је забележио приметан пораст броја путника захваљујући ограничењима аеродрома у Даблину, али и белгијски Шарлроа у јужном делу Брисела, који је „профитирао“ због пребукираности главног бриселског аеродрома Завентем. 

Са друге стране, стручњаци упозоравају на то да рестрикције слотова често воде ка монополистичком понашању авиокомпанија. Превозницима који имају додељене слотове одговара да се нови слотови не стварају, како би управо они одржали контролу над одређеним тржиштима. 

Препорука ових стручњака за решавање проблема је боље управљање кашњењима летова, боље организовање распореда слетања и њихова координација са доступним гејтовима, што би могло да доведе до стварања нових слотова на аеродромима, пише "Травел“ магазин.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар