Цинк - минерал злата вриједан

Потребан за имунолошки систем организма, изградњу протеина и покретање ензима, цинк је један од најважнијих минерала у организму. Омогућава нормалан раст, развој и полно сазревање.

Здравље 25.06.2018 | 12:45
Цинк - минерал злата вриједан
Особе које су често на дијети, не конзумирају месо и млечне производе, као и старије особе са хроничним болестима, припадају ризичној групи која пати од недостатка овог минерала.

Храна која може да надокнади недостатак цинка, укључује краставац, зелену салату, маслине, грашак, кикирики, бадем, јагњетину, говедину, телећу џигерицу, јаја, сир, млеко и јогурт. Осим ослабљеног апетита, постоји неколико знакова да вашем организму недостаје цинк.

Показатељи

Уколико вас прехладе "нападају" једна за другом, постоји могућност да је недостатак цинка изазвао пад имунитета. Чак шест одсто целокупног уноса цинка налази се у кожи. Одређене студије доказују да особе које пате од акни, често немају довољно цинка у организму. Цинк има велику улогу у производњи и отпуштању хормона мелатонина. Због тога, премало овог минерала доводи до проблема са спавањем.

Ниске количине хормона штитне жлезде, могу да упућују на то да тело не апсорбује довољне количине цинка, што је стање повезано и са губитком косе.

Многе студије су показале да терапија цинком може да помогне при успоравању когнитивног пропадања, али и да његов недостатак може да убрза ток болести.

Месо и шкољке

Сматра се да се разноврсном исхраном може обезбедити довољна дневна количина цинка. Најбољи су природни извори цинка, месо (укључујући и црвено месо и перад, а посебно јунетину, ћуретину и изнутрице), риба и други плодови мора, посебно каменице и друге шкољке, ракови и туњевина.

Значајан извори цинка су млеко и млечни производи, јаја и интегралне житарице. Иако је искористивост цинка из биљне хране знатно мања него из оне животињског порекла, немојте занемарити биљне изворе цинка: орашасте плодове, грашак, пасуљ, соју и сојин сир - тофу, пивски квасац, пшеничне клице, бундевине и друге семенке. Свакако обогатите исхрану што разноврснијим воћем и поврћем, које такође садржи цинк.

Цинк треба посебно да се узима у зимским месецима и то непрекидно шест до осам недеља. Искуства су показала да се на слузокоже грла и носа ствара баријера која спречава вирусе грипа да продру даље у организам.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар