Дијабетес води ка аутизаму?

Најновија студија "Калифорнија Кајзер Перманент" здравствене компаније показује да мајке са дијабетесом чешће имају аутистичну децу.

Здравље 25.06.2018 | 12:40
Дијабетес води ка аутизаму?
Испитан је узорак од 400.000 деце рођене од 1995. до 2012. године и између ове две болести пронађена је веома јака веза, што раније није било познато. Истраживање је објављено у часопису Америчког медицинског удружења, а појединости преноси портал "НеwСхуб". 

"Ризик од поремећаја спектра аутизма повећан је код деце мајки са три главне врсте дијабетеса који компликују трудноћу, налазе који дају нове информација о дијабетесу типа 1 и проширују оно што је већ познато о типу 2 и гестацијском дијабетесу", наводе аутори ове студије. 

Жене које развију гестацијски дијабетес пре трећег тромесечја највише су изложене ризику. Међутим, то не значи да дијабетес по правилу изазива аутизам. Код дечака је често нејасно порекло те болести, чешће него код девојчица.

Стручњак за дијабетес професор Џим Ман, са Универзитета у Отагу, ипак каже да дијабетес ипак може да има значајну улогу као увертира за аутизам: 

"Разлика између ове и прошле студије, је та што прошла повезује аутизам са другим типом дијабетеса, а ова указује на везу са типом 1". 

Он упозорава да дијабетес има много више здравствених ефеката него што људи разумеју. 

"Дијабетес је један од главних узрока срчених обољења, срчане капи, различтих врста рака, обољења бубрега и изазивање слепила", подвлачи професор. 

Велика је и дуготрајна обмана јавности да вакцине изазивају аутизам.

Коментари / 0

Оставите коментар