Тајип Ердоган однио побједу

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган прогласио је победу у првом кругу председничких избора, на којима је освојио нови мандат, али овога пута са извршним овлашћењима.

Свијет 25.06.2018 | 08:01
Тајип Ердоган однио побједу
"Нација ми је поверила одговорност председавања и извршне дужности", рекао је 64-годишњи Ердоган у говору из Истанбула, који је преносила телевизија.

Он је прогласио и победу Народног савеза, изборне коалиције његове Странке правде и развоја и мале Странке националног покрета (МХП) на парламентарним изборима, наводећи да имају већину у скупштини од 600 посланичких места, преноси АП.

"Надам се да нико неће покушати да баци сенку на резултате и науди демократији, како би сакрио свој сопствени неуспех", рекао је Ердоган.

Портпарол турске владе Бакир Боздаг објавио је на свом твитер налогу да је турски народ изабрао Ердогана као првог председника Турске који ће извршна овласћења према новом систему.

Према том систему, укида се функција премијера.

Ердоган је, на изборима за председника, освојио 52,5 одсто гласова, показују резултати на основу 99 одсто пребројаних листића, преноси Ројтерс позивајући се на турске медије.

Ердоганов главни противкандидат из редова опозиције, Мухарем Инџе, добио је 31 одсто гласова.

Када је реч о парламентарним изборима, Ердоганова Странка правде и развоја освојила је 42,68 одсто гласова, показују резултати на основу 95,2 одсто пребројаних гласачких листића.

Главна опозициона, Народна републиканска партија, освојила је 22,55 одсто гласова, док је савезник Ердоганове партије Странка националног покрета (МХП), добила је 11,28 одсто гласова, наводе медији.

Прокурдска Народна демократска партија освојила је 10,94 одсто гласова, чиме је нешто изнад цензуса од 10 одсто за улазак у парламент, показују прелиминарни резултати.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Прле

25.06.2018 07:41

Најспособнији лидер хтјели то признати или не.. тако подици економију, одјеб.. ММФ, храни милионе избјеглица итд.. јос га критикују сто хапси а војни удар му направили и јос га требали убити.. ја би волио видјети ко не би хапсио да му се то догодило..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста реци

25.06.2018 16:39

Нек захвали Путину сто је зив.

Name

Боцанцуга

25.06.2018 08:06

Ево диктатор поново на власти. Диктаторски га поново изабрао народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СзП

25.06.2018 11:41

Честитка предсједниче. Са твојом побједом и Савез за промјене је јачи. И ми ћемо у октобру славити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФИК

25.06.2018 18:57

У Југославији била једна партија и одрзавали изборе Морало се гласат и изабрат резим.Гдје не влада слобода избори су сувисни јел резим диктатор це свакого владати.Многи се могу дивит турским изборима побједи јел нису ни науцили бит слободни ни прије ни данас.

ОДГОВОРИТЕ