Tajip Erdogan odnio pobjedu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora, na kojima je osvojio novi mandat, ali ovoga puta sa izvršnim ovlašćenjima.

Svijet 25.06.2018 | 08:01
Tajip Erdogan odnio pobjedu
"Nacija mi je poverila odgovornost predsedavanja i izvršne dužnosti", rekao je 64-godišnji Erdogan u govoru iz Istanbula, koji je prenosila televizija.

On je proglasio i pobedu Narodnog saveza, izborne koalicije njegove Stranke pravde i razvoja i male Stranke nacionalnog pokreta (MHP) na parlamentarnim izborima, navodeći da imaju većinu u skupštini od 600 poslaničkih mesta, prenosi AP.

"Nadam se da niko neće pokušati da baci senku na rezultate i naudi demokratiji, kako bi sakrio svoj sopstveni neuspeh", rekao je Erdogan.

Portparol turske vlade Bakir Bozdag objavio je na svom tviter nalogu da je turski narod izabrao Erdogana kao prvog predsednika Turske koji će izvršna ovlasćenja prema novom sistemu.

Prema tom sistemu, ukida se funkcija premijera.

Erdogan je, na izborima za predsednika, osvojio 52,5 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 99 odsto prebrojanih listića, prenosi Rojters pozivajući se na turske medije.

Erdoganov glavni protivkandidat iz redova opozicije, Muharem Indže, dobio je 31 odsto glasova.

Kada je reč o parlamentarnim izborima, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 42,68 odsto glasova, pokazuju rezultati na osnovu 95,2 odsto prebrojanih glasačkih listića.

Glavna opoziciona, Narodna republikanska partija, osvojila je 22,55 odsto glasova, dok je saveznik Erdoganove partije Stranka nacionalnog pokreta (MHP), dobila je 11,28 odsto glasova, navode mediji.

Prokurdska Narodna demokratska partija osvojila je 10,94 odsto glasova, čime je nešto iznad cenzusa od 10 odsto za ulazak u parlament, pokazuju preliminarni rezultati.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Prle

25.06.2018 07:41

Najsposobniji lider htjeli to priznati ili ne.. tako podici ekonomiju, odjeb.. MMF, hrani milione izbjeglica itd.. jos ga kritikuju sto hapsi a vojni udar mu napravili i jos ga trebali ubiti.. ja bi volio vidjeti ko ne bi hapsio da mu se to dogodilo..

ODGOVORITE
Name

sta reci

25.06.2018 16:39

Nek zahvali Putinu sto je ziv.

Name

Bocancuga

25.06.2018 08:06

Evo diktator ponovo na vlasti. Diktatorski ga ponovo izabrao narod.

ODGOVORITE
Name

SzP

25.06.2018 11:41

Čestitka predsjedniče. Sa tvojom pobjedom i Savez za promjene je jači. I mi ćemo u oktobru slaviti.

ODGOVORITE
Name

FIK

25.06.2018 18:57

U Jugoslaviji bila jedna partija i odrzavali izbore Moralo se glasat i izabrat rezim.Gdje ne vlada sloboda izbori su suvisni jel rezim diktator ce svakogo vladati.Mnogi se mogu divit turskim izborima pobjedi jel nisu ni naucili bit slobodni ni prije ni danas.

ODGOVORITE