СП: Колумбија остала у игри, Пољска иде кући!

Родригес бриљирао – Колумбија елиминисала Пољску! Фудбалери Колумбије савладали су Пољску са 3:0, у другом колу групе Х Светског првенства у Русији.  Шок за репрезентацију која је у Русију допутовала праћена великим очекивањима.  Адиос Лева, биенвенида Цафетерос! Турбо Колумбија урнисала Пољску, Хамес нема алтернативу, Квинтеро је ТОП! Фалкао стигао до првенца на светским шампионатима, високолетач Мина и незамењиви Родригез! Брине повреда Давида Оспине.

Фудбал 24.06.2018 | 22:20
СП: Колумбија остала у игри, Пољска иде кући!
Овим резултатом екипа Адама Навлаке елиминисани су са Мундијала, пошто после два одиграна меча имају нула бодова.

Са друге стране, Колумбија је остала у трци за нокаут фазу, сада имају три поена, један мање од Сенегала и Јапана.

Голове за Колумбију постигли су штопер Јери Мина (40), потом нападач Радамел Фалкао (70) и везни фудбалер Хуан Квадрадо у 75. минуту. 

Поред ове тројице играча, потребно је споменути и Хамеса Родригеса који је вероватно био и најбољи играч на терену. Везни фудбалер Бајерна поделио је две асистенције и константно је био претња по гол Пољске. 

Колумбија за пролаз у осмину финала игра против Сенегала, док ће се Пољска од Мундијала опростити против Јапана. Утакмице су на програму за четири дана.

Пољска је много боље кренула у меч и Колумбија је изгледала мало збуњено у уводним минутима. Међутим, Колумбија се брзо тргнула и преузела контролу над утакмицом.

Били су изабраници Хосеа Пекермана много конкретнији у другом делу првог полувремена, а заслуга за добру игру дошла је у 40. минуту. Родригес послао је одличну лопту ка Мини, који је главом савладао Шчесног.

Ништа се у игри није променило током другог полувремена. Пољска је била можда мало конкретнија, Левандовски имао је добру прилику 58. минуту, али је Оспина блокирао његов шут. Казна је дошла 12 минута касније.

Кинтеро је фантастичним додавањем пронашао Фалкаа, који је спољним делом стопала савладао голмана Пољске. После 2:0 екипа селектора Навлаке потпуно је пала, што се видело и на семафору.

Квадрадо је истрачао сјајно, Хамес га је још боље пронашао, а везни играч Јувентуса пласираним шутем послао лопту у гол. До краја меча остао је овај резултат и Колумбија је заслужено дошла до победе.

Пољска је прилично сигурно одиграла квалификације за овогодишње Светско првенство - осам победа, један реми и један пораз, а имала је и најбољег стрелца - Роберт Левандовски (16 голова).

Долазак у Русију, међутим, није протекао као што су очекивали...

После Сенегала (1:2), Пољаке је савладала и Колумбија - убедљивих 3:0 у дуелу 2. кола Групе Х, што значи да се после дуела са Јапаном (28. јуна) враћају кући!

Последња утакмица другог кола групне фазе имала је огромну важност за Пољску и Колумбију, пошто су обе селекције поражене у првом колу. Колумбијци су озбиљније схватили ситуацију и много бољом игром од ривала стигли до победе која их оставља у игри за пласман у осмину финала.

Тренутно стање на табели је: Сенегал 4, Јапан 4, Колумбија 3, Пољска 0. С тим да Колумбија има најбољу гол-разлику, која ће одлучивати у случају истог броја бодова.

Колумбија ће се у четвртак борити са Сенегалом за пролаз, а Јапан ће играти против отписаних Пољака.

Сјајну партију јужноамеричке селекције ове недеље головима су крунисали Јери Мина у 30, Радамел Фалкао у 70. и Хуан Квадрадо у 75. минуту. На другој страни, не само да су изостали голови, већ и шансе. Пољаци су тек у пар наврата успели да запрете, а Давид Оспина озбиљне интервенције имао је када је питање победника већ било увелико решено...

По приказаном у ове две утакмице, Левандовски и саиграчи нису заслужили више од тренутног пласмана, али сигурно је да се неће тек тако предати Јапанцима. Биће веома занимљиво које две селекције ће проћи у наредну фазу, где их чекају Енглеска и Белгија.

Навалкин експеримент доживео је страшну судбину, Пољска је елиминисана са Светског првенства пошто ју је прегазила Колумбија на турбо погон!

Потпуно уништење пољског репрезентатвног фудбала и целе једне генерације са све Робертом Левандовским на челу! Колумбија је разнела пољску бригаду и унела страх у кости свим фаворитима на овом првенству - 3:0 (1:0). Нема дилеме, онај пораз од Јапана био је последица нимало пријатних дешавања у уводним минутима после оног црвеног картона Карлоса Санчеза и једанаестерца из којег су Кафетероси практично одмах имали хендикеп ситуацију. 

Сада је Хозе Пекерман предупредио ситуацију и склопио машину која је Пољску вратила назад преко границе! Колумбија је играла тотални фудбал у Казању, успела да издржи почетну иницијативу ривала и онда загосподари тереном. А, када су преузели иницијативу, до краја утакмице је нису испуштали. Због тога се и догодило оно што смо имали прилике да видимо на борилишту Казањ Арене - потпуну доминацију оне праве Колумбије, перфектно организоване у одбрани и застрашујуће опасна по боковима. Упркос притиску који је Хамес Родригез имао, као човек једног потеза доказао је да његов лик нема алтернативу у овом систему и без њега ништа није исто. Највећи погодак ове утакмице, ипак, био је Хуан Квинтеро! Хитроноги офанзивац постао је апсолутни хит пошто је са два велика потеза разбио пољску одбрану. Прво када је продао онај лажњак Хамесу Родригезу пре центаршута за небески скок Џерија Мине, потом и страшним додавањем у простор распорио одбрану Пољске и тако Радамелу Фалкау омогућио да дође до свог првенца на светским шампионатима. Одавно није тајна да је Квинтеро Хамесов добар пријатељ и неко са ким Родригез обожава да игра. Управо зато Пекерман је решио да исправи неправду и Квинтера баци у ватру, што се испоставило као пун погодак. На крају је Хамес био тај који је својим теледиригованим додавањем пронашао Хуана Квадрада и отворио му шансу да се прослави. У томе је успео, није га збунила ситуација и чињеница да је био сам испред Војћеха Шченснија, па је хладнокрвно завршио акцију. Трилинг Квинтер - Хамес - Квадрадо изгледа брутално!

Ништа нису препустили случају селектори два тима. Свесни лоших издања у првом колу, али пре свега значаја двобоја у Казању, обојица су се одлучили за неколико важних тактичких промена на обе стране. Адам Навалка их је имао четири, гледајући меч против Сенегала. Давид Ковнацки је уврштен у први тим пошто је оставио добар утисак и ту је уместо Камила Гросицког. Јан Беднарек је заменио Тијага Ционека у срцу одбране. Јакуба Блашчиковског одменио је Бартош Берешински. Место у тиму изгубио је и невидљиви Аркадијуш Милик, а уместо њега је ускочио Јацек Горалски. Поново су били без Камила Глика због повреде рамена. Циљ је био јасан - да добро попуни средњи део везног реда како би се зауставио утицај Хамеса Родригеза. Навалка је био спреман за системску промену и формацију 3-4-3, који је доста увежбавао последњих месеци.

Ни Хозе Пекерман није остао равнодушан. Џери Мина је заузео место крај Давинсона Санчеза и то не треба да чуди пошто је Пекерман од старта желео да има контролу скока у шеснаестерцу против моћног центарфора какав је Роберт Левандовски. Променио је целу спојницу одбране и напада, па су Вилмар Бариоси Абел Агилар били та сидра у везном реду,  чиме је Пекерман желео да има фин баланс између напада и одбране и брже, окретније везисте. Додуше, Агилар је због повреде морао убрзо да напусти игру, али је и Матеус Урибе одрадио велики посао.

Након почетне иницијативе Пољска је почела да пуца по шавовима, што се врло брзо јасно приметило. Роберт Левандовски био је потпуно одстрањен из игре и нестварно изгледа податак да један од најубојитијих голгетера Европе за 90 минута игре није имао ниједну изгледну шансу да угрози Давида Оспину! Константно је Лева био маркиран двојицом противничких играча, од којих је један био Џери Мина, од којег није могао да дише. Како су минути пролазили, а он остајао без употребљивих лопти, говор тела показивао је ниво фрустрације и незадовољства, што се негативно одразило на изглед Пољске у највећем делу утакмице. 

Пољска се добро држала све до првог гола, али се од тог момента, тачније 40. минута и доминантне појаве Џерија Мине на ивици петерца, све срушило попут куле од карата! Мина је био егзекутор, Хамес архитекта, а Квинтеро иницијална каписла. 

Покушао је Навалка да измени ствари на терену извођењем младог Давида Ковнацкија и увођењем далеко искуснијег Камила Гросицког, што на крају није дало жељени резултат. Колумбија је страховитом трансформацијом и ударима по боковима лагано крцкала одбрану Пољске, све док је Квинтеро није упропастио додавањем од готово двадесет метара, после којег је Радамел Фалкао бацио трибине у слављенички транс. Био је то моменат који је Тигре заслужио још у Бразилу, али су му се коцкице сложиле сада...

Фалкаов гол натерао је Навалку да направи још једну офанзивну измену и пошаље Лукаша Теодорчикауместо Берешинског, али се офанзивни приступ брзо обио о главу. После једног лоше изведеног аута по левој страни Хамес је послао теледириговану лопту у простор и све остало је историја - Квадрадо је ставио тачку на велика три бода и елиминацију Пољске.

Колумбија сада све држи у својим рукама и победа над Сенегалом у последњем колу значи и аутоматски пролаз даље, вероватно и прво место на табели. Мораће Кафетероси још једном да буду у свом турбо моду!

Мундијал – група Х:

Пољска – Колумбија 0:3 (0:1)
(Мина 40, Фалкао 70, Квадрадо 75)

стадион: Казањ арена
судија: Сесар Артуро Рамос

Пољска: Шчесни – Пишчек, Беднарек, Паздан – Рибус, Горалски, Криховјак, Берешински – Ковначки, Зјелински, Левандовски

Колумбија: Оспина – Аријас, Санчес, Мина, Мохика – Агилар, Бариос, Кинтеро, Квадрадо, Родригес – Фалкао

Група Х - 2. коло

Јапан - Сенегал 2:2 (1:1)
/Инуи 34, Хонда 78 - Мане 11, Ваге 71/

Пољска - Колумбија 0:3 (0:1)
/Мина 40, Фалкао 70, Квадрадо 75/

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар