SP: Kolumbija ostala u igri, Poljska ide kući!

Rodriges briljirao – Kolumbija eliminisala Poljsku! Fudbaleri Kolumbije savladali su Poljsku sa 3:0, u drugom kolu grupe H Svetskog prvenstva u Rusiji.  Šok za reprezentaciju koja je u Rusiju doputovala praćena velikim očekivanjima.  Adios Leva, bienvenida Cafeteros! Turbo Kolumbija urnisala Poljsku, Hames nema alternativu, Kvintero je TOP! Falkao stigao do prvenca na svetskim šampionatima, visokoletač Mina i nezamenjivi Rodrigez! Brine povreda Davida Ospine.

Fudbal 24.06.2018 | 22:20
SP: Kolumbija ostala u igri, Poljska ide kući!
Ovim rezultatom ekipa Adama Navlake eliminisani su sa Mundijala, pošto posle dva odigrana meča imaju nula bodova.

Sa druge strane, Kolumbija je ostala u trci za nokaut fazu, sada imaju tri poena, jedan manje od Senegala i Japana.

Golove za Kolumbiju postigli su štoper Jeri Mina (40), potom napadač Radamel Falkao (70) i vezni fudbaler Huan Kvadrado u 75. minutu. 

Pored ove trojice igrača, potrebno je spomenuti i Hamesa Rodrigesa koji je verovatno bio i najbolji igrač na terenu. Vezni fudbaler Bajerna podelio je dve asistencije i konstantno je bio pretnja po gol Poljske. 

Kolumbija za prolaz u osminu finala igra protiv Senegala, dok će se Poljska od Mundijala oprostiti protiv Japana. Utakmice su na programu za četiri dana.

Poljska je mnogo bolje krenula u meč i Kolumbija je izgledala malo zbunjeno u uvodnim minutima. Međutim, Kolumbija se brzo trgnula i preuzela kontrolu nad utakmicom.

Bili su izabranici Hosea Pekermana mnogo konkretniji u drugom delu prvog poluvremena, a zasluga za dobru igru došla je u 40. minutu. Rodriges poslao je odličnu loptu ka Mini, koji je glavom savladao Ščesnog.

Ništa se u igri nije promenilo tokom drugog poluvremena. Poljska je bila možda malo konkretnija, Levandovski imao je dobru priliku 58. minutu, ali je Ospina blokirao njegov šut. Kazna je došla 12 minuta kasnije.

Kintero je fantastičnim dodavanjem pronašao Falkaa, koji je spoljnim delom stopala savladao golmana Poljske. Posle 2:0 ekipa selektora Navlake potpuno je pala, što se videlo i na semaforu.

Kvadrado je istračao sjajno, Hames ga je još bolje pronašao, a vezni igrač Juventusa plasiranim šutem poslao loptu u gol. Do kraja meča ostao je ovaj rezultat i Kolumbija je zasluženo došla do pobede.

Poljska je prilično sigurno odigrala kvalifikacije za ovogodišnje Svetsko prvenstvo - osam pobeda, jedan remi i jedan poraz, a imala je i najboljeg strelca - Robert Levandovski (16 golova).

Dolazak u Rusiju, međutim, nije protekao kao što su očekivali...

Posle Senegala (1:2), Poljake je savladala i Kolumbija - ubedljivih 3:0 u duelu 2. kola Grupe H, što znači da se posle duela sa Japanom (28. juna) vraćaju kući!

Poslednja utakmica drugog kola grupne faze imala je ogromnu važnost za Poljsku i Kolumbiju, pošto su obe selekcije poražene u prvom kolu. Kolumbijci su ozbiljnije shvatili situaciju i mnogo boljom igrom od rivala stigli do pobede koja ih ostavlja u igri za plasman u osminu finala.

Trenutno stanje na tabeli je: Senegal 4, Japan 4, Kolumbija 3, Poljska 0. S tim da Kolumbija ima najbolju gol-razliku, koja će odlučivati u slučaju istog broja bodova.

Kolumbija će se u četvrtak boriti sa Senegalom za prolaz, a Japan će igrati protiv otpisanih Poljaka.

Sjajnu partiju južnoameričke selekcije ove nedelje golovima su krunisali Jeri Mina u 30, Radamel Falkao u 70. i Huan Kvadrado u 75. minutu. Na drugoj strani, ne samo da su izostali golovi, već i šanse. Poljaci su tek u par navrata uspeli da zaprete, a David Ospina ozbiljne intervencije imao je kada je pitanje pobednika već bilo uveliko rešeno...

Po prikazanom u ove dve utakmice, Levandovski i saigrači nisu zaslužili više od trenutnog plasmana, ali sigurno je da se neće tek tako predati Japancima. Biće veoma zanimljivo koje dve selekcije će proći u narednu fazu, gde ih čekaju Engleska i Belgija.

Navalkin eksperiment doživeo je strašnu sudbinu, Poljska je eliminisana sa Svetskog prvenstva pošto ju je pregazila Kolumbija na turbo pogon!

Potpuno uništenje poljskog reprezentatvnog fudbala i cele jedne generacije sa sve Robertom Levandovskim na čelu! Kolumbija je raznela poljsku brigadu i unela strah u kosti svim favoritima na ovom prvenstvu - 3:0 (1:0). Nema dileme, onaj poraz od Japana bio je posledica nimalo prijatnih dešavanja u uvodnim minutima posle onog crvenog kartona Karlosa Sančeza i jedanaesterca iz kojeg su Kafeterosi praktično odmah imali hendikep situaciju. 

Sada je Hoze Pekerman predupredio situaciju i sklopio mašinu koja je Poljsku vratila nazad preko granice! Kolumbija je igrala totalni fudbal u Kazanju, uspela da izdrži početnu inicijativu rivala i onda zagospodari terenom. A, kada su preuzeli inicijativu, do kraja utakmice je nisu ispuštali. Zbog toga se i dogodilo ono što smo imali prilike da vidimo na borilištu Kazanj Arene - potpunu dominaciju one prave Kolumbije, perfektno organizovane u odbrani i zastrašujuće opasna po bokovima. Uprkos pritisku koji je Hames Rodrigez imao, kao čovek jednog poteza dokazao je da njegov lik nema alternativu u ovom sistemu i bez njega ništa nije isto. Najveći pogodak ove utakmice, ipak, bio je Huan Kvintero! Hitronogi ofanzivac postao je apsolutni hit pošto je sa dva velika poteza razbio poljsku odbranu. Prvo kada je prodao onaj lažnjak Hamesu Rodrigezu pre centaršuta za nebeski skok Džerija Mine, potom i strašnim dodavanjem u prostor rasporio odbranu Poljske i tako Radamelu Falkau omogućio da dođe do svog prvenca na svetskim šampionatima. Odavno nije tajna da je Kvintero Hamesov dobar prijatelj i neko sa kim Rodrigez obožava da igra. Upravo zato Pekerman je rešio da ispravi nepravdu i Kvintera baci u vatru, što se ispostavilo kao pun pogodak. Na kraju je Hames bio taj koji je svojim teledirigovanim dodavanjem pronašao Huana Kvadrada i otvorio mu šansu da se proslavi. U tome je uspeo, nije ga zbunila situacija i činjenica da je bio sam ispred Vojćeha Ščensnija, pa je hladnokrvno završio akciju. Triling Kvinter - Hames - Kvadrado izgleda brutalno!

Ništa nisu prepustili slučaju selektori dva tima. Svesni loših izdanja u prvom kolu, ali pre svega značaja dvoboja u Kazanju, obojica su se odlučili za nekoliko važnih taktičkih promena na obe strane. Adam Navalka ih je imao četiri, gledajući meč protiv Senegala. David Kovnacki je uvršten u prvi tim pošto je ostavio dobar utisak i tu je umesto Kamila Grosickog. Jan Bednarek je zamenio Tijaga Cioneka u srcu odbrane. Jakuba Blaščikovskog odmenio je Bartoš Berešinski. Mesto u timu izgubio je i nevidljivi Arkadijuš Milik, a umesto njega je uskočio Jacek Goralski. Ponovo su bili bez Kamila Glika zbog povrede ramena. Cilj je bio jasan - da dobro popuni srednji deo veznog reda kako bi se zaustavio uticaj Hamesa Rodrigeza. Navalka je bio spreman za sistemsku promenu i formaciju 3-4-3, koji je dosta uvežbavao poslednjih meseci.

Ni Hoze Pekerman nije ostao ravnodušan. Džeri Mina je zauzeo mesto kraj Davinsona Sančeza i to ne treba da čudi pošto je Pekerman od starta želeo da ima kontrolu skoka u šesnaestercu protiv moćnog centarfora kakav je Robert Levandovski. Promenio je celu spojnicu odbrane i napada, pa su Vilmar Bariosi Abel Agilar bili ta sidra u veznom redu,  čime je Pekerman želeo da ima fin balans između napada i odbrane i brže, okretnije veziste. Doduše, Agilar je zbog povrede morao ubrzo da napusti igru, ali je i Mateus Uribe odradio veliki posao.

Nakon početne inicijative Poljska je počela da puca po šavovima, što se vrlo brzo jasno primetilo. Robert Levandovski bio je potpuno odstranjen iz igre i nestvarno izgleda podatak da jedan od najubojitijih golgetera Evrope za 90 minuta igre nije imao nijednu izglednu šansu da ugrozi Davida Ospinu! Konstantno je Leva bio markiran dvojicom protivničkih igrača, od kojih je jedan bio Džeri Mina, od kojeg nije mogao da diše. Kako su minuti prolazili, a on ostajao bez upotrebljivih lopti, govor tela pokazivao je nivo frustracije i nezadovoljstva, što se negativno odrazilo na izgled Poljske u najvećem delu utakmice. 

Poljska se dobro držala sve do prvog gola, ali se od tog momenta, tačnije 40. minuta i dominantne pojave Džerija Mine na ivici peterca, sve srušilo poput kule od karata! Mina je bio egzekutor, Hames arhitekta, a Kvintero inicijalna kapisla. 

Pokušao je Navalka da izmeni stvari na terenu izvođenjem mladog Davida Kovnackija i uvođenjem daleko iskusnijeg Kamila Grosickog, što na kraju nije dalo željeni rezultat. Kolumbija je strahovitom transformacijom i udarima po bokovima lagano krckala odbranu Poljske, sve dok je Kvintero nije upropastio dodavanjem od gotovo dvadeset metara, posle kojeg je Radamel Falkao bacio tribine u slavljenički trans. Bio je to momenat koji je Tigre zaslužio još u Brazilu, ali su mu se kockice složile sada...

Falkaov gol naterao je Navalku da napravi još jednu ofanzivnu izmenu i pošalje Lukaša Teodorčikaumesto Berešinskog, ali se ofanzivni pristup brzo obio o glavu. Posle jednog loše izvedenog auta po levoj strani Hames je poslao teledirigovanu loptu u prostor i sve ostalo je istorija - Kvadrado je stavio tačku na velika tri boda i eliminaciju Poljske.

Kolumbija sada sve drži u svojim rukama i pobeda nad Senegalom u poslednjem kolu znači i automatski prolaz dalje, verovatno i prvo mesto na tabeli. Moraće Kafeterosi još jednom da budu u svom turbo modu!

Mundijal – grupa H:

Poljska – Kolumbija 0:3 (0:1)
(Mina 40, Falkao 70, Kvadrado 75)

stadion: Kazanj arena
sudija: Sesar Arturo Ramos

Poljska: Ščesni – Pišček, Bednarek, Pazdan – Ribus, Goralski, Krihovjak, Berešinski – Kovnački, Zjelinski, Levandovski

Kolumbija: Ospina – Arijas, Sančes, Mina, Mohika – Agilar, Barios, Kintero, Kvadrado, Rodriges – Falkao

Grupa H - 2. kolo

Japan - Senegal 2:2 (1:1)
/Inui 34, Honda 78 - Mane 11, Vage 71/

Poljska - Kolumbija 0:3 (0:1)
/Mina 40, Falkao 70, Kvadrado 75/

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar