СП: Канонада Енглеза против Панаме!

Енглези историјском победом до осмине финала.  Фудбалери Енглеске декласирали су Панаму 6:1 у Нижњем Новгороду и изборили пласман у осмину финала Светског првенства.  Енглеска и Белгија су убедљиво у осмини финала Светског првенства у Русији. Енглези декласирали Панаму 6:1. Белгија и Енглеска о првом месту у групи 28. јуна у Калињинграду.  Ова Енглеска нема милости - 6:1 против Панаме уз Кејнов хет-трик! Горди Албион овог поподнева има разлога да буде горд, без обзира на снагу противника.

Фудбал 24.06.2018 | 16:15
СП: Канонада Енглеза против Панаме!
"Горди Албион" је меч решио већ у првом полувремену у којем је постигао чак пет погодака, за најубедљивију победу у својој историји на мундијалима.

Хет-трик је постигао капитен Хари Кејн, уз помоћ два пенала, па је стигао до петог поготка на СП. Ефикаснији од њега у историји Енглеске је само Гери Линекер са десет.

Двоструки стрелац био је штопер Џон Стоунс, који је постигао прве голове у дресу "Три лава", а сјајан погодак постигао је и Џеси Лингард.

Енглези су овом победом обезбедили пласман у нокаут фазу СП у Русији, а у последњем колу Групе Г бориће се за прво место са Белгијом.

С друге стране, Панама се опростила од нокаут фазе, али упркос дебаклу догу ће памтити овај меч јер су у Нижњем Новгороду преко Фелипеа Балоја постигли први гол на светским првенствима у својој историји.

"Албион" је кренуо силовито од старта меча, одмах показао да победа неће доћи у питању, али су играчи из Панаме запретили из контранапада. 

Годој је имао сјајну шансу после додавања са десне стране, испред себе је имао отворен пут ка голу и Пикфорду, али је траљаво шутирао. 

Казна је уследила само неколико минута касније, Енглеска стиже до вођства у осмом. Потпуно очекивано Енглези су "поентирали" из прекида, Панамци су потпуно заборавили Стоунса усред казненог, а штопер Манчестер ситија главом постиже свој први гол у дресу "Три лава". 

Панама у наставку меча храбро покушава да узврати, у доброј ситуацији се нашао и Јоел Барсенас, изградио је позицију за шут са ивице казненог простора, послао дијагоналу, али на његову жалост лопта је завршила за мало поред леве стативе. 

Преломни тренутак меча догодио се у 20. минуту, Ескобар је мало омео Лингарда у тренутку када се везиста Енглеске спремао да шутира из петерца, па је пао.

Судија из Египта је можда и престрого досудио пенал, али то није утешило Панамце. Хари Кејн узима лопту и сувереним ударцем повећава на 2:0. 

То је уништило самопоуздање играчима Панаме, а дало крила Енглезима који до краја првог дела меча потпуно решавају питање победника. 

Прво у 36. минуту Лингард крунише сјајну игру дивним поготком са ивице казненог простора, да би пет минута пре полувремена Стонс постигао још један гол, искористившу одбитак после одбране Пенеда на шут Стерлинга из непосредне близине. 

Ту није био крај, већ у последњем минуту Годој рвачким захватом обара Кејна у свом казненом простору, а капитен Енглеске постиже други гол, идентично изведеним пеналом. 

У наставку меча Енглези су и даље имали иницијативу, али је било видљива њихова резервисаност у завршници напада, вероватно су се мало и сажалили на немоћног ривала.

Ипак, ни то није помогло Панами, јер пола сата пре краја лопта се после шута Лофтус-Чика одбија право до Кејна који у року од 40 минута постиже хет-трик. 

Енглеска је у завршници препустила Панами иницијативу, имало је дебитант неколико полуприлика, да би 12 минута пре краја стигла и награда за храбру и фер борбу у виду првог гола у историји ове репрезентације на СП. 

Постигао га је Фелипе Балој после центаршута Рикарда Авиле на опште одушевљење навијача за славље Панамаца као да су у најмању руку освојили бод. 

У последњем колу Групе Г, Енглеска игра против Белгије, док ће Панама против Туниса тражити прве бодове у историји. Утакмицу су на програму у четвртак од 20 часова.

Први пут после 12 година, Енглеска је почела Светско првенство победом у првом колу групне фазе. Било је то против Туниса пре неколико дана, уз доста муке и среће, али и захваљујући сналажљивости Харија Кејна.

Против Панаме у суботу у Нижњем није било никакве драме.

Убедљива победа Енглеске 6:1, уз хет-трик Харија Кејна, два гола центархалфа Џона Стоунса и бомбе Џесија Лингарда.

Али, ваља истаћи и стрелца историјског гола за Панаму - Фелипеа Балоја, који ће у својој земљи стећи статус хероја. Он је четврти најстарији стрелац у историји светских првенстава.

Енглези и Белгијанци су потпуно поравнати на табели, са по 6 бодова из два меча и идентичном гол разликом - 8:2.

О томе ко ће са првог места Групе Г у осмину финала знаћемо у петак, 29. јуна у Калињинграду, када се Кејн, Лингард, Стоунс... намере на Азара, Де Брујнеа, Вицела, Лукакуа... Знају се врло, врло добро, многи су саиграчи у енглеским клубовима.

О мечу Енглеска - Панама нема шта много да се пише. Екипа Герета Саутгејта потпуно је господарила тереном, рано је "отворила" Панаму, која нема квалитет за овакву врсту турнира. Али, симпатично их је било гледати. Додуше, није баш да је навијачима Панаме било лако на трибинама. Мада су они срећни и што су уопште дошли на Мундијал и што су видели гол свог тима.

Ово је нека нова, окрутна Енглеска. Енглеска која има главу и реп, која кажњава противника и има нападача суперкласе Харија Кејна. Са друге стране јесте била Панама, али је Горди Албион показао са чиме располаже и избушио мрежу дебитанта Панаме. Меч је завршен резултатом 6:1 (5:0), а Енглеска је овом победом изборила пласман у наредну рунду шампионата.

Енглези су показали шта значи добро користити прекиде. Од пет голова у првом полувремену, четири су пала после прекида што је само потврдила тренд на овом шампионату. Више од половине голова пада после прекида. Иако је тако, Енглези ће имати јако оружје у наставку турнира.

Хари Кејн је дао два гола из пенала шутирајући готово на идентичан начин (касније још један у другом полувремену), а два гола дао је и Џон Стонс, такође после прекида. Показао је да игра одлично главом. Посебно је био важан онај гол после корнера у осмом минуту када је начео противника.

Кејн је на овом дуелу стигао до свог 5. гола на шампионату и постао најбољи стрелац у овом моменту на Мундијалу у Русији (испред Лукакуа и Роналда који су дали по четири). Стигао је до места другог стрелца у историји своје репрезентације гледајући Мундијале. А турнир је тек почео.

Такође, постао је трећи енглески фудбалер који је постигао хет-трик на Светском првенству. 

После почетних голова шансе и голови су се само ређали. Можемо да кажемо да је најлепши гол постигао Џеси Лингард када је опалио са неких 20 метара и пробушио мрежу голмана Панаме Пенеду.

Када се отишло на паузу са предношћу Енглеске од 5:0 било је више него јасно да ту играчи Панаме немају шта да траже. Заиста је разлика била више него очигледна. И на терену, а последично и на семафору. У другом полувремену је Енглеска случајно или намерно мало оборила ритам, а Кејн је у 62. минуту постигао врло чудан гол када га је лопта после шута Лофтуса Чика погодила у пету и тако завршила у мрежи.

Када вас хоће, онда вас хоће. Тако је Енглеска стигла до своје најубедљивије победе на Светским првенствима. Уједно, ово је најубедљивија победа на овом шампионату у Русији.

До краја дуела потом је преостало само да се изброји и констатује колико ће Енглези голова дала. А Герету Саутгејту и његовим помоћницима да смисле стратегију за наредни меч, против Белгије. Могу да буду презадовољни, без обзира што је Панама била са друге стране. Није лако никоме на Светском првенству дати оволико голова. Па била то и Панама која је успела да преко Балоја да почасни гол и уједно први на Мундијалима у 78. минуту.

Чисто да утисак за дебитанта буде барем мало бољи после ове тортуре.

ЕНГЛЕСКА – ПАНАМА 6:1 (5:0)
/Стонс 8, 40, Кејн 22, 45+1пен, 62, Лингард 36 - Балој 78/

Стадион: Нижњи Новгород
Капацитет: 43.319
Судија: Гехад Гриша (Египат)

ЕНГЛЕСКА (3-5-2): Пикфорд - Вокер, Стоунс, Мегвајер - Трипије (од 70. Роуз), Лофтус Чик, Хендерсон, Лингард (од 63. Делф), Јанг -Стерлинг, Кејн (од 63. Варди)

ПАНАМА (4-5-1): Пенедо - Торес, Ескобар, Муриљо, Дејвис - Гомез (од 69. Балој), Годој (од 63. Авиља), Купер, Барсенас (од 69. Аројо), Родригез – Перез.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар