SP: Kanonada Engleza protiv Paname!

Englezi istorijskom pobedom do osmine finala.  Fudbaleri Engleske deklasirali su Panamu 6:1 u Nižnjem Novgorodu i izborili plasman u osminu finala Svetskog prvenstva.  Engleska i Belgija su ubedljivo u osmini finala Svetskog prvenstva u Rusiji. Englezi deklasirali Panamu 6:1. Belgija i Engleska o prvom mestu u grupi 28. juna u Kalinjingradu.  Ova Engleska nema milosti - 6:1 protiv Paname uz Kejnov het-trik! Gordi Albion ovog popodneva ima razloga da bude gord, bez obzira na snagu protivnika.

Fudbal 24.06.2018 | 16:15
SP: Kanonada Engleza protiv Paname!
"Gordi Albion" je meč rešio već u prvom poluvremenu u kojem je postigao čak pet pogodaka, za najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji na mundijalima.

Het-trik je postigao kapiten Hari Kejn, uz pomoć dva penala, pa je stigao do petog pogotka na SP. Efikasniji od njega u istoriji Engleske je samo Geri Lineker sa deset.

Dvostruki strelac bio je štoper Džon Stouns, koji je postigao prve golove u dresu "Tri lava", a sjajan pogodak postigao je i Džesi Lingard.

Englezi su ovom pobedom obezbedili plasman u nokaut fazu SP u Rusiji, a u poslednjem kolu Grupe G boriće se za prvo mesto sa Belgijom.

S druge strane, Panama se oprostila od nokaut faze, ali uprkos debaklu dogu će pamtiti ovaj meč jer su u Nižnjem Novgorodu preko Felipea Baloja postigli prvi gol na svetskim prvenstvima u svojoj istoriji.

"Albion" je krenuo silovito od starta meča, odmah pokazao da pobeda neće doći u pitanju, ali su igrači iz Paname zapretili iz kontranapada. 

Godoj je imao sjajnu šansu posle dodavanja sa desne strane, ispred sebe je imao otvoren put ka golu i Pikfordu, ali je traljavo šutirao. 

Kazna je usledila samo nekoliko minuta kasnije, Engleska stiže do vođstva u osmom. Potpuno očekivano Englezi su "poentirali" iz prekida, Panamci su potpuno zaboravili Stounsa usred kaznenog, a štoper Mančester sitija glavom postiže svoj prvi gol u dresu "Tri lava". 

Panama u nastavku meča hrabro pokušava da uzvrati, u dobroj situaciji se našao i Joel Barsenas, izgradio je poziciju za šut sa ivice kaznenog prostora, poslao dijagonalu, ali na njegovu žalost lopta je završila za malo pored leve stative. 

Prelomni trenutak meča dogodio se u 20. minutu, Eskobar je malo omeo Lingarda u trenutku kada se vezista Engleske spremao da šutira iz peterca, pa je pao.

Sudija iz Egipta je možda i prestrogo dosudio penal, ali to nije utešilo Panamce. Hari Kejn uzima loptu i suverenim udarcem povećava na 2:0. 

To je uništilo samopouzdanje igračima Paname, a dalo krila Englezima koji do kraja prvog dela meča potpuno rešavaju pitanje pobednika. 

Prvo u 36. minutu Lingard kruniše sjajnu igru divnim pogotkom sa ivice kaznenog prostora, da bi pet minuta pre poluvremena Stons postigao još jedan gol, iskoristivšu odbitak posle odbrane Peneda na šut Sterlinga iz neposredne blizine. 

Tu nije bio kraj, već u poslednjem minutu Godoj rvačkim zahvatom obara Kejna u svom kaznenom prostoru, a kapiten Engleske postiže drugi gol, identično izvedenim penalom. 

U nastavku meča Englezi su i dalje imali inicijativu, ali je bilo vidljiva njihova rezervisanost u završnici napada, verovatno su se malo i sažalili na nemoćnog rivala.

Ipak, ni to nije pomoglo Panami, jer pola sata pre kraja lopta se posle šuta Loftus-Čika odbija pravo do Kejna koji u roku od 40 minuta postiže het-trik. 

Engleska je u završnici prepustila Panami inicijativu, imalo je debitant nekoliko poluprilika, da bi 12 minuta pre kraja stigla i nagrada za hrabru i fer borbu u vidu prvog gola u istoriji ove reprezentacije na SP. 

Postigao ga je Felipe Baloj posle centaršuta Rikarda Avile na opšte oduševljenje navijača za slavlje Panamaca kao da su u najmanju ruku osvojili bod. 

U poslednjem kolu Grupe G, Engleska igra protiv Belgije, dok će Panama protiv Tunisa tražiti prve bodove u istoriji. Utakmicu su na programu u četvrtak od 20 časova.

Prvi put posle 12 godina, Engleska je počela Svetsko prvenstvo pobedom u prvom kolu grupne faze. Bilo je to protiv Tunisa pre nekoliko dana, uz dosta muke i sreće, ali i zahvaljujući snalažljivosti Harija Kejna.

Protiv Paname u subotu u Nižnjem nije bilo nikakve drame.

Ubedljiva pobeda Engleske 6:1, uz het-trik Harija Kejna, dva gola centarhalfa Džona Stounsa i bombe Džesija Lingarda.

Ali, valja istaći i strelca istorijskog gola za Panamu - Felipea Baloja, koji će u svojoj zemlji steći status heroja. On je četvrti najstariji strelac u istoriji svetskih prvenstava.

Englezi i Belgijanci su potpuno poravnati na tabeli, sa po 6 bodova iz dva meča i identičnom gol razlikom - 8:2.

O tome ko će sa prvog mesta Grupe G u osminu finala znaćemo u petak, 29. juna u Kalinjingradu, kada se Kejn, Lingard, Stouns... namere na Azara, De Brujnea, Vicela, Lukakua... Znaju se vrlo, vrlo dobro, mnogi su saigrači u engleskim klubovima.

O meču Engleska - Panama nema šta mnogo da se piše. Ekipa Gereta Sautgejta potpuno je gospodarila terenom, rano je "otvorila" Panamu, koja nema kvalitet za ovakvu vrstu turnira. Ali, simpatično ih je bilo gledati. Doduše, nije baš da je navijačima Paname bilo lako na tribinama. Mada su oni srećni i što su uopšte došli na Mundijal i što su videli gol svog tima.

Ovo je neka nova, okrutna Engleska. Engleska koja ima glavu i rep, koja kažnjava protivnika i ima napadača superklase Harija Kejna. Sa druge strane jeste bila Panama, ali je Gordi Albion pokazao sa čime raspolaže i izbušio mrežu debitanta Paname. Meč je završen rezultatom 6:1 (5:0), a Engleska je ovom pobedom izborila plasman u narednu rundu šampionata.

Englezi su pokazali šta znači dobro koristiti prekide. Od pet golova u prvom poluvremenu, četiri su pala posle prekida što je samo potvrdila trend na ovom šampionatu. Više od polovine golova pada posle prekida. Iako je tako, Englezi će imati jako oružje u nastavku turnira.

Hari Kejn je dao dva gola iz penala šutirajući gotovo na identičan način (kasnije još jedan u drugom poluvremenu), a dva gola dao je i Džon Stons, takođe posle prekida. Pokazao je da igra odlično glavom. Posebno je bio važan onaj gol posle kornera u osmom minutu kada je načeo protivnika.

Kejn je na ovom duelu stigao do svog 5. gola na šampionatu i postao najbolji strelac u ovom momentu na Mundijalu u Rusiji (ispred Lukakua i Ronalda koji su dali po četiri). Stigao je do mesta drugog strelca u istoriji svoje reprezentacije gledajući Mundijale. A turnir je tek počeo.

Takođe, postao je treći engleski fudbaler koji je postigao het-trik na Svetskom prvenstvu. 

Posle početnih golova šanse i golovi su se samo ređali. Možemo da kažemo da je najlepši gol postigao Džesi Lingard kada je opalio sa nekih 20 metara i probušio mrežu golmana Paname Penedu.

Kada se otišlo na pauzu sa prednošću Engleske od 5:0 bilo je više nego jasno da tu igrači Paname nemaju šta da traže. Zaista je razlika bila više nego očigledna. I na terenu, a posledično i na semaforu. U drugom poluvremenu je Engleska slučajno ili namerno malo oborila ritam, a Kejn je u 62. minutu postigao vrlo čudan gol kada ga je lopta posle šuta Loftusa Čika pogodila u petu i tako završila u mreži.

Kada vas hoće, onda vas hoće. Tako je Engleska stigla do svoje najubedljivije pobede na Svetskim prvenstvima. Ujedno, ovo je najubedljivija pobeda na ovom šampionatu u Rusiji.

Do kraja duela potom je preostalo samo da se izbroji i konstatuje koliko će Englezi golova dala. A Geretu Sautgejtu i njegovim pomoćnicima da smisle strategiju za naredni meč, protiv Belgije. Mogu da budu prezadovoljni, bez obzira što je Panama bila sa druge strane. Nije lako nikome na Svetskom prvenstvu dati ovoliko golova. Pa bila to i Panama koja je uspela da preko Baloja da počasni gol i ujedno prvi na Mundijalima u 78. minutu.

Čisto da utisak za debitanta bude barem malo bolji posle ove torture.

ENGLESKA – PANAMA 6:1 (5:0)
/Stons 8, 40, Kejn 22, 45+1pen, 62, Lingard 36 - Baloj 78/

Stadion: Nižnji Novgorod
Kapacitet: 43.319
Sudija: Gehad Griša (Egipat)

ENGLESKA (3-5-2): Pikford - Voker, Stouns, Megvajer - Tripije (od 70. Rouz), Loftus Čik, Henderson, Lingard (od 63. Delf), Jang -Sterling, Kejn (od 63. Vardi)

PANAMA (4-5-1): Penedo - Tores, Eskobar, Muriljo, Dejvis - Gomez (od 69. Baloj), Godoj (od 63. Avilja), Kuper, Barsenas (od 69. Arojo), Rodrigez – Perez.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar