Чаролија слика на Бардачи

Без посебне церемноније отварања, синоћ је на Бардачи код Српца почео са радом 35. сазив Ликовно-еколошке колоније „Бардача – Србац 2018“ који је окупио 15 академских сликара из Француске, Македоније, Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Република Српска 24.06.2018 | 12:17
Чаролија слика на Бардачи
Ни ове године неће учествовати најављени сликар Рајко Петковић из Новог Сада, Српчанин и један од идејних твораца ове колоније који већ неколико година, незадовољан њеним радом, из револта не долази на Бардачу.

Ученици ове културне манифестације, по којој је Србац препознатљив у земљи и иностранству, наредних осам дана , инспирисани Бардачом као рамсарским заштићеним природним подручјем, ствараће дјела по властитом избору на општу тему „Незаштићено подручје Бардача“, чиме организатор Центар за културу и спорт Србац жели да још једном укаже на сталну деградацију и уништавање Бардаче као природног драгуља.



О томе ће бити ријечи и за „округлим столом“ који ће се одржати 1. Јула, када се колонија завршава. Гости ће бити представници Центра за заштиту животне средине из Бања Луке. Исто вече биће приредјена изложба новонасталих радова.

Програмом рада Ликовно-еколошке колоније на Бардачи планирана је и већ традиционална Школа сликања за талентоване ученике основних и средњих школа из србачке и сусједних општина са којима ће радити један од умјетника. Сликари ће 26. Јуна посјетити манастир Осовица, гдје ће једно заједничко умјетничко дјело поклонити овом манастиру.



У току рада колоније биће организована и једна радна акција на уклањању дивљих одлагалишта смећа под називом „Очистимо Бардачу“. Ни ове године неће се организовати проглашавање најуредјенијег дворишта и животног простора у општини Србац, мада је ова акција некада била саставни дио програма рада Колоније. Организацију ове културне манифестације помогли су: Министарство просвјете и културе РС, Општина Србац, Природно-математички факултет Бања Лука и бројни други спонзори.

Сликари су смјештени у објектима Научно-истраживачкох центра Природно-математичког факултета, гдје имају веома добре услове за боравак и рад. Учесници су: Љубица Мркаљ (Париз), Тони Остојић (Скопље), Гордана Мијановић и Влатка Вујошевић (Подгорица), Милан Матавуљ и Кристина Палаљук (Нови Сад), Миодраг и Нурујана Андјелковић (Ниш), Здравко Круљ, Марин Милутиновић, Борис Еремић, Соња Спироста Остојић, Николина Песлаћ ( сви из бања Луке) и Милован Чикић и Миле Средојевић (Градишка).

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зз

24.06.2018 14:18

Опет Рајко ради Стевана није досао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.06.2018 16:52

Што ради Стевана?

Name

Србац црна рупа

24.06.2018 19:15

Које Рамсарско подручје? Некад' било, док Вукелић није исушио језера и посијао кукуруз. Сада ће умјетници стварати слике ЗП 444, Пионеер Y12, БЦ343... ,односно сликаће кукуруз, пошто ће им то бити једина инспирација. Да,можда неко наслика и кукурузну златицу, сирак, коштан и други коров. Човјек је направио геноцид над флором и фауном и нико ни ријеч да каже о томе. Нико. Плакат за прошлогодишњу колонију је био фантастичан. на једној половини Бардача некад', а на другој кукурузи.

Name

Становник бардаце

24.06.2018 21:35

Страсно је ста урадисе од насе лијепе бардаце унистисе највеци резерват птица у европи па И сире. Због цега И због кога? Да се данас исмијавају на зп пионир И сл да је то вриједније од природног богаства које је унистено за сва времена па да је иво имала њемацка направила би од тога посао а ми идиоти дали полуписменом цовијеку да сиху кукуруз ако вец влас није имала слуха ни ми мјестани ниста бољи нисмо сто смо дозволили да унисте бардацу да направе од природног резервата њиву за неког тајкуна