Čarolija slika na Bardači

Bez posebne ceremnonije otvaranja, sinoć je na Bardači kod Srpca počeo sa radom 35. saziv Likovno-ekološke kolonije „Bardača – Srbac 2018“ koji je okupio 15 akademskih slikara iz Francuske, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Republika Srpska 24.06.2018 | 12:17
Čarolija slika na Bardači
Ni ove godine neće učestvovati najavljeni slikar Rajko Petković iz Novog Sada, Srpčanin i jedan od idejnih tvoraca ove kolonije koji već nekoliko godina, nezadovoljan njenim radom, iz revolta ne dolazi na Bardaču.

Učenici ove kulturne manifestacije, po kojoj je Srbac prepoznatljiv u zemlji i inostranstvu, narednih osam dana , inspirisani Bardačom kao ramsarskim zaštićenim prirodnim područjem, stvaraće djela po vlastitom izboru na opštu temu „Nezaštićeno područje Bardača“, čime organizator Centar za kulturu i sport Srbac želi da još jednom ukaže na stalnu degradaciju i uništavanje Bardače kao prirodnog dragulja.



O tome će biti riječi i za „okruglim stolom“ koji će se održati 1. Jula, kada se kolonija završava. Gosti će biti predstavnici Centra za zaštitu životne sredine iz Banja Luke. Isto veče biće priredjena izložba novonastalih radova.

Programom rada Likovno-ekološke kolonije na Bardači planirana je i već tradicionalna Škola slikanja za talentovane učenike osnovnih i srednjih škola iz srbačke i susjednih opština sa kojima će raditi jedan od umjetnika. Slikari će 26. Juna posjetiti manastir Osovica, gdje će jedno zajedničko umjetničko djelo pokloniti ovom manastiru.



U toku rada kolonije biće organizovana i jedna radna akcija na uklanjanju divljih odlagališta smeća pod nazivom „Očistimo Bardaču“. Ni ove godine neće se organizovati proglašavanje najuredjenijeg dvorišta i životnog prostora u opštini Srbac, mada je ova akcija nekada bila sastavni dio programa rada Kolonije. Organizaciju ove kulturne manifestacije pomogli su: Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Opština Srbac, Prirodno-matematički fakultet Banja Luka i brojni drugi sponzori.

Slikari su smješteni u objektima Naučno-istraživačkoh centra Prirodno-matematičkog fakulteta, gdje imaju veoma dobre uslove za boravak i rad. Učesnici su: Ljubica Mrkalj (Pariz), Toni Ostojić (Skoplje), Gordana Mijanović i Vlatka Vujošević (Podgorica), Milan Matavulj i Kristina Palaljuk (Novi Sad), Miodrag i Nurujana Andjelković (Niš), Zdravko Krulj, Marin Milutinović, Boris Eremić, Sonja Spirosta Ostojić, Nikolina Peslać ( svi iz banja Luke) i Milovan Čikić i Mile Sredojević (Gradiška).

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zz

24.06.2018 14:18

Opet Rajko radi Stevana nije dosao

ODGOVORITE
Name

Re

24.06.2018 16:52

Što radi Stevana?

Name

Srbac crna rupa

24.06.2018 19:15

Koje Ramsarsko područje? Nekad' bilo, dok Vukelić nije isušio jezera i posijao kukuruz. Sada će umjetnici stvarati slike ZP 444, Pioneer Y12, BC343... ,odnosno slikaće kukuruz, pošto će im to biti jedina inspiracija. Da,možda neko naslika i kukuruznu zlaticu, sirak, koštan i drugi korov. Čovjek je napravio genocid nad florom i faunom i niko ni riječ da kaže o tome. Niko. Plakat za prošlogodišnju koloniju je bio fantastičan. na jednoj polovini Bardača nekad', a na drugoj kukuruzi.

Name

Stanovnik bardace

24.06.2018 21:35

Strasno je sta uradise od nase lijepe bardace unistise najveci rezervat ptica u evropi pa I sire. Zbog cega I zbog koga? Da se danas ismijavaju na zp pionir I sl da je to vrijednije od prirodnog bogastva koje je unisteno za sva vremena pa da je ivo imala njemacka napravila bi od toga posao a mi idioti dali polupismenom covijeku da sihu kukuruz ako vec vlas nije imala sluha ni mi mjestani nista bolji nismo sto smo dozvolili da uniste bardacu da naprave od prirodnog rezervata njivu za nekog tajkuna