Турска сутра бира предсједника

Водећи председнички кандидати у Турској, међу којима и актуелни шеф државе Реџеп Тајип Ердоган позвали су бираче, на одвојеним скуповима, неколико сати пред почетак изборне тишине, да изађу на сутрашње изборе и подрже њихову политику.

Свијет 23.06.2018 | 19:07
Турска сутра бира предсједника
Ердоган се обратио на скупу у Истанбулу где је критиковао своје противнике за недостатак визије.
 
"Председавање захтева искуство", рекао је Ердоган, који је водио Турску од 2003. као премијер а од 2014. године као први директно изабрани председник, преноси Ројтерс.

Као доказ успешности свог лидерства Ердоган је навео изградњу болница и саобраћајне инфраструктуре.

Његов главни противкандидат Мухарем Инче кога је кандидовала секуларна Републиканска народна партија поручио је Ердогану пред више стотина хиљада присталица такође у Истанбулу, да је време да оде.



Прокурдски кандидат Селахатин Демиртас, који кампању води из затвора где чека суђење, изразио је наду да ће сутрашњи изборни дан проћи у миру и позвао првенствено младе да изађу на гласање.

Више од 59 милиона грађана Турске, укључујући и три милиона Турака који живе у иностранству, има право гласа на сутрашњим изборима. 

Ово је први пут да ће они гласати за председника и парламент у исто време, након што се 16. јула прошле године народ на референдуму изјаснио о увођењу председничког система вођења државе. 

Биће то и први избори одржани у ванредном стању, уведеном у тој земљи након покушаја државног удара, у јулу 2016.

Према коначној листи кандидата за превремене председничке изборе, у трци ће се наћи шест кандидата: Догу Перинцек, Мерал Аксенер, Мухарем Инче, Реџеп Тајип Ердоган, Селахатин Демиртас и Темел Карамолаоглу.

Ко год победио, нови председник Турске ће имати широка овлашћења, која ће му припасти по председничком систему управљања државе у којем више неће бити премијерске позиције.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ердоган Диктатор

23.06.2018 21:44

Ако Ердоган не побједи он це да прогласи изборе намјестеним од стране Гулена и похапси јос 10 хиљада људи.

ОДГОВОРИТЕ