Turska sutra bira predsjednika

Vodeći predsednički kandidati u Turskoj, među kojima i aktuelni šef države Redžep Tajip Erdogan pozvali su birače, na odvojenim skupovima, nekoliko sati pred početak izborne tišine, da izađu na sutrašnje izbore i podrže njihovu politiku.

Svijet 23.06.2018 | 19:07
Turska sutra bira predsjednika
Erdogan se obratio na skupu u Istanbulu gde je kritikovao svoje protivnike za nedostatak vizije.
 
"Predsedavanje zahteva iskustvo", rekao je Erdogan, koji je vodio Tursku od 2003. kao premijer a od 2014. godine kao prvi direktno izabrani predsednik, prenosi Rojters.

Kao dokaz uspešnosti svog liderstva Erdogan je naveo izgradnju bolnica i saobraćajne infrastrukture.

Njegov glavni protivkandidat Muharem Inče koga je kandidovala sekularna Republikanska narodna partija poručio je Erdoganu pred više stotina hiljada pristalica takođe u Istanbulu, da je vreme da ode.Prokurdski kandidat Selahatin Demirtas, koji kampanju vodi iz zatvora gde čeka suđenje, izrazio je nadu da će sutrašnji izborni dan proći u miru i pozvao prvenstveno mlade da izađu na glasanje.

Više od 59 miliona građana Turske, uključujući i tri miliona Turaka koji žive u inostranstvu, ima pravo glasa na sutrašnjim izborima. 

Ovo je prvi put da će oni glasati za predsednika i parlament u isto vreme, nakon što se 16. jula prošle godine narod na referendumu izjasnio o uvođenju predsedničkog sistema vođenja države. 

Biće to i prvi izbori održani u vanrednom stanju, uvedenom u toj zemlji nakon pokušaja državnog udara, u julu 2016.

Prema konačnoj listi kandidata za prevremene predsedničke izbore, u trci će se naći šest kandidata: Dogu Perincek, Meral Aksener, Muharem Inče, Redžep Tajip Erdogan, Selahatin Demirtas i Temel Karamolaoglu.

Ko god pobedio, novi predsednik Turske će imati široka ovlašćenja, koja će mu pripasti po predsedničkom sistemu upravljanja države u kojem više neće biti premijerske pozicije.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Erdogan Diktator

23.06.2018 23:44

Ako Erdogan ne pobjedi on ce da proglasi izbore namjestenim od strane Gulena i pohapsi jos 10 hiljada ljudi.

ODGOVORITE