Како је успјела Аустралија?

Аустралија већ више од четврт вијека успијева избјећи рецесију. Посљедњи пут били су у рецесији, која се дефинише као два узастопна квартала пада БДП-а, давне 1991. године, а успјели су је избјећи чак и за вријеме глобалне економске кризе прије десетак година.

Свијет 23.06.2018 | 17:29
Како је успјела Аустралија?
У првом кварталу ове године аустралијски БДП порастао је за један одсто и то је сада 106 квартала или 26,5 година без рецесије те су тиме престигли Холандију која је имала сличан период од 1982. до 2008. године. 

Аустралија је по многим критеријумима, попут богатства, образовања, здравља и квалитета живота, редовно у свјетском врху. Иако је површином шеста највећа земља свијета, има релативно малу популацију од 23 милиона становника.

Имају огромне резерве бакра, угља, жељезне руде, злата, природног гаса, те су највећи извозник жељезне руде на свијету.

Снажна потражња за жељезом и угљем из Азије, посебно Кине, која је у посљедњих неколико деценија ушла у нову фазу развоја, помогла је и развоју аустралијске економије.

Због раста рударског сектора Аустралија је постала и глобално водећи произвођач рударске опреме. Упркос нестабилним цијенама извозних роба, природни ресурси представљају важан дио привреде, придоносећи томе око 7 одсто БДП-у, а привлаче и значајна страна улагања.

Осим природних ресурса, плодне земље и рудних богатстава, Аустралија има и добро образовану радну снагу те снажан услужни сектор који данас чини већину економије. Отвореност међународној трговини и улагањима, добра пословна клима и снажне привредне везе с азијским економијама кључни су фактори који су допринијели успјеху Аустралије.

Сектор услуга чини преко 70% аустралског БДП-а и три четвртине радних мјеста. Што се тиче банкарског сектора, он је у Аустралији дуго времена био чврсто регулисан. До 80-их година, страној банци било је готово немогуће у Аустралији основати филијалу.

Почетком 80-их тадашњи министар финансија Пол Кеатинг, дерегулисао је систем те су стране банке почеле добијати лиценце за рад у Аустралији. Осим тога, уведен је и "пливајући" курс аустралског долара који се формира на основу понуде и потражње. Њихов банкарски сектор, због врло конзервативне политике банака, остао је стабилан и за вријеме глобалне финансијске кризе.

Уз банкарство, успјешан туристички сектор такође значајно придоноси економском расту.

Такође, аустралијски образовни систем привлачи стране студенте, првенствено из Азије, због квалитетних универзитета, али и могућности останка у земљи након завршетка школовања. Аустралија, наравно, има и модерну пољопривреду, која је глобално позната по добрим винима. Имају и развијену биотехнолошку и фармацеутску индустрију, које су, додуше, због високих плата, под притиском азијске конкуренције.

До 60-их година прошлог вијека, Уједињено Краљевство и САД били су главни аустралијски трговински партнери. Током година, Аустралија је преусмјерила фокус своје трговине од Европе ка Азијско-пацифичкој регији.

Аустралија је земља усељеника. У ту је земљу од Другог свјетског рата доселило око седам милиона људи. Данас је четвртина популације Аустралије рођена изван те земље.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар