Kako je uspjela Australija?

Australija već više od četvrt vijeka uspijeva izbjeći recesiju. Posljednji put bili su u recesiji, koja se definiše kao dva uzastopna kvartala pada BDP-a, davne 1991. godine, a uspjeli su je izbjeći čak i za vrijeme globalne ekonomske krize prije desetak godina.

Svijet 23.06.2018 | 17:29
Kako je uspjela Australija?
U prvom kvartalu ove godine australijski BDP porastao je za jedan odsto i to je sada 106 kvartala ili 26,5 godina bez recesije te su time prestigli Holandiju koja je imala sličan period od 1982. do 2008. godine. 

Australija je po mnogim kriterijumima, poput bogatstva, obrazovanja, zdravlja i kvaliteta života, redovno u svjetskom vrhu. Iako je površinom šesta najveća zemlja svijeta, ima relativno malu populaciju od 23 miliona stanovnika.

Imaju ogromne rezerve bakra, uglja, željezne rude, zlata, prirodnog gasa, te su najveći izvoznik željezne rude na svijetu.

Snažna potražnja za željezom i ugljem iz Azije, posebno Kine, koja je u posljednjih nekoliko decenija ušla u novu fazu razvoja, pomogla je i razvoju australijske ekonomije.

Zbog rasta rudarskog sektora Australija je postala i globalno vodeći proizvođač rudarske opreme. Uprkos nestabilnim cijenama izvoznih roba, prirodni resursi predstavljaju važan dio privrede, pridonoseći tome oko 7 odsto BDP-u, a privlače i značajna strana ulaganja.

Osim prirodnih resursa, plodne zemlje i rudnih bogatstava, Australija ima i dobro obrazovanu radnu snagu te snažan uslužni sektor koji danas čini većinu ekonomije. Otvorenost međunarodnoj trgovini i ulaganjima, dobra poslovna klima i snažne privredne veze s azijskim ekonomijama ključni su faktori koji su doprinijeli uspjehu Australije.

Sektor usluga čini preko 70% australskog BDP-a i tri četvrtine radnih mjesta. Što se tiče bankarskog sektora, on je u Australiji dugo vremena bio čvrsto regulisan. Do 80-ih godina, stranoj banci bilo je gotovo nemoguće u Australiji osnovati filijalu.

Početkom 80-ih tadašnji ministar finansija Pol Keating, deregulisao je sistem te su strane banke počele dobijati licence za rad u Australiji. Osim toga, uveden je i "plivajući" kurs australskog dolara koji se formira na osnovu ponude i potražnje. Njihov bankarski sektor, zbog vrlo konzervativne politike banaka, ostao je stabilan i za vrijeme globalne finansijske krize.

Uz bankarstvo, uspješan turistički sektor takođe značajno pridonosi ekonomskom rastu.

Takođe, australijski obrazovni sistem privlači strane studente, prvenstveno iz Azije, zbog kvalitetnih univerziteta, ali i mogućnosti ostanka u zemlji nakon završetka školovanja. Australija, naravno, ima i modernu poljoprivredu, koja je globalno poznata po dobrim vinima. Imaju i razvijenu biotehnološku i farmaceutsku industriju, koje su, doduše, zbog visokih plata, pod pritiskom azijske konkurencije.

Do 60-ih godina prošlog vijeka, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD bili su glavni australijski trgovinski partneri. Tokom godina, Australija je preusmjerila fokus svoje trgovine od Evrope ka Azijsko-pacifičkoj regiji.

Australija je zemlja useljenika. U tu je zemlju od Drugog svjetskog rata doselilo oko sedam miliona ljudi. Danas je četvrtina populacije Australije rođena izvan te zemlje.

(Nezavisne novine)

Komentari / 0

Ostavite komentar