Белгија ''петардом'' овјерила пласман у 1/8-финала!

Репрезентација Белгије декласирала је селекцију Туниса у другом колу групе Г и обезбедила пласман у осмину финала Светског првенства у Русији – 5:1 (3:1).  Белгија дала ПЕТ у Москви, а одмарала за Енглезе! Азар, Лукаку и саиграчи најспремнији су међу фаворитима дочекали почетак Светског првенства. На стадиону Спартака у Москви виђена је најатрактивнија утакмица Мундијала, са седам голова.  Азар скинуо клетву, Лукаку наставио да решета! Оваква Белгија може много далеко! Белигја са оваквим нападачким двојцем, овако течном игром и самопоуздањем, али и снажним алтернативама на клупи, дефинитивно може свакоме на црту - 5:2.

Фудбал 23.06.2018 | 16:10
Белгија ''петардом'' овјерила пласман у 1/8-финала!
На њиховим утакмицама нема неизвесности.

Екипа Роберта Мартинеза без проблема је освојила шест бодова у прва два кола, рутински победивши Панаму (2:0), па ове суботе и другог ривала.

Белгија - Тунис 5:2 (3:1)

Ромелу Лукаку и Еден Азар постигли су по два гола, а Мичи Бачуаји један, у још једном мирном тријумфу "ђавола". Афричка селекција се борила, у тој борби постигла два гола и остала без двојице повређених играча, али није успела да учини утакмицу узбудљивијом.

Брзим нападима и мирним "егзекуцијама", Белгијанци су без проблема показали да су са великим разлогом фаворити и да им оправдано предвиђају највећи домет. 

Генерација која је у Бразилу пре четири године играла четвртфинале повела је у 6. минуту голом Едена Азара из пенала (који је и изнудио). Десет минута касније, стрелац је асистирао Ромелуу Лукакуу, који је постигао трећи гол на Мундијалу, за 2:0 

Тунис је потом узвратио, лепим голом дефанзивца Дилана Брона после центаршута капитена Хазрија из слободног ударца. Испоставлио се да је само четири минута касније стрелац морао да напусти терен због повреде, након што га је лопта погодила у "лабаво" постављено стопало и очигледно му повредила колено.

Тунижани су били храбри, хтели су и изједначење, али су ипак били принуђени да се помире са непријатном судбином већ пре полувремена, јер је Лукаку уочи паузе постигао трећи гол свог тима на утакмици, а свој четврти на Мундијалу у Москви.

А, како је завршен први део - почео је и други!

Азар је у 52. минуту предриблао голмана Бен Мустафу и само заокружио одличну игру екипе која је досад пружила највише на Светском првенству. Мартинез се окренуо ка клупи и позвао резервисте, да би одморио и њега и Лукакуа за меч против Енглеза у трећем колу.

То ће очигледно бити борба за прво место, јер је тешко очекивати да ће Панама бити у стању да угрози острвљане.

Да је Мичи Бачуаји био присебнији у финишу, Белгијанци би још распуцанији дочекали последњих 90 минута групне фазе.

Нападач Челсија позајмљен Дортмунду ушао је у игру у 68. минуту, па није успео да погоди ни када је шутирао у празну мрежу, ни када је са четири метра погодио пречку изнад савладаног Бен Мустафе, ни када је шутирао "пуном", са седам метара раздаљине.

Као што ће гледаоци данашњег меча упамтити моћну Белгију, тако ће и Бачуаји упамтити  туниског голмана, иако га је у 90. минуту ипак савладао, за 5:1.

И после тог тренутка Бачуаји је имао лепу шансу, шутирао је са 17 метара, али није био прецизан, за разлику од капитена Туниса Вахбија Хазрија, који је у преосталом времену надокнаде поставио коначних - 5:2 и учинио овај меч најефикаснијим на Мундијалу.

Еден Азар је скинуо клетву звану Светско првенство! На првих 11 утакмица на Мундијалима ниједном није тресао мрежу противника, а сада је из укупно три шута два пута погодио! Његова два поготка, два нова гола незаустављивог Ромелуа Лукакуа, као и првенац Мишија Бачуаија, били су погубни по неубељиви Тунис, који може да започне паковање за повратак кући, а селекција Роберта Мартинеза да кује озбиљне планове за саму завршницу Мундијала - 5:2 (3:1).

Белигја са оваквим Азаром и Лукакуом, овако течном игром и самопоуздањем, али и снажним алтернативама на клупи, може свакоме на црту, а праву проверу тренутног квалитета имаће у трећем колу против Енглеске, иако ће шпански стратег највероватније одмарати значајан број играча из прве поставе.

Тунишани су на овом турниру показали завидан нападачки потенцијал, са два постигнута гола учинили су овај меч најефикаснијим у досадашњем току турнира, али им организација игре, пре свега у дефанзиви, дефинитивно није јача страна. Селекција Набила Малула сама је саби ископала јаму још у шестом минуту утакмице, када је Бен Јусеф неопрезно стартовао на Азара, а арбитар Маруфо након консултације са ВАР системом оправдано показао на белу тачку. Азар је скинуо проклетство и више ништа на овој утакмици није било исто.

Белгијанци су током читаве утакмице, без обзира на кретање резултата, нападали свим силама, чини се најжешће при резултату 4:1, када је неколико сјајних прилика за постизање гола пропустио Миши Бачуаји, апотом и коначно погодио.

Лукаку је питање победника решио још у првом полувремену када је погађао на асистенције Мертенса и Менијеа. Фантастични нападач Манчестер јунајтеда је постао први играч још од Дијега Марадоне и 1986. године који је успео да постигне по два или више погодака на две узастопне утакмице.

Најлепша акција на мечу, која је притом крунисана поготком, догодила се у 51. минуту. Тада је након неколико брзих додавања на средини терена фантастични Тоби Алдервејрелд послао идеалну лопту преко читаве одбране противника, а тамо је сјајно реаговао Азар и уз фантастичну контролу игре матирао Бена Мустафу.

Белгија је играла лепршаво и доминантно, чиме је конкуренцији послала јасну поруку да се озбиљно припреми за нокаут фазу, јер су Црвени ђаволи већ спремни.

БЕЛГИЈА - ТУНИС 5:2
/Азар 6пен, 51, Лукаку 16, 45+4, Батшуаји 90+1 - Брон 18, Хазри 90+3/

Стадион: Откритје Арена у Москви
Капацитет: 45.360
Судија: Џејр Маруфо (САД)

Белгија (3-4-2-1): Куртоа - Вертонген, Бојата, Алдервејрелд - Меније, Де Брујне, Витсел, Караско - Мертенс (Тилеманс), Лукаку (Фелаини), Е. Азар (Батшуаји). 

Тунис (4-3-3): Бен Мустафа - Мерија, С. Бен Јусеф (Беналуан), Брон (Нагез), Малул - Шкири, Бадри, Саси (Слити) - Ф. Бен Јусеф, Хазри, Кауи.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар