Belgija ''petardom'' ovjerila plasman u 1/8-finala!

Reprezentacija Belgije deklasirala je selekciju Tunisa u drugom kolu grupe G i obezbedila plasman u osminu finala Svetskog prvenstva u Rusiji – 5:1 (3:1).  Belgija dala PET u Moskvi, a odmarala za Engleze! Azar, Lukaku i saigrači najspremniji su među favoritima dočekali početak Svetskog prvenstva. Na stadionu Spartaka u Moskvi viđena je najatraktivnija utakmica Mundijala, sa sedam golova.  Azar skinuo kletvu, Lukaku nastavio da rešeta! Ovakva Belgija može mnogo daleko! Beligja sa ovakvim napadačkim dvojcem, ovako tečnom igrom i samopouzdanjem, ali i snažnim alternativama na klupi, definitivno može svakome na crtu - 5:2.

Fudbal 23.06.2018 | 16:10
Belgija ''petardom'' ovjerila plasman u 1/8-finala!
Na njihovim utakmicama nema neizvesnosti.

Ekipa Roberta Martineza bez problema je osvojila šest bodova u prva dva kola, rutinski pobedivši Panamu (2:0), pa ove subote i drugog rivala.

Belgija - Tunis 5:2 (3:1)

Romelu Lukaku i Eden Azar postigli su po dva gola, a Miči Bačuaji jedan, u još jednom mirnom trijumfu "đavola". Afrička selekcija se borila, u toj borbi postigla dva gola i ostala bez dvojice povređenih igrača, ali nije uspela da učini utakmicu uzbudljivijom.

Brzim napadima i mirnim "egzekucijama", Belgijanci su bez problema pokazali da su sa velikim razlogom favoriti i da im opravdano predviđaju najveći domet. 

Generacija koja je u Brazilu pre četiri godine igrala četvrtfinale povela je u 6. minutu golom Edena Azara iz penala (koji je i iznudio). Deset minuta kasnije, strelac je asistirao Romeluu Lukakuu, koji je postigao treći gol na Mundijalu, za 2:0 

Tunis je potom uzvratio, lepim golom defanzivca Dilana Brona posle centaršuta kapitena Hazrija iz slobodnog udarca. Ispostavlio se da je samo četiri minuta kasnije strelac morao da napusti teren zbog povrede, nakon što ga je lopta pogodila u "labavo" postavljeno stopalo i očigledno mu povredila koleno.

Tunižani su bili hrabri, hteli su i izjednačenje, ali su ipak bili prinuđeni da se pomire sa neprijatnom sudbinom već pre poluvremena, jer je Lukaku uoči pauze postigao treći gol svog tima na utakmici, a svoj četvrti na Mundijalu u Moskvi.

A, kako je završen prvi deo - počeo je i drugi!

Azar je u 52. minutu predriblao golmana Ben Mustafu i samo zaokružio odličnu igru ekipe koja je dosad pružila najviše na Svetskom prvenstvu. Martinez se okrenuo ka klupi i pozvao rezerviste, da bi odmorio i njega i Lukakua za meč protiv Engleza u trećem kolu.

To će očigledno biti borba za prvo mesto, jer je teško očekivati da će Panama biti u stanju da ugrozi ostrvljane.

Da je Miči Bačuaji bio prisebniji u finišu, Belgijanci bi još raspucaniji dočekali poslednjih 90 minuta grupne faze.

Napadač Čelsija pozajmljen Dortmundu ušao je u igru u 68. minutu, pa nije uspeo da pogodi ni kada je šutirao u praznu mrežu, ni kada je sa četiri metra pogodio prečku iznad savladanog Ben Mustafe, ni kada je šutirao "punom", sa sedam metara razdaljine.

Kao što će gledaoci današnjeg meča upamtiti moćnu Belgiju, tako će i Bačuaji upamtiti  tuniskog golmana, iako ga je u 90. minutu ipak savladao, za 5:1.

I posle tog trenutka Bačuaji je imao lepu šansu, šutirao je sa 17 metara, ali nije bio precizan, za razliku od kapitena Tunisa Vahbija Hazrija, koji je u preostalom vremenu nadoknade postavio konačnih - 5:2 i učinio ovaj meč najefikasnijim na Mundijalu.

Eden Azar je skinuo kletvu zvanu Svetsko prvenstvo! Na prvih 11 utakmica na Mundijalima nijednom nije tresao mrežu protivnika, a sada je iz ukupno tri šuta dva puta pogodio! Njegova dva pogotka, dva nova gola nezaustavljivog Romelua Lukakua, kao i prvenac Mišija Bačuaija, bili su pogubni po neubeljivi Tunis, koji može da započne pakovanje za povratak kući, a selekcija Roberta Martineza da kuje ozbiljne planove za samu završnicu Mundijala - 5:2 (3:1).

Beligja sa ovakvim Azarom i Lukakuom, ovako tečnom igrom i samopouzdanjem, ali i snažnim alternativama na klupi, može svakome na crtu, a pravu proveru trenutnog kvaliteta imaće u trećem kolu protiv Engleske, iako će španski strateg najverovatnije odmarati značajan broj igrača iz prve postave.

Tunišani su na ovom turniru pokazali zavidan napadački potencijal, sa dva postignuta gola učinili su ovaj meč najefikasnijim u dosadašnjem toku turnira, ali im organizacija igre, pre svega u defanzivi, definitivno nije jača strana. Selekcija Nabila Malula sama je sabi iskopala jamu još u šestom minutu utakmice, kada je Ben Jusef neoprezno startovao na Azara, a arbitar Marufo nakon konsultacije sa VAR sistemom opravdano pokazao na belu tačku. Azar je skinuo prokletstvo i više ništa na ovoj utakmici nije bilo isto.

Belgijanci su tokom čitave utakmice, bez obzira na kretanje rezultata, napadali svim silama, čini se najžešće pri rezultatu 4:1, kada je nekoliko sjajnih prilika za postizanje gola propustio Miši Bačuaji, apotom i konačno pogodio.

Lukaku je pitanje pobednika rešio još u prvom poluvremenu kada je pogađao na asistencije Mertensa i Menijea. Fantastični napadač Mančester junajteda je postao prvi igrač još od Dijega Maradone i 1986. godine koji je uspeo da postigne po dva ili više pogodaka na dve uzastopne utakmice.

Najlepša akcija na meču, koja je pritom krunisana pogotkom, dogodila se u 51. minutu. Tada je nakon nekoliko brzih dodavanja na sredini terena fantastični Tobi Aldervejreld poslao idealnu loptu preko čitave odbrane protivnika, a tamo je sjajno reagovao Azar i uz fantastičnu kontrolu igre matirao Bena Mustafu.

Belgija je igrala lepršavo i dominantno, čime je konkurenciji poslala jasnu poruku da se ozbiljno pripremi za nokaut fazu, jer su Crveni đavoli već spremni.

BELGIJA - TUNIS 5:2
/Azar 6pen, 51, Lukaku 16, 45+4, Batšuaji 90+1 - Bron 18, Hazri 90+3/

Stadion: Otkritje Arena u Moskvi
Kapacitet: 45.360
Sudija: Džejr Marufo (SAD)

Belgija (3-4-2-1): Kurtoa - Vertongen, Bojata, Aldervejreld - Menije, De Brujne, Vitsel, Karasko - Mertens (Tilemans), Lukaku (Felaini), E. Azar (Batšuaji). 

Tunis (4-3-3): Ben Mustafa - Merija, S. Ben Jusef (Benaluan), Bron (Nagez), Malul - Škiri, Badri, Sasi (Sliti) - F. Ben Jusef, Hazri, Kaui.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar