И НАТО сада жели подјелу Космета?

Центар за евроатлантске интеграције, који води Јелена Милић, објавио је студију под називом „Прича са западне стране“, у којој стоји предлог „за корекцију административне линије између Србије и Косова у формату под окриљем Запада“.

Србија 23.06.2018 | 15:16
И НАТО сада жели подјелу Космета?
Ту се наводи да је дошло до извјесног застоја у нормализацији односа Београда и Приштине, као и да овај застој може имати негативне импликације по ЕУ и НАТО. Укратко, приједлог је да се изврши мала корекција админстративних граница као вид уступка Србији из којег би се могла извући вишеструка корист по све земље у региону, али и за међународне чиниоце.

"ЦЕАС предлаже да први корак иде у правцу разматрања опције корекције административне линије између Србије и Косова ,у највећем дијелу дуж линије садашње четири општине (Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић) са српским становништвом на сјеверу Косова, без икакве идеје о размјени територија која би подразумијевала општине с албанским становништвом на југу Србије.

Након тога би одмах слиједио свеобухватни споразум о нормализацији односа. Приједлог о корекцији административне линије нема никакве везе с идејом етничког разграничења. Та питања се могу ријешити на међународној конференцији, или у неком другом формату, чији би политички покровитељ требало да буду земље чланице НАТО.

На конференцији, осим усвајања свеобухватног споразума о нормализацији односа Србије и Косова, који би морао услиједити одмах по корекцији административне линије, поред БиХ и Хрватске, требало би да буду позване Албанија, Македонија и Црна Гора", стоји између осталог у приједлогу који је пренио недељник „Експрес“, додајући да је овакав приједлог наишао на позитивне сигнале у НАТО и америчком Стејт департменту.

"Студија се одмах нашла и на сајту „Демоцрацy дигест“, гласилу фамозног „Натионал ендоwмент фор демоцрацy“, утицајног америчког „тхинк танка“, врло активног у политичким процесима у Вашингтону", наводи се.

Дипломата Зоран Миливојевић напомиње да би евентуална подјела Косова отворила и многа друга питања.

"Прво, добро је што они уважавају да се без Србије не може ријешити косовско питање и да се Србији мора изаћи у сусрет и ићи ка компромису, а то подразумијева и интересе Србије повезане са сјевером Косова и ЗСО.

А друго, идеја око подјела било је и раније, међутим, западни центри изјашњавали су се против тога зато што би то отворило и друга отворена питања на Балкану око граница и не би се само могло зауставити на косовској причи.

Такође, ишло би се у правцу етничких граница и ишли бисмо у прилог ономе што говоре Хоти и приштински званичници о југу Србије, о размјени територија, а то није реално и то Србији не пада на памет", каже дипломата.

Са друге стране, проф. др Мирослав Бјеговић, декан Факултета безбједности у Новом Саду, каже да би поруку НАТО-а требало да схватимо као добронамјерну.

"Помало изненађујућу, али и занимљиву поруку су упутили НАТО званичници, с обзиром на то да НАТО представља војни савез, а не политичку организацију. Али, то је уједно и добронамјерна порука упућена албанској и српској страни да је и даље могућ компромис који подразумијева да би и једна и друга страна требало нешто да изгубе.

Ову поруку можемо сматрати добронамјерном и Влада би требало озбиљно да размисли о њеном правом значењу. Лично сам мишљења да би за обе стране могућа подјела територије била најисправније рјешење које би довело до коначног рјешења проблема Косова и дугорочног мира и стабилности на просторима Балкана", наводи он.

Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, више пута изнио је став да је подјела Косова и Метохије најбоље рјешење које би одговарало и Албанцима.

"О подјели говорим десетак-петнаест година и мислим да је то једино могуће и брзо рјешење", поновио је Дачић за "Ало!" више пута, наводећи да би Србија за то имала подршку и Владимира Путина, предсједника Русије.

(Ало)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

И

23.06.2018 14:18

Ја сам за поделу Њемацке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

23.06.2018 14:38

Прица са западне стране.... Алоо смијем се грохотом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брест

23.06.2018 16:45

То би био прагматичан потез САД , јер су свјесни да ће Србија тешко признти Косово. Жури им се јер се Русија све више осјећа на Балкану, и то им смрди, и зато су толико "великодушни".

Name

Ниста ново

23.06.2018 19:33

Нато није великодусан али је да сто прије заборави ста је Радио у Србији. У свијету је све висе незадовољних оним сто НАТО ради и то није новост. Као такав поцео је да пуца са свих страна. Косово никада неце бити дрзава а то Американцима одровара јер це они одлуцивати и кад це ко ици на писање. Нико није могао ни помислити да це Косово бити главни Проблем све ове године. Мислили су то за ноц све промијенити али Путин им помрси конце. Зато би сада вратили Део окупиране територије како би се Србија одрекла остатка Косова.

Name

Чарли

24.06.2018 13:06

Ајмо дати Чикаго србима

ОДГОВОРИТЕ