СНСД и ХДЗ и у Брчком заједно

Високи функционер СДС и повјереник те странке у дистрикту Брчко Младен Босић без длаке на језику у интервјуу локалном порталу еБрчко износи ставове о дешавањима у том граду и наводи да у дистрикту постоје политичке групе људи који су дуго у власти и који су подијелили буџетски новац.

Република Српска 23.06.2018 | 12:03
СНСД и ХДЗ и у Брчком заједно
"Мислим да су се овдје формирале политичке групе људи који су дуго у власти и који су подјелили буџетски колач. Установили су правило да се нико никоме не мјеша у послове које воде да не би угрозили међусобне интересе", казао је Босић.

Он каже да је тога постао свјестан када је тражено да учешћем три Хрвата се обезбједи легалитет рада Скупштине, који није постојао.

"Реакција прије свега из СНСД-а, али и неких бошњачких посланика је јасно показала да се ради о дирању у заједничке интересе. Ипак иза свега стоје тајкуни који су се добро наплатили из буџета а то раде и даље", каже Босић.

Према његовим ријечима, ствари су кулминирале када је клуб СДС затражио да се у складу са Стаутом обезбиједи учешће три хрватска посланика у раду већине како би локална скупштина легитимно радила.

"Тада је прорадила осовина ХДЗ-СНСД која је састављена од једине двије странке које од почетка формирања дистрикта никада нису биле у опозицији и чије су интересне везе дубоко испреплетане. . Сигуран сам да би за све у дистрикту било најбоље да ове двије странке оду у опозицију јер би то отворило и могућност борбе против корупције", рекао је Босић.

Он потврђује да су СДС-у из српских странака које су биле у опозицији предлагали да заједно избаце СНСД из већине.

"Ми на то нисмо пристајали због потребе да српска страна буде што јача. Умјесто тога, Милић (градначелник Брчког) саопштава да је формирана нова скупштинска већина од свих српских странака осим СДС-а. Показало се да ни то није било тачно и да већину од седам посланика имају СДС, НДП и ПДП који су направили договор о политичкој сарадњи", наводи Босић, додајући да тада наступа већ познати српски сценарио - ИЗДАЈА.

"Урош Војновић који је претходно потврдио пред предсједницима (ОО) НДП-а и ПДП-а да је дио клуба и да ће потписати Споразум о сарадњи СДС, НДП и ПДП, умјесто да дође на потпис у просторије СДС-а као што је читав дан најављивао, завршава на Лончарима и потписује вјерност СНСД-у и њиховим тајкунима", казао је Босић.

На тај начин је Војновић омогућио седми потпис листи СНСД, а одмах затим је, каже он, градоначелник Милић обавјестио наше чланове Владе Брчко дистрикта да су спремне њихове смјене.

"У таквим условима наши чланови Владе подносе оставке на своје положаје", каже Босић и додаје да је била непристојна понуда да чланови владе из СДС остану.

"То би значила да умјесто НДП-а који је наш партнер у већини буду социјалисти који су СНСД-ов парнтер. То је неискрена понуда на коју СДС не би никада пристао и они су то знали. Тако су хтјели да прикрију своје лоше намјере", објацнио је Босић и нагласио да ће СДС из овог изаћи јачи. 

"Почели смо да се бавимо политиком, а не сами собом и личним интересима појединаца. Ово је сада и неки процес пречишћавања од оних који гледају само свој лични интерес", казао је Босић.

Сматра да је епилог ових догађаја јединство бошњачких странака, разбијање српског јеиднства а омогућено ХДЗ-у да по сваку цијену учествује у власти иако за то нема услове.

"Да би смо поправили тако неповољну ситуацију за Србе, чак смо предложили да сви српски посланици учествују у већини, али то није у интересу тајкуна који са својим партнерима из ХДЗ-а имају велике интересе у буџету дистрикта. Ситуација око власти у Брчком очигледно још није завршена и вријеме ће показати да је направљена велика штета интересима Срба у Брчком, али ни друга два народа се неће усрећити", казао је Босић у интервјуу локалном порталу еБрчко.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ништа ново

23.06.2018 11:15

Па ту је граница , нисам ја то потписао зна се ко је . Крајишницима је Загреб све ближи и ближи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самy

23.06.2018 13:00

Па и у Зворнику су СДС и Снсд заједно

Name

ЛАКТАСАНКА

23.06.2018 11:41

Ако се додо не скине са владајуцег трона Бањалука це постати хрватски град. Ради цовјек за своју дрзаву! Дидиг

ОДГОВОРИТЕ
Name

За лактасанку

23.06.2018 17:59

Несто глупље нисам цуо. Ако додје сдс на влас у бл и уопсте у рс бицемо ми турско царство и онако су коалиција у сарајеву

Name

075

24.06.2018 06:47

План НДХ је био да Бања Лука или Антин град, по Павелићу, постане главни (столни) град НДХ!

Name

Србин из БЛ

23.06.2018 12:31

Први пут на изборима за предсједника Републике Српске на листи кањдидата ће се наћи само један Србин - Вукота Говедарица, пошто је Жељка Хрватица рођена у Тесдлићу. Дакле, Хрвати у РС ће имати два кандидидата и то једног за предсједника, а другог за потпредсједника, а Бошњаци ће такође имати једног кандидата за потпредсједника РС. Ово је веома опасна ситуација и велика подвала од стране диктаторског режима Милорада Додика, јер постоји могућност у коју не желим повјеровати да од предсједника и два потпредсједника РС не буде нико од Срба. Људи размислике куда нас то води диктаторски режим који стално комбинује са хрватским представницима. Тако недавно Човић упозорава кавност како се у Федерацији БиХ спроводи национална дискриминација на штету Хрвате, а не помиње Србе, док како каже у РС је све ОК. Нажалост, истина је да се Хрвати и Бошњаци политички гложе, али је далеко погубније по један народ и РС то што владајућа олигархија СНСД стално напада и измишља непријатеље унутар РС и стално нападају СДС-, ПДП, односно Савез за промјене. Ваљда ће српски народ схватити докле сеже ово политичко лудило које шири и трује српски народ у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Додика и за Жељку

23.06.2018 13:21

Нека је како кажеш Хрватица.Биће 100 пута бољи предсједник него што би био Вукота.

Name

XXXX

23.06.2018 13:05

Криминална хоботница је СНСД и ХДЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Додика и за Жељку

23.06.2018 13:19

Шта се чудите,Без савезништа са странком Драгана Човића Републици Српској би било много теже да очува себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осврт

23.06.2018 16:24

Босицу ти казес да је било логицно да цланови владе припадници СДС а поднесу оставке и то је у реду а засо вам је и даље вас цлан министар у тој тајкунској влади Синисе Милица и зато ге не избаците из странке као и Војиновица

ОДГОВОРИТЕ
Name

јефтина прица

24.06.2018 08:16

Босиц је пун бриге за Србе и њихово јединство у Брцком.Ниста му не вјерујем,јер посве друкције ради у СА.Толико моралисе,да ми је зло да ово цитам.Високо моралисање!

ОДГОВОРИТЕ