СП - Бразил бљеснуо у надокнади: Кутињо, па Нејмар!

Нејмар глумио, Бразил се мучио, Костарика пала у надокнади! Фудбалери Бразила победили су Костарику са 2:0 у утакмици другог кола Групе Е на Светском првенству у Русији.  Головима Фелипеа Кутиња у 91. и Нејмара у 97. минуту, фаворит се ипак није поново оклизнуо! Костариканци су издржали 90 минута, али не и више од тога.  Кутињо херој Бразила: Костарика и Навас поклекли у 91. минуту! Селесао у надокнади времена спречио ново непријатно изненађење, али и компликације у последњем колу против Србије. Костарика и дефинитивно остала без шанси за пласман у осмину финала – 2:0.

Фудбал 22.06.2018 | 16:10
СП - Бразил бљеснуо у надокнади: Кутињо, па Нејмар!
Оба гола "Селесао" је постигао у надокнади пошто се током читавог меча мучио, покушавао са дистанце, или је једноставно голман Костарике Кејлор Навас био фантастичан.

Први гол за Бразил је дао Филипе Кутињо, а други Нејмар.

Бразил опет у првом полувремену није показао оно што се од њега очекује. Костарика је већ после пет, шест минута повукла играче на своју половину и чекала контранападе.

Иако је "Селесао" током целог првог полувремена "давио" лопту седамдесетак одсто времена, Костариканци су били нешто конкретнији.

Тако је било у 13. минуту када је добар продор Гамбое уз десну гол-аут линију из другог плана пропустио да реализује Борхес са десетак метара из одличне ситуације.

Након тога је уследио период игре када је Бразил почео да доминира. Жезус је и дао гол, али он није признат због офсајда, а осим тога су се покушаји сводили на ударце издалека.

Предњачили су Марсело и Кутињо, али је до "бледог" полувремена Бразила само Марсело једном приморао Кејлора Наваса да реагује после лепе "бициклице" и ударца у доњи десни угао гола.

Друго полувреме је било сушта супротност првог. Бразил је од самог старта покушавао да нападне и створио је четири шансе за 15 минута наставка.

Жезус је већ у 50. минуту погодио пречку и најавио много бољи део игре за своју репрезентацију. У истој ситуацији је и лопту са гол линије скинуо Кристијан Гамбоа.

Костарика се тада мучило да изнесе лопту, Бразил је покушавао из свих оружја, али су и Костариканци имали једну прилику у 68. минуту када нису имали довољно среће пред голом Бразила.

Нејмар је у 72. имао одличну ситуацију када је пресекао лопту, али су га центиметри делили од гола. Шест минута касније исти играч пада у казненом простору и судија Бјорн Кујперс свира пенал за Бразил после дуела са Дуартеом.

Костариканци су се побунили и Кујперс је одлучио да прегледа ВАР снимак после чега је увидео да је Нејмар одглумио пад. Није Бразилац добио жути картон, али је два минута касније добио опомену због протеста.

Нервозе је било све више у игри Бразилаца, а "зид" Костарике је коначно пробијен у 91. минуту, може се рећи, случајно. Габријел Жезус је лоше примио лопту у казненом простору, на њу је натрчао Кутињо иако му није била намењена и дао је кроз ноге гол Навасу за 1:0.

Шест минута касније Бразил оверава победу поготком у 97. минуту када је Нејмар добро реаговао на петерцу после центаршута Дагласа Косте.

Бразил је победом избио на прво место наше групе у којој Србија против Швајцарске од 20 часова има шансу да обезбеди пласман у наредну рунду такмичења.

Чинило се да Бразилци неће успети, да ће Санкт Петербург видети први меч Светског првенства без голова и да ће "орлови" вечерас имати "меч лопту" да освоје Групу Е.

А, онда се догодио Кутињо!

После 90 минута чврсте дефанзиве Костариканаца, везиста Барселоне утрчао је у казнени простор из другог плана, нашао два слободна метра да шутне снажно, по земљи и да лопту пробаци кроз ноге Кејлора Наваса, за 1:0.

Шест минута касније, док се очекивао последњи звиждук Холанђанина Бјорна Кујперса, Нејмар је у петерцу поставио ногу на право место и поставио коначних:

БРАЗИЛ - КОСТАРИКА 2:0 (0:0)

Петоструки светски шампион тако је освојио четврти бод на Мундијалу и није себи допустио још један реми, након почетних 1:1 против Швајцараца. Овим тријумфом је бар на неколико сати престигао нашу репрезентацију, која и даље сама одлучује о свом пласману.

Позиција репрезентације Србије је и даље јасна. Ако у петак у Калињинграду савлада Швајцарску - избориће пласман у следећу рунду! 

На другом, доњем крају табеле, Костарика је и теоретски остала без шансе да се пласира, јер је после два кола једини тим Групе Е без освојеног бода, па ће се у среду и опростити од Мундијала, у утакмици против Швајцарске.

Много зноја и емоција потрошили су Бразилци да би нашли начин да "откључају" Костариканце. Голман Реала Кејлор Навас био је хладан и изузетно миран, док је са саиграчима из одбране одбијао налете фаворита.

Ређали су се шутеви Јужноамериканаца из даљине, Навас их је без проблема хватао, "читајући" где ће лопта да заврши. Када би се Бразилци оштрије залетели, ту су Дуарте, Гонзалес и Акоста да их задрже и да доведу екипу на руб сензације.

У тој борби, виђена је и слика коју овог лета први пут можемо да видимо на Мундијалима. Судија Кујперс насео је у 78. минуту на Нејмаров театрални пад, показао на белу тачку након што је Дуарте ухватио "десетку" за дрес, али је ипак консултовао ВАР технологију.

Након гледања снимка, Холанђанин је исправно променио ту одлуку, увидевши да је контакт био више него благ!

Бразилци су се изнервирали, Нејмар је потом добио и жути картон јер је бацио лопту у бесу, али су ипак остали довољно прибрани да остваре циљ. За то им је било потребно много више труда него што се очекивало, али су успели и безбрижнији напустили терен стадиона у Санкт Петербургу.

Бразил је био блед, нервозан и немоћан! Али само до првог минута надокнаде утакмице у Санкт Петербургу, када је срушен бедем пред голом свемоћног Кејлора Наваса! Херој нације постао је Филипе Кутињо, стрелац прва два гола Селесаа на досадашњем току турнира и човек који би данашњим поготком могао да промени читав ток Мундијала у корист свог тима. Бразил је у надокнади успео два пута да затресе мрежу, а коначан резултат у седмом минуту надокнаде поставио је Нејмар - 2:0 (0:0).

Деловало је да против Косрике данас неће упалити ни Нејмарова глума. Бразилцима је у 78. минуту био досуђен и једанаестерац, због изванредне глуме њихове највеће звезде. Сви на стадиону, али и крај малих екрана помислили да се ради о најстрожој казни, али је након гледања снимка утврђено да је бразилски ас све идеално исценирао.

Била је то још једна потпуно безидејна партија једног од највећих фаворита за освајање Мундијала. Бразил је потпуно прокоцкао једно читаво полувреме, потом није успео да искористи оно што није могао и морао, па је у завршници утакмице умало профитирала Костарика, која је нажалост остала без шанси за пласман у осмину финала.

Селесао је до жељеног ритма стигао тек на почетку другог полувремена. Ужасног Вилијана је замениоДаглас Коста, а Титеов тим коначно почео да ствара прилике и то у серијама, али се баш тада разбраниоКејлор Навас. Голман Реал Мадрида је редом бранио ударце Жесуса, Нејмара, па Кутиња. Одбрањени ударци, међу којима је било и неколико зицера, додатно су оптеретили Бразилце, али и скинули велики терет с леђа селекцији Оскара Рамиреза, која је из минута у минут постајала свеснија да може до сензационалног резултата.

Костарика је далеко више претила у провом полувремену, где је успела у неколико наврата да озбиљно припрети голу Алисона, али се у наставку меча однос према игри сводио искључиво на чување своје мреже. Оптерећење Бразилаца је било изузетно велико, што се видело по прилично дугом држању лопте и недостатку неког луцидног потеза, правовременог и лукавог додавања. У томе је предњачио потпуно индиспонирани Вилијан.

Тите је додатни притисак на противничку одбрану направио увођењем Фирмина, уместо Паулиња, који није успео да пронађе своју улогу у прилично згуснутом везном реду Костарике. Тај нешто виши пресинг релативно брзо је донео потребан потез. Нејмар је пресекао један погрешан пас, истрчао пред казнени простор противника, гађао са ивице казненог простора унутрашњим делом копачке, а лопта је уз уздахе бразилске публике прохујала поред гола на којем је стајао Кејлор Навас.

Сам финиш утакмице протекао је у херојским интервенцијама дефанзиваца Костарике, али су Бразилци ипак оставили нешто магије у својим ногама. Фирмино је главом спустио за Жесуса, који је оставио лопту пред ноге Кутиња, а овај коначно погодио зачарану мрежу иза леђа нестварног Кејлора Наваса. Костариканци су након тога потпуно пали, па је Нејмар додатно поправио гол разлику свог тима након неколико минута.

Ситуација у групи Е се сада додатно закомпликовала, али репрезентација Србије има све у својим рукама. Уколико Орлови вечерас савладају Швајцарску обезбедиће пласман у осмину финала, док ће у супротном морати управо против Бразила да траже пут међу 16 најбољих селекција на турниру.

БРАЗИЛ – КОСТАРИКА 2:0 (0:0)
/Кутињо 90+1, Нејмар 90+7/

Стадион: Санкт Петербург
Капацитет: 68.134
Судија: Бјорн Кујперс

БРАЗИЛ (4-2-3-1): Алисон - Фагнер, Тијаго Силва, Миранда, Марсело - Каземиро, Паулињо (од 68. Фирмино) - Вилијан (од 46. Даглас Коста), Кутињо, Нејмар - Габријел Жесус.

КОСТАРИКА (5-4-1): Навас – Гамбоа (од 74. Калво), Акоста, Гонзалес, Дуарте, Овиједо –  Венегас, Гузман (од 82. Техеда), Борхес, Руиз - Урења (од 55. Болањос).

Табела Групе Е:

1. Бразил 2 1 1 0 3:1 4
2. Србија 1 1 0 0 1:0 3
3. Швајцарска 1 0 1 0 1:1 1
4. Костарика 2 0 0 2 0:3 0

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ре:

22.06.2018 14:56

Овако ће нешто натегнути и за Аргентину у задњем кругу. Фудбал ооооодавно није фудбал, него тетоваже и фризуре, па све то укомпоновано у глобалну политику.

ОДГОВОРИТЕ