SP - Brazil bljesnuo u nadoknadi: Kutinjo, pa Nejmar!

Nejmar glumio, Brazil se mučio, Kostarika pala u nadoknadi! Fudbaleri Brazila pobedili su Kostariku sa 2:0 u utakmici drugog kola Grupe E na Svetskom prvenstvu u Rusiji.  Golovima Felipea Kutinja u 91. i Nejmara u 97. minutu, favorit se ipak nije ponovo okliznuo! Kostarikanci su izdržali 90 minuta, ali ne i više od toga.  Kutinjo heroj Brazila: Kostarika i Navas poklekli u 91. minutu! Selesao u nadoknadi vremena sprečio novo neprijatno iznenađenje, ali i komplikacije u poslednjem kolu protiv Srbije. Kostarika i definitivno ostala bez šansi za plasman u osminu finala – 2:0.

Fudbal 22.06.2018 | 16:10
SP - Brazil bljesnuo u nadoknadi: Kutinjo, pa Nejmar!
Oba gola "Selesao" je postigao u nadoknadi pošto se tokom čitavog meča mučio, pokušavao sa distance, ili je jednostavno golman Kostarike Kejlor Navas bio fantastičan.

Prvi gol za Brazil je dao Filipe Kutinjo, a drugi Nejmar.

Brazil opet u prvom poluvremenu nije pokazao ono što se od njega očekuje. Kostarika je već posle pet, šest minuta povukla igrače na svoju polovinu i čekala kontranapade.

Iako je "Selesao" tokom celog prvog poluvremena "davio" loptu sedamdesetak odsto vremena, Kostarikanci su bili nešto konkretniji.

Tako je bilo u 13. minutu kada je dobar prodor Gamboe uz desnu gol-aut liniju iz drugog plana propustio da realizuje Borhes sa desetak metara iz odlične situacije.

Nakon toga je usledio period igre kada je Brazil počeo da dominira. Žezus je i dao gol, ali on nije priznat zbog ofsajda, a osim toga su se pokušaji svodili na udarce izdaleka.

Prednjačili su Marselo i Kutinjo, ali je do "bledog" poluvremena Brazila samo Marselo jednom primorao Kejlora Navasa da reaguje posle lepe "biciklice" i udarca u donji desni ugao gola.

Drugo poluvreme je bilo sušta suprotnost prvog. Brazil je od samog starta pokušavao da napadne i stvorio je četiri šanse za 15 minuta nastavka.

Žezus je već u 50. minutu pogodio prečku i najavio mnogo bolji deo igre za svoju reprezentaciju. U istoj situaciji je i loptu sa gol linije skinuo Kristijan Gamboa.

Kostarika se tada mučilo da iznese loptu, Brazil je pokušavao iz svih oružja, ali su i Kostarikanci imali jednu priliku u 68. minutu kada nisu imali dovoljno sreće pred golom Brazila.

Nejmar je u 72. imao odličnu situaciju kada je presekao loptu, ali su ga centimetri delili od gola. Šest minuta kasnije isti igrač pada u kaznenom prostoru i sudija Bjorn Kujpers svira penal za Brazil posle duela sa Duarteom.

Kostarikanci su se pobunili i Kujpers je odlučio da pregleda VAR snimak posle čega je uvideo da je Nejmar odglumio pad. Nije Brazilac dobio žuti karton, ali je dva minuta kasnije dobio opomenu zbog protesta.

Nervoze je bilo sve više u igri Brazilaca, a "zid" Kostarike je konačno probijen u 91. minutu, može se reći, slučajno. Gabrijel Žezus je loše primio loptu u kaznenom prostoru, na nju je natrčao Kutinjo iako mu nije bila namenjena i dao je kroz noge gol Navasu za 1:0.

Šest minuta kasnije Brazil overava pobedu pogotkom u 97. minutu kada je Nejmar dobro reagovao na petercu posle centaršuta Daglasa Koste.

Brazil je pobedom izbio na prvo mesto naše grupe u kojoj Srbija protiv Švajcarske od 20 časova ima šansu da obezbedi plasman u narednu rundu takmičenja.

Činilo se da Brazilci neće uspeti, da će Sankt Peterburg videti prvi meč Svetskog prvenstva bez golova i da će "orlovi" večeras imati "meč loptu" da osvoje Grupu E.

A, onda se dogodio Kutinjo!

Posle 90 minuta čvrste defanzive Kostarikanaca, vezista Barselone utrčao je u kazneni prostor iz drugog plana, našao dva slobodna metra da šutne snažno, po zemlji i da loptu probaci kroz noge Kejlora Navasa, za 1:0.

Šest minuta kasnije, dok se očekivao poslednji zvižduk Holanđanina Bjorna Kujpersa, Nejmar je u petercu postavio nogu na pravo mesto i postavio konačnih:

BRAZIL - KOSTARIKA 2:0 (0:0)

Petostruki svetski šampion tako je osvojio četvrti bod na Mundijalu i nije sebi dopustio još jedan remi, nakon početnih 1:1 protiv Švajcaraca. Ovim trijumfom je bar na nekoliko sati prestigao našu reprezentaciju, koja i dalje sama odlučuje o svom plasmanu.

Pozicija reprezentacije Srbije je i dalje jasna. Ako u petak u Kalinjingradu savlada Švajcarsku - izboriće plasman u sledeću rundu! 

Na drugom, donjem kraju tabele, Kostarika je i teoretski ostala bez šanse da se plasira, jer je posle dva kola jedini tim Grupe E bez osvojenog boda, pa će se u sredu i oprostiti od Mundijala, u utakmici protiv Švajcarske.

Mnogo znoja i emocija potrošili su Brazilci da bi našli način da "otključaju" Kostarikance. Golman Reala Kejlor Navas bio je hladan i izuzetno miran, dok je sa saigračima iz odbrane odbijao nalete favorita.

Ređali su se šutevi Južnoamerikanaca iz daljine, Navas ih je bez problema hvatao, "čitajući" gde će lopta da završi. Kada bi se Brazilci oštrije zaleteli, tu su Duarte, Gonzales i Akosta da ih zadrže i da dovedu ekipu na rub senzacije.

U toj borbi, viđena je i slika koju ovog leta prvi put možemo da vidimo na Mundijalima. Sudija Kujpers naseo je u 78. minutu na Nejmarov teatralni pad, pokazao na belu tačku nakon što je Duarte uhvatio "desetku" za dres, ali je ipak konsultovao VAR tehnologiju.

Nakon gledanja snimka, Holanđanin je ispravno promenio tu odluku, uvidevši da je kontakt bio više nego blag!

Brazilci su se iznervirali, Nejmar je potom dobio i žuti karton jer je bacio loptu u besu, ali su ipak ostali dovoljno pribrani da ostvare cilj. Za to im je bilo potrebno mnogo više truda nego što se očekivalo, ali su uspeli i bezbrižniji napustili teren stadiona u Sankt Peterburgu.

Brazil je bio bled, nervozan i nemoćan! Ali samo do prvog minuta nadoknade utakmice u Sankt Peterburgu, kada je srušen bedem pred golom svemoćnog Kejlora Navasa! Heroj nacije postao je Filipe Kutinjo, strelac prva dva gola Selesaa na dosadašnjem toku turnira i čovek koji bi današnjim pogotkom mogao da promeni čitav tok Mundijala u korist svog tima. Brazil je u nadoknadi uspeo dva puta da zatrese mrežu, a konačan rezultat u sedmom minutu nadoknade postavio je Nejmar - 2:0 (0:0).

Delovalo je da protiv Kosrike danas neće upaliti ni Nejmarova gluma. Brazilcima je u 78. minutu bio dosuđen i jedanaesterac, zbog izvanredne glume njihove najveće zvezde. Svi na stadionu, ali i kraj malih ekrana pomislili da se radi o najstrožoj kazni, ali je nakon gledanja snimka utvrđeno da je brazilski as sve idealno iscenirao.

Bila je to još jedna potpuno bezidejna partija jednog od najvećih favorita za osvajanje Mundijala. Brazil je potpuno prokockao jedno čitavo poluvreme, potom nije uspeo da iskoristi ono što nije mogao i morao, pa je u završnici utakmice umalo profitirala Kostarika, koja je nažalost ostala bez šansi za plasman u osminu finala.

Selesao je do željenog ritma stigao tek na početku drugog poluvremena. Užasnog Vilijana je zamenioDaglas Kosta, a Titeov tim konačno počeo da stvara prilike i to u serijama, ali se baš tada razbranioKejlor Navas. Golman Real Madrida je redom branio udarce Žesusa, Nejmara, pa Kutinja. Odbranjeni udarci, među kojima je bilo i nekoliko zicera, dodatno su opteretili Brazilce, ali i skinuli veliki teret s leđa selekciji Oskara Ramireza, koja je iz minuta u minut postajala svesnija da može do senzacionalnog rezultata.

Kostarika je daleko više pretila u provom poluvremenu, gde je uspela u nekoliko navrata da ozbiljno pripreti golu Alisona, ali se u nastavku meča odnos prema igri svodio isključivo na čuvanje svoje mreže. Opterećenje Brazilaca je bilo izuzetno veliko, što se videlo po prilično dugom držanju lopte i nedostatku nekog lucidnog poteza, pravovremenog i lukavog dodavanja. U tome je prednjačio potpuno indisponirani Vilijan.

Tite je dodatni pritisak na protivničku odbranu napravio uvođenjem Firmina, umesto Paulinja, koji nije uspeo da pronađe svoju ulogu u prilično zgusnutom veznom redu Kostarike. Taj nešto viši presing relativno brzo je doneo potreban potez. Nejmar je presekao jedan pogrešan pas, istrčao pred kazneni prostor protivnika, gađao sa ivice kaznenog prostora unutrašnjim delom kopačke, a lopta je uz uzdahe brazilske publike prohujala pored gola na kojem je stajao Kejlor Navas.

Sam finiš utakmice protekao je u herojskim intervencijama defanzivaca Kostarike, ali su Brazilci ipak ostavili nešto magije u svojim nogama. Firmino je glavom spustio za Žesusa, koji je ostavio loptu pred noge Kutinja, a ovaj konačno pogodio začaranu mrežu iza leđa nestvarnog Kejlora Navasa. Kostarikanci su nakon toga potpuno pali, pa je Nejmar dodatno popravio gol razliku svog tima nakon nekoliko minuta.

Situacija u grupi E se sada dodatno zakomplikovala, ali reprezentacija Srbije ima sve u svojim rukama. Ukoliko Orlovi večeras savladaju Švajcarsku obezbediće plasman u osminu finala, dok će u suprotnom morati upravo protiv Brazila da traže put među 16 najboljih selekcija na turniru.

BRAZIL – KOSTARIKA 2:0 (0:0)
/Kutinjo 90+1, Nejmar 90+7/

Stadion: Sankt Peterburg
Kapacitet: 68.134
Sudija: Bjorn Kujpers

BRAZIL (4-2-3-1): Alison - Fagner, Tijago Silva, Miranda, Marselo - Kazemiro, Paulinjo (od 68. Firmino) - Vilijan (od 46. Daglas Kosta), Kutinjo, Nejmar - Gabrijel Žesus.

KOSTARIKA (5-4-1): Navas – Gamboa (od 74. Kalvo), Akosta, Gonzales, Duarte, Ovijedo –  Venegas, Guzman (od 82. Teheda), Borhes, Ruiz - Urenja (od 55. Bolanjos).

Tabela Grupe E:

1. Brazil 2 1 1 0 3:1 4
2. Srbija 1 1 0 0 1:0 3
3. Švajcarska 1 0 1 0 1:1 1
4. Kostarika 2 0 0 2 0:3 0

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Re:

22.06.2018 14:56

Овако ће нешто натегнути и за Аргентину у задњем кругу. Фудбал ооооодавно није фудбал, него тетоваже и фризуре, па све то укомпоновано у глобалну политику.

ODGOVORITE