Европске цијене за мале плате

Грађани БиХ поједине производе у малопродаји плаћају скупље него становници ЕУ у чијим земљама је просјечна плата већа и до пет пута, показују посљедњи подаци статистичког уреда европских заједница, Еуростата.

Босна и Херцеговина 22.06.2018 | 08:44
Европске цијене за мале плате
Тако електричне уређаје плаћамо по цијени која је за око шест одсто већа од просјека ЕУ, док су, на примјер, у Ирској, у којој је просјечна зарада 2.479 евра, ови уређају јефтинији за око 14 одсто од просјека ЕУ.

Послије Ираца, најмање за електричне уређаје издвајају Пољаци, Чеси, Британци и Бугари. Све ове земље осим Бугарске имају далеко веће плате него у БиХ.

Иако су примања далеко мања, и одјећу у БиХ плаћамо по скоро истим цијенама као и у ЕУ. Тачније, цијене су ниже за десетак одсто, али су опет веће него у Бугарској, Мађарској и Великој Британији, у којој је, поређења ради, просјечна плата у овој години 1.990 евра, или четири и по пута већа него у БиХ.

Када је регион у питању, одјећа у Србији је на 93 одсто просјека ЕУ, а у Македонији на 81 одсто.

Ипак, збирно гледано, цијене у малопродаји у БиХ скоро су дупло мање него у земљама Европске уније, с тим да су нам просјечна примања вишеструко мања.

Све земље ЕУ имају већу плату него БиХ
Све земље ЕУ имају већу просјечну плату него БиХ, с тим да 20 чланица европске заједнице има дупло већу плату. Радник у Бугарској, у којој се најмање зарађује, на крају мјесеца има тридесетак марака више него радник у БиХ.

Поред тога што зарађују више, подаци Еуростата показују како су им цијене хране и пића ниже од европског просјека, али и од БиХ.

Када су плате у питању, оно што никако не улијева оптимизам је податак да оне на годишњем нивоу у БиХ расту тек око осам марака, или око један одсто, док је, на примјер, у Бугарској у овој години забиљежен раст плата од 11 одсто.

ЦИЈЕНЕ У БиХ у односу на ПРОСЈЕК ЕУ

Електрични уређаји - 106 одсто

Одјећа - 88 одсто од просјека ЕУ цијене одјеће

Храна и пиће - 78 одсто

Ресторани и хотели - 55 одсто

Алкохол и дуван - 53 одсто

Цијене у малопродаји - 52 одсто.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Анализа

22.06.2018 06:51

Дајте податке о КУПОВНОЈ МОЋИ, или СТАНДАРДУ ЖИВОТА...да боље покаже реално стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1991

22.06.2018 07:30

Те су године сви хтјели у Европу.Ха ха ха.Мајмунски Балкан.И америцма дивља демократија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрича

22.06.2018 07:51

Ето сад изадјите на изборе па опет гласајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све

22.06.2018 11:23

Сама биједа ,цјене еу ,а ви гласајте за зељку (познато поријекло)додика (опљацкао све )градани ,имате у октобру могуцност да нам буде скинут јарам сврата и укинут стуб срама. правда за Давида ,сви уз Давора ,на тргове ,само истина ,стоп убиствима ..хоцемо дезаву на здравим темељума .

Name

Ех

22.06.2018 12:57

Доста је свега. Храна јефтинија у Њемацкој него код нас. Сви на изборе! Сви за промјене!