Evropske cijene za male plate

Građani BiH pojedine proizvode u maloprodaji plaćaju skuplje nego stanovnici EU u čijim zemljama je prosječna plata veća i do pet puta, pokazuju posljednji podaci statističkog ureda evropskih zajednica, Eurostata.

Bosna i Hercegovina 22.06.2018 | 08:44
Evropske cijene za male plate
Tako električne uređaje plaćamo po cijeni koja je za oko šest odsto veća od prosjeka EU, dok su, na primjer, u Irskoj, u kojoj je prosječna zarada 2.479 evra, ovi uređaju jeftiniji za oko 14 odsto od prosjeka EU.

Poslije Iraca, najmanje za električne uređaje izdvajaju Poljaci, Česi, Britanci i Bugari. Sve ove zemlje osim Bugarske imaju daleko veće plate nego u BiH.

Iako su primanja daleko manja, i odjeću u BiH plaćamo po skoro istim cijenama kao i u EU. Tačnije, cijene su niže za desetak odsto, ali su opet veće nego u Bugarskoj, Mađarskoj i Velikoj Britaniji, u kojoj je, poređenja radi, prosječna plata u ovoj godini 1.990 evra, ili četiri i po puta veća nego u BiH.

Kada je region u pitanju, odjeća u Srbiji je na 93 odsto prosjeka EU, a u Makedoniji na 81 odsto.

Ipak, zbirno gledano, cijene u maloprodaji u BiH skoro su duplo manje nego u zemljama Evropske unije, s tim da su nam prosječna primanja višestruko manja.

Sve zemlje EU imaju veću platu nego BiH
Sve zemlje EU imaju veću prosječnu platu nego BiH, s tim da 20 članica evropske zajednice ima duplo veću platu. Radnik u Bugarskoj, u kojoj se najmanje zarađuje, na kraju mjeseca ima tridesetak maraka više nego radnik u BiH.

Pored toga što zarađuju više, podaci Eurostata pokazuju kako su im cijene hrane i pića niže od evropskog prosjeka, ali i od BiH.

Kada su plate u pitanju, ono što nikako ne ulijeva optimizam je podatak da one na godišnjem nivou u BiH rastu tek oko osam maraka, ili oko jedan odsto, dok je, na primjer, u Bugarskoj u ovoj godini zabilježen rast plata od 11 odsto.

CIJENE U BiH u odnosu na PROSJEK EU

Električni uređaji - 106 odsto

Odjeća - 88 odsto od prosjeka EU cijene odjeće

Hrana i piće - 78 odsto

Restorani i hoteli - 55 odsto

Alkohol i duvan - 53 odsto

Cijene u maloprodaji - 52 odsto.

(Nezavisne)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Analiza

22.06.2018 06:51

Dajte podatke o KUPOVNOJ MOĆI, ili STANDARDU ŽIVOTA...da bolje pokaže realno stanje.

ODGOVORITE
Name

1991

22.06.2018 07:30

Te su godine svi htjeli u Evropu.Ha ha ha.Majmunski Balkan.I americma divlja demokratija.

ODGOVORITE
Name

Modriča

22.06.2018 07:51

Eto sad izadjite na izbore pa opet glasajte.

ODGOVORITE
Name

Sve

22.06.2018 11:23

Sama bijeda ,cjene eu ,a vi glasajte za zeljku (poznato porijeklo)dodika (opljackao sve )gradani ,imate u oktobru mogucnost da nam bude skinut jaram svrata i ukinut stub srama. pravda za Davida ,svi uz Davora ,na trgove ,samo istina ,stop ubistvima ..hocemo dezavu na zdravim temeljuma .

Name

Eh

22.06.2018 12:57

Dosta je svega. Hrana jeftinija u Njemackoj nego kod nas. Svi na izbore! Svi za promjene!