Прича: Швајцарци, знамо се још када смо били дјеца!

Када се подвуче црта јасно је да је Србија у протеклој деценији успела да оформи и у први план избаци знатно више играча у први план, што би могло да представља значајан залог за будућност и неке наредне турнире.

Фудбал 21.06.2018 | 21:15
Прича: Швајцарци, знамо се још када смо били дјеца!
Швајцарска и Србија, сусрет који би могао да одлучи учесника осмине финала Светског првенства из групе Е. Две селекције се никада од осамостаљења наше земље нису састајале у сениорској конкуренцији, али многи играчи, пре свега они рођени током деведесетих година прошлог века, и те како имају искуства у међусобним окршајима у млађим категоријама.

Швајцарска се поноси генерацијом која је 2009. године освојила Светско првенство за кадете у Нигерији. Чланови тог тима били су Рикардо Родригез, Гранит Џака и Харис Сеферовић, а значајна искуства на великим такмичењима у мађим категоријама током протекле деценије имали су и Фабијан Шер и Џердан Шаћири. Сви они су сада изузетно важани шрафови селекције коју предводи Владимир Петковић.

Велики резултати Орлића стигли су нешто касније. Прво је 2013. године освојено Европско првенство у Литванији, под вођством Љбинка Друловића, а две године касније и Мундијалито на Новом Зеланду када је златну генерацију српског фудбала водио Вељко Пауновић.

Од 2010. године до данас Швајцарска и Србија су се састајале три пута у омладинској конкуренцији, сваки пут у квалификацијама за европска првенства. Тада су се у међусобним обрачунима састајали бројни играчи који сада предводе сениорске тимове своје земље.

ЉАЈИЋ СА ДВА ГОЛА ЧАСТИО ЛАНГА, ЦУБЕРА И ЏАКУ

Први пут смо се састали 2010. године у квалификацијама за ЕП у Француској. Тада је Србија остала без пласмана на завршни турнир због лошије гол разлике од Аустрије, док је Швајцарска била последња у групи, где се још налазила Данска. Орлићи су тада у последњој утакмици у групи савладали Швајцарску са 4:2, а на том мечу из садашње сениорске генерације Србије играли суМарко Дмитровић, као први голман, Милан Родић и Адем Љајић. Са друге стране за Швајцарску су наступали Михаел Ланг и Стивен Цубер, док јеГранти Џака преседео меч на клупи. Љајић је био играч утакмице са два постигнута поготка.

Други меч током протекле деценије одигран је у квалификацијама за Европско првенство у Литванији 2013. године. Занимљиво, Швајцарци су тада на стадиону Обилића славили са 1:0, на крају је дошло до троугла где су се поред ове две селекције нашли и Словаци, али су Орлићи због најбоље гол разлике отишли на завршни турнир. И освојили га!

У тој утакмици од играча из садашњег сениорског тима у стартној постави били су Предраг Рајковић, МилошВељковић и Александар Митровић, док је Сергеј Милинковић Савић ушао у 78. минуту уместо НемањеМаксимовића. Код Швајцараца на голу је био је само садашњи резервни голман Ив Мвого.

Последњи међусобни меч селекција до 19 година одигран је у квалификацијама за Европско првенство у Грчкој 2015. године, када је на финални турнир из наше групе отишла Холандија, са бодом више од Орлова. Швајцарци се нису прославили, пошто су претрпели сва три пораза, међу којима је био и онај од Србије резултатом 3:1. Орлићи су и овде имали далеко више играча из садашњег сениорског тима. У старних 11 били суАндрија Живковић и Марко Грујић, а на клупи за резервне играче Лука Јовић и Немања Радоњић. Код Швајцараца је у тиму био само Нико Елведи.

Када се подвуче црта јасно је да је Србија у протеклој деценији успела да оформи и у први план избаци знатно више играча, што би могло да представља значајан залог за будућност и неке наредне велике турнире. Актуелна генерација Швајцарске можда има нешто више искуства и уигранији тим, али гледано кроз перспективну, далеко више разлога за оптимизам има Србија. Ипак, све приче о будућности и неким наредним генерацијама падају у воду, пошто је сутра меч одлике у Калињинграду. Орлови имају прилику да са три освојена бода постану први тим у овој групи који је обезбедио пласман у осмину финала. У супротном, одлука би била пренета на последњи меч у групи и окршај са Бразилом у трећем колу.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар