Priča: Švajcarci, znamo se još kada smo bili djeca!

Kada se podvuče crta jasno je da je Srbija u protekloj deceniji uspela da oformi i u prvi plan izbaci znatno više igrača u prvi plan, što bi moglo da predstavlja značajan zalog za budućnost i neke naredne turnire.

Fudbal 21.06.2018 | 21:15
Priča: Švajcarci, znamo se još kada smo bili djeca!
Švajcarska i Srbija, susret koji bi mogao da odluči učesnika osmine finala Svetskog prvenstva iz grupe E. Dve selekcije se nikada od osamostaljenja naše zemlje nisu sastajale u seniorskoj konkurenciji, ali mnogi igrači, pre svega oni rođeni tokom devedesetih godina prošlog veka, i te kako imaju iskustva u međusobnim okršajima u mlađim kategorijama.

Švajcarska se ponosi generacijom koja je 2009. godine osvojila Svetsko prvenstvo za kadete u Nigeriji. Članovi tog tima bili su Rikardo Rodrigez, Granit Džaka i Haris Seferović, a značajna iskustva na velikim takmičenjima u mađim kategorijama tokom protekle decenije imali su i Fabijan Šer i Džerdan Šaćiri. Svi oni su sada izuzetno važani šrafovi selekcije koju predvodi Vladimir Petković.

Veliki rezultati Orlića stigli su nešto kasnije. Prvo je 2013. godine osvojeno Evropsko prvenstvo u Litvaniji, pod vođstvom Ljbinka Drulovića, a dve godine kasnije i Mundijalito na Novom Zelandu kada je zlatnu generaciju srpskog fudbala vodio Veljko Paunović.

Od 2010. godine do danas Švajcarska i Srbija su se sastajale tri puta u omladinskoj konkurenciji, svaki put u kvalifikacijama za evropska prvenstva. Tada su se u međusobnim obračunima sastajali brojni igrači koji sada predvode seniorske timove svoje zemlje.

LJAJIĆ SA DVA GOLA ČASTIO LANGA, CUBERA I DŽAKU

Prvi put smo se sastali 2010. godine u kvalifikacijama za EP u Francuskoj. Tada je Srbija ostala bez plasmana na završni turnir zbog lošije gol razlike od Austrije, dok je Švajcarska bila poslednja u grupi, gde se još nalazila Danska. Orlići su tada u poslednjoj utakmici u grupi savladali Švajcarsku sa 4:2, a na tom meču iz sadašnje seniorske generacije Srbije igrali suMarko Dmitrović, kao prvi golman, Milan Rodić i Adem Ljajić. Sa druge strane za Švajcarsku su nastupali Mihael Lang i Stiven Cuber, dok jeGranti Džaka presedeo meč na klupi. Ljajić je bio igrač utakmice sa dva postignuta pogotka.

Drugi meč tokom protekle decenije odigran je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Litvaniji 2013. godine. Zanimljivo, Švajcarci su tada na stadionu Obilića slavili sa 1:0, na kraju je došlo do trougla gde su se pored ove dve selekcije našli i Slovaci, ali su Orlići zbog najbolje gol razlike otišli na završni turnir. I osvojili ga!

U toj utakmici od igrača iz sadašnjeg seniorskog tima u startnoj postavi bili su Predrag Rajković, MilošVeljković i Aleksandar Mitrović, dok je Sergej Milinković Savić ušao u 78. minutu umesto NemanjeMaksimovića. Kod Švajcaraca na golu je bio je samo sadašnji rezervni golman Iv Mvogo.

Poslednji međusobni meč selekcija do 19 godina odigran je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Grčkoj 2015. godine, kada je na finalni turnir iz naše grupe otišla Holandija, sa bodom više od Orlova. Švajcarci se nisu proslavili, pošto su pretrpeli sva tri poraza, među kojima je bio i onaj od Srbije rezultatom 3:1. Orlići su i ovde imali daleko više igrača iz sadašnjeg seniorskog tima. U starnih 11 bili suAndrija Živković i Marko Grujić, a na klupi za rezervne igrače Luka Jović i Nemanja Radonjić. Kod Švajcaraca je u timu bio samo Niko Elvedi.

Kada se podvuče crta jasno je da je Srbija u protekloj deceniji uspela da oformi i u prvi plan izbaci znatno više igrača, što bi moglo da predstavlja značajan zalog za budućnost i neke naredne velike turnire. Aktuelna generacija Švajcarske možda ima nešto više iskustva i uigraniji tim, ali gledano kroz perspektivnu, daleko više razloga za optimizam ima Srbija. Ipak, sve priče o budućnosti i nekim narednim generacijama padaju u vodu, pošto je sutra meč odlike u Kalinjingradu. Orlovi imaju priliku da sa tri osvojena boda postanu prvi tim u ovoj grupi koji je obezbedio plasman u osminu finala. U suprotnom, odluka bi bila preneta na poslednji meč u grupi i okršaj sa Brazilom u trećem kolu.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar