СП: Реми наде за Данску и Аустралију!

Без победника у Самари, Аустралија одолела Данској! Фудбалери Данске и Аустралије ремизирали су 1:1 (1:1), у првом мечу другог кола Групе Б на Светском првенству у Русији.  Ериксен довео Данце у вођство, изједначио Јединак из пенала досуђеног после интервенције ВАР.  Данска и Аустралија пата карте, Французи трљају руке! Дешановом тиму би у последњем колу и реми могао да буде довољан за прво место у групи.

Фудбал 21.06.2018 | 16:30
СП: Реми наде за Данску и Аустралију!
Данци су пропустили прилику да већ сада "овере" пласман у осмину финала, док су Аустралијанци остали у игри за пласман у другу фазу такмичења.

Изгледало је да ће Скандинавци без већих проблема стићи до три бода, јер су повели већ у седмом минуту сјајним голом Кристијана Ериксена.

Након високог паса из средине преко одбране Аустралије у казнени простор, Јоргенсен из прве спољном спушта лопту за Ериксена, а он полуволејом са 12-13 метара закуцава фудбал у мрежу.

Данци су у наставку меча потпуно контролисали ритам, стрпљиво су чекали нову прилику да надмудре одбрану "Сокероса", а онда су се средином полувремена одједном потпуно повукли.

Аустралијанци почињу да притискају задњу линију ривала, посебно је агресиван био Леки, честим центаршутевима су вребали прилику, и то им се исплатило у финишу полувремена.

Минут-два након што су се Данци на први поглед успешно одбранили после корнера, судије из ВАР собе сигнализирају главном арбитру Шпанцу Лахосу да је Поулсен ипак руком блокирао шут Саинсбурија главом.

Шпанац свира пенал, а Миле Јединак рутински реализује прилику са 11 метара и улази у историју као први фудбалер који је постигао најмање три гола из пенала на светским првенствима.

Уследила је жестока борба у другом полувремену, али далеко мање интересантна него у првих 45 минута. Екипе су периодичне преузимале иницијативу и пре свега дугим лоптама тражили прилику.

У самој завршници Данци крећу нешто снажније напред, али изостао је завршни пас ка Јоргенсену, а потом Корнелијусу, док Аустралија не користи једну од бољих прилика након полуконтре када Шмајхел брани ударац резервисте Арзанија.

Тако Данци после два кола имају четири бода, а Аустралија један. У другом колу групе од 17 часова играју Француска и Перу.

Репрезентација Данске није успела да другом победом у групи Ц чврсто закорачи ка осмини финала.

Аустралија је из другог пенала на овом Светском првенству стигла до првог бода и мада још није дала гол из игре, могла би да понови успех из 2006. када је испред Обале Слоноваче и Србије и Црне Горе прошла међу 16 најбољих, заједно са Аргентином.

На "Космос арени" у Самари, која је у недељу била срећна за Србију, Данска - Аустралија 1:1(Ериксен 7 - Јединак 38п)!

Данци ће у последње коло ући са четири освојена бода, али тамо их тек чека дерби са Француском, док ће Аустралија 26. јуна покушати да победи Перу.

Јасно је да ће много тога, што се тиче амбиција, зависити од исхода утакмице Француска - Перу од 17 часова. Ако "триколори" овог поподнева упишу нову победу, у дуелу са Данском ће и једнима и другима одговарати реми...

Данска је у Самари продужила низ мечева без пораза на 17, али је Каспер Шмајхел примио гол после 571 минута, односно девет и по сати.

За почетак из снова побринули су се Николај Јоргенсен лепом асистенцијом и Кристијан Ериксен перфектно изведеним "дроп кик" ударцем са петнаестак метара, којим је оставио Метјуа Рајана без шансе да интервенише - 1:0.

Добра игра није материјализована поготком Јоргенсена у 24. минуту, пошто је центарфор непрецизно тукао главом са само пет метара. Да је повећао на 2:0, тешко да би "кенгури" смогли снаге и умећа да се врате.

Овако, пенал Милета Јединака у 37. минуту им је био довољан за бод.

Судија Лахоз показао је на "белу тачку" после корнера и ударца Милигана, који је руком зауставио Јусуф Поулсен. Иако није постојала намера данског играча, Шпанац је "поклекао" после интервенције ВАР и променио своју првобитну одлуку.

Данци могу да жале јер их је Лахоз непосредно пре тога оштетио, не досудивши фаул над Поулсеном на средини терена. Уследили су противнапад, корнер, пенал и изједначење...

Друго полувреме било је динамично, али мање садржајно, прожето нетачним пасовима и центаршутевима.

Аустралија је чешће претила, преко Муја и Рогића из даљине, затим су Арзани и Леки у финишу пробали да затресу мрежу шутевима из казненог простора, али меч је ипак завршен "праведним" ремијем.

Пата карте у Самари, Данска - Аустралија 1:1. Руке трљају само Французи. Јер уколико ученици Дидијеа Дешана савладају Перу, у последњем колу против Данске биће им довољан бод да овере прво место у Групи Ц. 

Имали су Ериксен и друштво све у својим рукама. Водили, контролисали меч, али онда су изненада повукли ручну. Сокероси су то искористили. Убедили себе да могу много више него до тада и не само да успели да дођу до бода, већ имају реалну шансу и да прођу даље. У последњем колу требаће им тријумф над Перуом од два разлике, односно било каква победа Француза.

Данска је овог поподнева у Самари примила први гол у 2018. години - Шмајхел је матиран после 571 минута- али гол вредан губитка два златна бода која би гарантовала пролаз у осмину финала. Коначни утисак - мораће Хареиде много тога да поправи како би избегао пораз од Француске, а с констатацијом да би Данци могли да буду једно од пријатних изненађења шампионата можда смо и претерали. Такав је барем утисак после прве две рунде.  

Данци су много боље отворили утакмицу. Први минути наметнули су утисак да је чета Аге Хареидеа технички много супериорнија, да може да чува лопту и кружи око гола Мета Рајан као маца око сланинице. Па још када је Кристијан Ериксен погодио за 1:0 у 7. минуту чинило се да Сокерси неће имати шта да траже на овом мегдану, но међутим... 

Тај гол Ериксена био је заиста сјајан. Заправо читава акција, све са дивном асистенцијом Николаја Јоргенсена који је одложио лопту у лету за везисту Тотенхема, а овај је тако добро "поклопио" да се закопрцала у мрежи. Данци су после тог поготка још петнаестак минута контролисали меч, а онда као да су Аустралијанци почели да се опуштају. У позитивном смислу, наравно. Увидели су да и те како могу да се носе са ривалом, спустили лопту на земљу, почекли лепо да комбинују, да користе брзину Лекија, снагуТома Рогића, страшну енергију Арона Моја. 

У таквој консталацији снага Данци не да више нису били доминантни, већ су у већем делу остатка утакмице били у потчињеном положају. 

Аустралија је до изједначења дошла са беле тачке. Бројите ли, који је по реду? Велику глупост направио јеЈусуф Поулсен. Судија Лахоз у први мах није видео да је млади нападач играо руком у свом шеснаестерцу, али онда је добио препоруку из контролне собе да погледа снимак. Прекид, мало неизвесности и дилеме није било - рука. Пенал. Други пенал који је голгетер РБ Лајпцига скривио у Русији?!

Миле Јединак ушао је у историју светског купа. Осим што је постао други најефикаснији Аустралијанац на Мундијалима са три гола (иза Тима Кејхила са пет), везиста Астон Виле први је успео да постигне три гола са беле тачке. Нико никада од 1930. године није погодио више пута из једанаестерца. 

Чак ни тај гол у смирај првог дела није пробудио Данце. А ни Хареидеу није пошло за руком да их разбуди током паузе. Превише пасивно, споро, без завршног паса... Аустралијанци су више и боље претили. Поготово преко Арзанија који је ушао у 68. минуту. На другој страни најагилнији био је Пионе Систо, али праве, шансе из категорије идеалних, није било. 

Друго коло СП, Група Б:

Данска – Аустралија 1:1 (1:1)
Ериксен 7 – Јединак 38п

"Космос Арена", Самара 40.727
Гл. судија: Антонио Матеу (Шпанија)

Данска: Шмајхел – Ларсен, Кристенсен, Кјаер, Далсгорд – Систо, Дилејни, Шене, Ериксен – Поулсен (Брајтвајт 59'), Јоргенсен (Корнелијус 68')

Аустралија: Рајан – Бехић, Милиган, Сеинсбури, Ридсон – Муј, Јединак – Крузе (Арзани 68'), Рогић (Ирвајн 82'), Леки – Набут (Јурић 75')

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар