SP: Remi nade za Dansku i Australiju!

Bez pobednika u Samari, Australija odolela Danskoj! Fudbaleri Danske i Australije remizirali su 1:1 (1:1), u prvom meču drugog kola Grupe B na Svetskom prvenstvu u Rusiji.  Eriksen doveo Dance u vođstvo, izjednačio Jedinak iz penala dosuđenog posle intervencije VAR.  Danska i Australija pata karte, Francuzi trljaju ruke! Dešanovom timu bi u poslednjem kolu i remi mogao da bude dovoljan za prvo mesto u grupi.

Fudbal 21.06.2018 | 16:30
SP: Remi nade za Dansku i Australiju!
Danci su propustili priliku da već sada "overe" plasman u osminu finala, dok su Australijanci ostali u igri za plasman u drugu fazu takmičenja.

Izgledalo je da će Skandinavci bez većih problema stići do tri boda, jer su poveli već u sedmom minutu sjajnim golom Kristijana Eriksena.

Nakon visokog pasa iz sredine preko odbrane Australije u kazneni prostor, Jorgensen iz prve spoljnom spušta loptu za Eriksena, a on poluvolejom sa 12-13 metara zakucava fudbal u mrežu.

Danci su u nastavku meča potpuno kontrolisali ritam, strpljivo su čekali novu priliku da nadmudre odbranu "Sokerosa", a onda su se sredinom poluvremena odjednom potpuno povukli.

Australijanci počinju da pritiskaju zadnju liniju rivala, posebno je agresivan bio Leki, čestim centaršutevima su vrebali priliku, i to im se isplatilo u finišu poluvremena.

Minut-dva nakon što su se Danci na prvi pogled uspešno odbranili posle kornera, sudije iz VAR sobe signaliziraju glavnom arbitru Špancu Lahosu da je Poulsen ipak rukom blokirao šut Sainsburija glavom.

Španac svira penal, a Mile Jedinak rutinski realizuje priliku sa 11 metara i ulazi u istoriju kao prvi fudbaler koji je postigao najmanje tri gola iz penala na svetskim prvenstvima.

Usledila je žestoka borba u drugom poluvremenu, ali daleko manje interesantna nego u prvih 45 minuta. Ekipe su periodične preuzimale inicijativu i pre svega dugim loptama tražili priliku.

U samoj završnici Danci kreću nešto snažnije napred, ali izostao je završni pas ka Jorgensenu, a potom Kornelijusu, dok Australija ne koristi jednu od boljih prilika nakon polukontre kada Šmajhel brani udarac rezerviste Arzanija.

Tako Danci posle dva kola imaju četiri boda, a Australija jedan. U drugom kolu grupe od 17 časova igraju Francuska i Peru.

Reprezentacija Danske nije uspela da drugom pobedom u grupi C čvrsto zakorači ka osmini finala.

Australija je iz drugog penala na ovom Svetskom prvenstvu stigla do prvog boda i mada još nije dala gol iz igre, mogla bi da ponovi uspeh iz 2006. kada je ispred Obale Slonovače i Srbije i Crne Gore prošla među 16 najboljih, zajedno sa Argentinom.

Na "Kosmos areni" u Samari, koja je u nedelju bila srećna za Srbiju, Danska - Australija 1:1(Eriksen 7 - Jedinak 38p)!

Danci će u poslednje kolo ući sa četiri osvojena boda, ali tamo ih tek čeka derbi sa Francuskom, dok će Australija 26. juna pokušati da pobedi Peru.

Jasno je da će mnogo toga, što se tiče ambicija, zavisiti od ishoda utakmice Francuska - Peru od 17 časova. Ako "trikolori" ovog popodneva upišu novu pobedu, u duelu sa Danskom će i jednima i drugima odgovarati remi...

Danska je u Samari produžila niz mečeva bez poraza na 17, ali je Kasper Šmajhel primio gol posle 571 minuta, odnosno devet i po sati.

Za početak iz snova pobrinuli su se Nikolaj Jorgensen lepom asistencijom i Kristijan Eriksen perfektno izvedenim "drop kik" udarcem sa petnaestak metara, kojim je ostavio Metjua Rajana bez šanse da interveniše - 1:0.

Dobra igra nije materijalizovana pogotkom Jorgensena u 24. minutu, pošto je centarfor neprecizno tukao glavom sa samo pet metara. Da je povećao na 2:0, teško da bi "kenguri" smogli snage i umeća da se vrate.

Ovako, penal Mileta Jedinaka u 37. minutu im je bio dovoljan za bod.

Sudija Lahoz pokazao je na "belu tačku" posle kornera i udarca Miligana, koji je rukom zaustavio Jusuf Poulsen. Iako nije postojala namera danskog igrača, Španac je "poklekao" posle intervencije VAR i promenio svoju prvobitnu odluku.

Danci mogu da žale jer ih je Lahoz neposredno pre toga oštetio, ne dosudivši faul nad Poulsenom na sredini terena. Usledili su protivnapad, korner, penal i izjednačenje...

Drugo poluvreme bilo je dinamično, ali manje sadržajno, prožeto netačnim pasovima i centaršutevima.

Australija je češće pretila, preko Muja i Rogića iz daljine, zatim su Arzani i Leki u finišu probali da zatresu mrežu šutevima iz kaznenog prostora, ali meč je ipak završen "pravednim" remijem.

Pata karte u Samari, Danska - Australija 1:1. Ruke trljaju samo Francuzi. Jer ukoliko učenici Didijea Dešana savladaju Peru, u poslednjem kolu protiv Danske biće im dovoljan bod da overe prvo mesto u Grupi C. 

Imali su Eriksen i društvo sve u svojim rukama. Vodili, kontrolisali meč, ali onda su iznenada povukli ručnu. Sokerosi su to iskoristili. Ubedili sebe da mogu mnogo više nego do tada i ne samo da uspeli da dođu do boda, već imaju realnu šansu i da prođu dalje. U poslednjem kolu trebaće im trijumf nad Peruom od dva razlike, odnosno bilo kakva pobeda Francuza.

Danska je ovog popodneva u Samari primila prvi gol u 2018. godini - Šmajhel je matiran posle 571 minuta- ali gol vredan gubitka dva zlatna boda koja bi garantovala prolaz u osminu finala. Konačni utisak - moraće Hareide mnogo toga da popravi kako bi izbegao poraz od Francuske, a s konstatacijom da bi Danci mogli da budu jedno od prijatnih iznenađenja šampionata možda smo i preterali. Takav je barem utisak posle prve dve runde.  

Danci su mnogo bolje otvorili utakmicu. Prvi minuti nametnuli su utisak da je četa Age Hareidea tehnički mnogo superiornija, da može da čuva loptu i kruži oko gola Meta Rajan kao maca oko slaninice. Pa još kada je Kristijan Eriksen pogodio za 1:0 u 7. minutu činilo se da Sokersi neće imati šta da traže na ovom megdanu, no međutim... 

Taj gol Eriksena bio je zaista sjajan. Zapravo čitava akcija, sve sa divnom asistencijom Nikolaja Jorgensena koji je odložio loptu u letu za vezistu Totenhema, a ovaj je tako dobro "poklopio" da se zakoprcala u mreži. Danci su posle tog pogotka još petnaestak minuta kontrolisali meč, a onda kao da su Australijanci počeli da se opuštaju. U pozitivnom smislu, naravno. Uvideli su da i te kako mogu da se nose sa rivalom, spustili loptu na zemlju, počekli lepo da kombinuju, da koriste brzinu Lekija, snaguToma Rogića, strašnu energiju Arona Moja. 

U takvoj konstalaciji snaga Danci ne da više nisu bili dominantni, već su u većem delu ostatka utakmice bili u potčinjenom položaju. 

Australija je do izjednačenja došla sa bele tačke. Brojite li, koji je po redu? Veliku glupost napravio jeJusuf Poulsen. Sudija Lahoz u prvi mah nije video da je mladi napadač igrao rukom u svom šesnaestercu, ali onda je dobio preporuku iz kontrolne sobe da pogleda snimak. Prekid, malo neizvesnosti i dileme nije bilo - ruka. Penal. Drugi penal koji je golgeter RB Lajpciga skrivio u Rusiji?!

Mile Jedinak ušao je u istoriju svetskog kupa. Osim što je postao drugi najefikasniji Australijanac na Mundijalima sa tri gola (iza Tima Kejhila sa pet), vezista Aston Vile prvi je uspeo da postigne tri gola sa bele tačke. Niko nikada od 1930. godine nije pogodio više puta iz jedanaesterca. 

Čak ni taj gol u smiraj prvog dela nije probudio Dance. A ni Hareideu nije pošlo za rukom da ih razbudi tokom pauze. Previše pasivno, sporo, bez završnog pasa... Australijanci su više i bolje pretili. Pogotovo preko Arzanija koji je ušao u 68. minutu. Na drugoj strani najagilniji bio je Pione Sisto, ali prave, šanse iz kategorije idealnih, nije bilo. 

Drugo kolo SP, Grupa B:

Danska – Australija 1:1 (1:1)
Eriksen 7 – Jedinak 38p

"Kosmos Arena", Samara 40.727
Gl. sudija: Antonio Mateu (Španija)

Danska: Šmajhel – Larsen, Kristensen, Kjaer, Dalsgord – Sisto, Dilejni, Šene, Eriksen – Poulsen (Brajtvajt 59'), Jorgensen (Kornelijus 68')

Australija: Rajan – Behić, Miligan, Seinsburi, Ridson – Muj, Jedinak – Kruze (Arzani 68'), Rogić (Irvajn 82'), Leki – Nabut (Jurić 75')

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar