Легенда свјетског фудбала коју сви ИЗБЈЕГАВАЈУ!

Сазнајте зашто легендарни мексички фудбалер Рафа Маркес, који игра свој ПЕТИ Мундијал, није баш "цвећка" и зашто га сви избегавају на Светском првенству у Русији.

Фудбал 22.06.2018 | 21:00
Легенда свјетског фудбала коју сви ИЗБЈЕГАВАЈУ!
Некадашњи штопер Барселоне, Рафаел Маркез, добио је овације пре неколико дана, када је у мечу Мексика против Немачке ушао у игру са клупе у финишу сусрета.

Легендарни Мексиканац, који има 39 година, тако је отворио свој ПЕТИ Мундијал у каријери, што је податак за свако дивљење. Многим младим играчима он је био или јесте узор. Маркез је тек трећи фудбалер у историји светских првенстава који је одиграо пет мундијала.

Међутим, мало познати податак о њему је да је на "црној листи" америчке администрације од августа прошле године јер се води као особа која је помагала нарко картелу за "прање пара". Та листа значи да ниједан Американац појединачно или компаније и банке, не смеју да имају било какав посао са њим.

Штавише, не само да не смеју да имају посла са њим, него би могле и да буду жестоко кажњене (10 милиона долара у случају компанија) или чак дугогодишње затворске казне за појединце (до 30 година!), који су знали за све ово али су са њим ипак сарађивали!

Иако је Маркез одбацио све оптужбе ове врсте, сва његова имовина у САД је "замрзнута". Његов правним тим покушава да реши ствар, а један од адвоката је рекао да су "у фази отворене сарадње" са америчким правосудним органима како би се нашло решење.

Али, спонзори беже од Маркеза "као ђаво од крста".

Зато и не чуди што Маркез на тренинзима репрезентација нема на својој опреми логое спонзора мексичког тима, јер су они забранили да се њихово име појављује на његовој опреми. Он, додуше, на утакмицама носи дрес адидаса као и његови саиграчи, али је Пума, која је његов лични спонзор, била та која му је честитала на рекорду када је ушао у игру против Немачке.

На тренинзима Мексика нећете видети Маркеза како пије воду из истих брендираних флашица као његови саиграчи, а "Њујорк тајмс" наводи да му је забрањено и да даје изјаве испред брендираних паноа.

Чак, додаје лист, постоји и план ФИФА у случају да Маркез буде проглашен за најбољег играча на неком мечу на Светском првенству, а то признање спонзорише једна позната америчка марка пива. Штавише, тај план подразумева да он НИКАДА не буде проглашен за играча меча, макар "појеио лопту".

Занимљиво је да је ФИФА уплатила 1,5 милиона долара Мексику, као екипи која се пласирала на Светско првенство, у еврима и то преко банака које нису повезане са финансијским системом САД!

Спонзори Мундијала, поготово америчке компаније, који су платиле велики новац да њихова имена "боду очи" свуда (како на стадонима, тако и ван њих), труде се да се држе подаље од Маркеза.

Мексичка фудбалска федерација, наравно, знала је за овај Маркезов "проблемчић", али је он свеједно добио позив да буде део националног тима на Мундијалу у Русији. Јер, он није правоснажно осуђен.

"Озбијно смо схватили кораке америчких финансијских власти и предузели смо кораке да на Светском првенству не кршимо америчке законе, нити да изазовемо било какве санкције", навела је Мексичка федерација.

Маркез је, у међувремену, престао да игра за свој клуб Атлас из Гвадалахаре и није био у репрезентацији месецима док су адвокати радили на његовом случају. А нашао се на списку репрезентације за Мундијал у Русији буквално у минут до 12.

Наравно да га није било на припремној утакмици против Велса у Пасадени (Калифорнија), јер му је забрањено да крочи у САД, а због њега су у Мексичкој федерацији чак морали да праве посебну руту доласка у Русију, с обзиром на то да је тим путовао америчком авио-компанијом. Он, наравно, није смео да буде у америчкој летелици.

Занимљиво је да ће Светско првенство 2026. заједнички организовати управо САД, Мексико и Канада, али ће до тада, ваљда, бити познато да ли су Маркезове руке и савест заиста "прљави".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар