Legenda svjetskog fudbala koju svi IZBJEGAVAJU!

Saznajte zašto legendarni meksički fudbaler Rafa Markes, koji igra svoj PETI Mundijal, nije baš "cvećka" i zašto ga svi izbegavaju na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Fudbal 22.06.2018 | 21:00
Legenda svjetskog fudbala koju svi IZBJEGAVAJU!
Nekadašnji štoper Barselone, Rafael Markez, dobio je ovacije pre nekoliko dana, kada je u meču Meksika protiv Nemačke ušao u igru sa klupe u finišu susreta.

Legendarni Meksikanac, koji ima 39 godina, tako je otvorio svoj PETI Mundijal u karijeri, što je podatak za svako divljenje. Mnogim mladim igračima on je bio ili jeste uzor. Markez je tek treći fudbaler u istoriji svetskih prvenstava koji je odigrao pet mundijala.

Međutim, malo poznati podatak o njemu je da je na "crnoj listi" američke administracije od avgusta prošle godine jer se vodi kao osoba koja je pomagala narko kartelu za "pranje para". Ta lista znači da nijedan Amerikanac pojedinačno ili kompanije i banke, ne smeju da imaju bilo kakav posao sa njim.

Štaviše, ne samo da ne smeju da imaju posla sa njim, nego bi mogle i da budu žestoko kažnjene (10 miliona dolara u slučaju kompanija) ili čak dugogodišnje zatvorske kazne za pojedince (do 30 godina!), koji su znali za sve ovo ali su sa njim ipak sarađivali!

Iako je Markez odbacio sve optužbe ove vrste, sva njegova imovina u SAD je "zamrznuta". Njegov pravnim tim pokušava da reši stvar, a jedan od advokata je rekao da su "u fazi otvorene saradnje" sa američkim pravosudnim organima kako bi se našlo rešenje.

Ali, sponzori beže od Markeza "kao đavo od krsta".

Zato i ne čudi što Markez na treninzima reprezentacija nema na svojoj opremi logoe sponzora meksičkog tima, jer su oni zabranili da se njihovo ime pojavljuje na njegovoj opremi. On, doduše, na utakmicama nosi dres adidasa kao i njegovi saigrači, ali je Puma, koja je njegov lični sponzor, bila ta koja mu je čestitala na rekordu kada je ušao u igru protiv Nemačke.

Na treninzima Meksika nećete videti Markeza kako pije vodu iz istih brendiranih flašica kao njegovi saigrači, a "Njujork tajms" navodi da mu je zabranjeno i da daje izjave ispred brendiranih panoa.

Čak, dodaje list, postoji i plan FIFA u slučaju da Markez bude proglašen za najboljeg igrača na nekom meču na Svetskom prvenstvu, a to priznanje sponzoriše jedna poznata američka marka piva. Štaviše, taj plan podrazumeva da on NIKADA ne bude proglašen za igrača meča, makar "pojeio loptu".

Zanimljivo je da je FIFA uplatila 1,5 miliona dolara Meksiku, kao ekipi koja se plasirala na Svetsko prvenstvo, u evrima i to preko banaka koje nisu povezane sa finansijskim sistemom SAD!

Sponzori Mundijala, pogotovo američke kompanije, koji su platile veliki novac da njihova imena "bodu oči" svuda (kako na stadonima, tako i van njih), trude se da se drže podalje od Markeza.

Meksička fudbalska federacija, naravno, znala je za ovaj Markezov "problemčić", ali je on svejedno dobio poziv da bude deo nacionalnog tima na Mundijalu u Rusiji. Jer, on nije pravosnažno osuđen.

"Ozbijno smo shvatili korake američkih finansijskih vlasti i preduzeli smo korake da na Svetskom prvenstvu ne kršimo američke zakone, niti da izazovemo bilo kakve sankcije", navela je Meksička federacija.

Markez je, u međuvremenu, prestao da igra za svoj klub Atlas iz Gvadalahare i nije bio u reprezentaciji mesecima dok su advokati radili na njegovom slučaju. A našao se na spisku reprezentacije za Mundijal u Rusiji bukvalno u minut do 12.

Naravno da ga nije bilo na pripremnoj utakmici protiv Velsa u Pasadeni (Kalifornija), jer mu je zabranjeno da kroči u SAD, a zbog njega su u Meksičkoj federaciji čak morali da prave posebnu rutu dolaska u Rusiju, s obzirom na to da je tim putovao američkom avio-kompanijom. On, naravno, nije smeo da bude u američkoj letelici.

Zanimljivo je da će Svetsko prvenstvo 2026. zajednički organizovati upravo SAD, Meksiko i Kanada, ali će do tada, valjda, biti poznato da li su Markezove ruke i savest zaista "prljavi".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar