СП: Уругвајци "италијански" до осмине финала!

Уругвај "одрадио" и Саудијску Арабију за осмину финала! Фудбалери Уругваја пласирали су се у осмину финала Светског првенства у Русији новом минималном победом (1:0) у групи А, овога пута над Саудијском Арабијом.  Уругвај се придружио Русији у осмини финала Мундијала. Гол Суареза на његовој 100. утакмици у дресу Уругваја довољан за победу над Саудијској Срабији. Изузетно досадна утакмица у Ростову.  Суарезов јубилеј и ништа више, неубедљиви Уругвај у осмини финала.  Саудијска Арабија значајно поправила утисак у односу на премијеру.

Фудбал 20.06.2018 | 19:10
СП: Уругвајци "италијански" до осмине финала!
Стрелац победоносног гола био је нападач Луис Суарес који је у 23. минуту искористио велику грешку противничког голмана и након убацивања из корнера постигао првенац на овом такмичењу.

'Уруси' су овим тријумфом потврдили нокаут фазу и за домаћина Русију (обе екипе имају по шест бодова), па ће се са 'Зборнајом' у последњем колу борити за прво место.

Пред утакмицу у Ростову на Дону било је јасно да је Уругвај велики фаворит, а то је Луис Суарес потврдио већ у првом нападу, када се изборио за прилику за шут, али је изблокиран. Десетак минута касније непрецизан је био и Единсон Кавани из добре ситуације, да би након спорадичних покушаја Саудијске Арабије, јужноамеричка селекција дошла до вођства.

Играо се 23. минут када је Карлос Санчес извео корнер са леве стране, очајно је реаговао голман Ал Оваис, лопта га је прелетела, а Суарес се ослободио чувара и спровео је у мрежу за 1:0.

То је био 52. погодак ’Ел Пистолера’ на јубиларној, 100. утакмици за национални тим, чиме је само поправио свој учинак као најбољи стрелац Уругваја.

Нису играчи Оскара Таберса блистали у првих 45 минута, али су успели да сачувају мрежу и оду на паузу са минималном предношћу.

За разлику од првог, у којем смо сведочили каквим-таквим узбуђењима, друго полувреме донело нам је изузетно досадан фудбал и много прекида. Играчи у белим дресовима никако нису успевали да угрозе одбрану Уругваја, који је тек у финишу показао жељу да постигне још један погодак.

Најближи томе били су Мартин Касерес и више пута спомињани Кавани, али су мреже мировале, па су 'Уруси' "одрадили" и овај сусрет и дошли до првог циља.

Русија и Уругвај из Групе А играће у осмини финала Светског првенства.

Након што је Русија у убедљивом стилу обезбедила пласман (победа над Саудијском Арабијом 5:0 и потом над Египтом 3:1), домаћину се данас прикључио Уругвај који је минималним резултатом савладао Саудијску Арабију.

Саудијска Арабија - Уругвај 0:1 (0:1). Једини стрелац на утакмици био је Луис Суарез у 23. минуту.

Тај гол је, малтене, и једно вредно помена са ове утакмице. И податак да га је постигао управо Луис Суарез на својој 100. утакмици за Уругвај.

Само шесторица фудбалера су у историји Уругваја наступили 100 и више пута. Суарез је до ове утакмице дао 51 гол у дресу Уругваја.

Захваљујући катастрофајној процени голмана Саудијске Арабије Мухамеда Аловеиса, који је после корнера "запливао" у празно после корнера, Уругвај је постигао гол. Тачније, Суарез, коме је лопта пала баш на ногу, а он такве поклоне не пропушта.

Суарезу сада недостаје један гол да се изједначи са Оскаром МИгезом на вечној листи најбољих стрелаца за Уругвај на светским првенствима. Мигез је дао 8 голова. Суарез је овим голом претекао Дијега Форлана (6).

Суарез је, иначе, први Уругвајац који је постигао гол на три светска првенства (2010, 2014. и 2018).

Осим овог тренутка, заиста, нема много шта да се каже о једној од најлошијих утакмица у досадашњем току турнира. Треба похвалити Саудијце који су поправили утисак у односу на онај дебакл против Руса на отварању Мундијала.

Уругвајци су одиграли... па, само су одрадили посао. Имали су још пар прилика, Едисон Кавани две (једну случајно) и то је то.

Иначе, прва и друга екипа из Групе А укрштају се са победницима Групе Б у којој су Португал и Шпанија, па ће бити врло занимљви дуелу у осмини финала.

Уругвај је имао среће што се нашао у скромној групи А, јер би у свакој другој конкуренцији пласман у наредну фазу такмичења са оваквом игром био више него упитан. Али, резултат је на крају једино што се пише: Уруси су са шест бодова обезбедили пласман међу 16 најбољих селекција у Русији и у последњем колу ће са домаћином одлучивати о лидерској позицији у групи - 1:0 (1:0).

Главни утисак утакмице представљао је велики јубилеј Луиса Суареза. Фантастични ас Барселоне данас је посатао шести Уругвајац који је забележио 100. наступ за национални тим, а поред тога је био и стрелац поготка којим је својој селекцији донео пласман у осмину финала Светског првенства. Све остало, барем што се тиче селекције Оскара Табареза, не само да није вредно помена, већ би могло да буде и предмет озбиљних критика. Али, вероватно су и у табору Уругваја свесни да нешто озбиљно не штима.

Са друге стране, Саудијска Арабија се више него часно опростила од осмине финала. Хуан Антонио Пици је направио велики број измена у односу на онај тим који је доживео дебакл од Русије на премијери, што се испоставило као прави потез. Саудијци су имали доста шанси, повремено и доминантни на терену, али су на крају ипак сами себи загорчали живот.

Улога трагичара приопала је чувару мреже Мохамеду Ал Оваису, који је запливао у празно код центаршутаКарлоса Санчеза у 23. минуту, а тамо је на правом месту био лукави Суарез, којем није било тешко да пошаље лопту у празну мрежу.

Суарез је данас постао и први Уругвајац који је постизао голове на три узастпна Мундијала, а Уругвај земља са најмање становника која је успела три пута узастопно да обезбеди пласман у нокаут фазу Светског првенства. Сјајни нападач се изједначио са некадашњим саиграчем из шпица напада у националном тиму Дијегом Форланом по броју погодака (шест) на Мундијалима.

О томе колико Уругвај није имао контролу утакмице говори и податак да је Саудијска Арабија имала 53 посто лопту у свом поседу. Ипак, Пицијевом тиму је недостајало знатно више искуства и самопоуздања у самој завршници напада и она мирноћа коју је имао Суарез када му је лопта изненада пала пред ноге после грешке Ал Оваиса.

Светско првенство – група А:

Уругвај – Саудијска Арабија 1:0 (1:0)
(Суарес 23)

Ростов на Дону
стадион: Ростов арена
број гледалаца: 40.000
судије: Клемен Турпан (Француска), Никола Дано (Француска), Сирил Грингор (Француска), Џон Пити (Панама)

Уругвај: Муслера – Касерес, Годин, Хименес, Варела – Санчес (Нандес 83), Весино (Тореира 59), Бетанкур, Родригес (Лаксалт 59) – Кавани, Суарес

Саудијска Арабија: Аловаис – Ал Бурајк, Осама Хавсави, Абдулаји, Алсахрани – Отајф – Алфараџ, Ел Џасим (Ал Могхави 44), Бахбри (Канво 75), Ал Давсари – Фахад (Ал Сахлави)

Светско првенство – група А:

Русија – Египат 3:1 (0:0)
(Фати 47аг, Черишев 59, Дзјуба 62 – Салах 72п)

Уругвај – Саудијска Арабија 1:0 (1:0)
(Суарес 23)

Табела:

1. Русија 2 2 0 0 8:1 6
2. Уругвај 2 2 0 0 2:0 6
3. Египат 2 0 0 2 1:4 0
4. Саудијска Арабија 2 0 0 2 0:6 0

3. коло (понедељак, 25. јун):

Русија - Уругвај
Саудијска Арабија - Египат

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар