SP: Urugvajci "italijanski" do osmine finala!

Urugvaj "odradio" i Saudijsku Arabiju za osminu finala! Fudbaleri Urugvaja plasirali su se u osminu finala Svetskog prvenstva u Rusiji novom minimalnom pobedom (1:0) u grupi A, ovoga puta nad Saudijskom Arabijom.  Urugvaj se pridružio Rusiji u osmini finala Mundijala. Gol Suareza na njegovoj 100. utakmici u dresu Urugvaja dovoljan za pobedu nad Saudijskoj Srabiji. Izuzetno dosadna utakmica u Rostovu.  Suarezov jubilej i ništa više, neubedljivi Urugvaj u osmini finala.  Saudijska Arabija značajno popravila utisak u odnosu na premijeru.

Fudbal 20.06.2018 | 19:10
SP: Urugvajci "italijanski" do osmine finala!
Strelac pobedonosnog gola bio je napadač Luis Suares koji je u 23. minutu iskoristio veliku grešku protivničkog golmana i nakon ubacivanja iz kornera postigao prvenac na ovom takmičenju.

'Urusi' su ovim trijumfom potvrdili nokaut fazu i za domaćina Rusiju (obe ekipe imaju po šest bodova), pa će se sa 'Zbornajom' u poslednjem kolu boriti za prvo mesto.

Pred utakmicu u Rostovu na Donu bilo je jasno da je Urugvaj veliki favorit, a to je Luis Suares potvrdio već u prvom napadu, kada se izborio za priliku za šut, ali je izblokiran. Desetak minuta kasnije neprecizan je bio i Edinson Kavani iz dobre situacije, da bi nakon sporadičnih pokušaja Saudijske Arabije, južnoamerička selekcija došla do vođstva.

Igrao se 23. minut kada je Karlos Sančes izveo korner sa leve strane, očajno je reagovao golman Al Ovais, lopta ga je preletela, a Suares se oslobodio čuvara i sproveo je u mrežu za 1:0.

To je bio 52. pogodak ’El Pistolera’ na jubilarnoj, 100. utakmici za nacionalni tim, čime je samo popravio svoj učinak kao najbolji strelac Urugvaja.

Nisu igrači Oskara Tabersa blistali u prvih 45 minuta, ali su uspeli da sačuvaju mrežu i odu na pauzu sa minimalnom prednošću.

Za razliku od prvog, u kojem smo svedočili kakvim-takvim uzbuđenjima, drugo poluvreme donelo nam je izuzetno dosadan fudbal i mnogo prekida. Igrači u belim dresovima nikako nisu uspevali da ugroze odbranu Urugvaja, koji je tek u finišu pokazao želju da postigne još jedan pogodak.

Najbliži tome bili su Martin Kaseres i više puta spominjani Kavani, ali su mreže mirovale, pa su 'Urusi' "odradili" i ovaj susret i došli do prvog cilja.

Rusija i Urugvaj iz Grupe A igraće u osmini finala Svetskog prvenstva.

Nakon što je Rusija u ubedljivom stilu obezbedila plasman (pobeda nad Saudijskom Arabijom 5:0 i potom nad Egiptom 3:1), domaćinu se danas priključio Urugvaj koji je minimalnim rezultatom savladao Saudijsku Arabiju.

Saudijska Arabija - Urugvaj 0:1 (0:1). Jedini strelac na utakmici bio je Luis Suarez u 23. minutu.

Taj gol je, maltene, i jedno vredno pomena sa ove utakmice. I podatak da ga je postigao upravo Luis Suarez na svojoj 100. utakmici za Urugvaj.

Samo šestorica fudbalera su u istoriji Urugvaja nastupili 100 i više puta. Suarez je do ove utakmice dao 51 gol u dresu Urugvaja.

Zahvaljujući katastrofajnoj proceni golmana Saudijske Arabije Muhameda Aloveisa, koji je posle kornera "zaplivao" u prazno posle kornera, Urugvaj je postigao gol. Tačnije, Suarez, kome je lopta pala baš na nogu, a on takve poklone ne propušta.

Suarezu sada nedostaje jedan gol da se izjednači sa Oskarom MIgezom na večnoj listi najboljih strelaca za Urugvaj na svetskim prvenstvima. Migez je dao 8 golova. Suarez je ovim golom pretekao Dijega Forlana (6).

Suarez je, inače, prvi Urugvajac koji je postigao gol na tri svetska prvenstva (2010, 2014. i 2018).

Osim ovog trenutka, zaista, nema mnogo šta da se kaže o jednoj od najlošijih utakmica u dosadašnjem toku turnira. Treba pohvaliti Saudijce koji su popravili utisak u odnosu na onaj debakl protiv Rusa na otvaranju Mundijala.

Urugvajci su odigrali... pa, samo su odradili posao. Imali su još par prilika, Edison Kavani dve (jednu slučajno) i to je to.

Inače, prva i druga ekipa iz Grupe A ukrštaju se sa pobednicima Grupe B u kojoj su Portugal i Španija, pa će biti vrlo zanimljvi duelu u osmini finala.

Urugvaj je imao sreće što se našao u skromnoj grupi A, jer bi u svakoj drugoj konkurenciji plasman u narednu fazu takmičenja sa ovakvom igrom bio više nego upitan. Ali, rezultat je na kraju jedino što se piše: Urusi su sa šest bodova obezbedili plasman među 16 najboljih selekcija u Rusiji i u poslednjem kolu će sa domaćinom odlučivati o liderskoj poziciji u grupi - 1:0 (1:0).

Glavni utisak utakmice predstavljao je veliki jubilej Luisa Suareza. Fantastični as Barselone danas je posatao šesti Urugvajac koji je zabeležio 100. nastup za nacionalni tim, a pored toga je bio i strelac pogotka kojim je svojoj selekciji doneo plasman u osminu finala Svetskog prvenstva. Sve ostalo, barem što se tiče selekcije Oskara Tabareza, ne samo da nije vredno pomena, već bi moglo da bude i predmet ozbiljnih kritika. Ali, verovatno su i u taboru Urugvaja svesni da nešto ozbiljno ne štima.

Sa druge strane, Saudijska Arabija se više nego časno oprostila od osmine finala. Huan Antonio Pici je napravio veliki broj izmena u odnosu na onaj tim koji je doživeo debakl od Rusije na premijeri, što se ispostavilo kao pravi potez. Saudijci su imali dosta šansi, povremeno i dominantni na terenu, ali su na kraju ipak sami sebi zagorčali život.

Uloga tragičara priopala je čuvaru mreže Mohamedu Al Ovaisu, koji je zaplivao u prazno kod centaršutaKarlosa Sančeza u 23. minutu, a tamo je na pravom mestu bio lukavi Suarez, kojem nije bilo teško da pošalje loptu u praznu mrežu.

Suarez je danas postao i prvi Urugvajac koji je postizao golove na tri uzastpna Mundijala, a Urugvaj zemlja sa najmanje stanovnika koja je uspela tri puta uzastopno da obezbedi plasman u nokaut fazu Svetskog prvenstva. Sjajni napadač se izjednačio sa nekadašnjim saigračem iz špica napada u nacionalnom timu Dijegom Forlanom po broju pogodaka (šest) na Mundijalima.

O tome koliko Urugvaj nije imao kontrolu utakmice govori i podatak da je Saudijska Arabija imala 53 posto loptu u svom posedu. Ipak, Picijevom timu je nedostajalo znatno više iskustva i samopouzdanja u samoj završnici napada i ona mirnoća koju je imao Suarez kada mu je lopta iznenada pala pred noge posle greške Al Ovaisa.

Svetsko prvenstvo – grupa A:

Urugvaj – Saudijska Arabija 1:0 (1:0)
(Suares 23)

Rostov na Donu
stadion: Rostov arena
broj gledalaca: 40.000
sudije: Klemen Turpan (Francuska), Nikola Dano (Francuska), Siril Gringor (Francuska), Džon Piti (Panama)

Urugvaj: Muslera – Kaseres, Godin, Himenes, Varela – Sančes (Nandes 83), Vesino (Toreira 59), Betankur, Rodriges (Laksalt 59) – Kavani, Suares

Saudijska Arabija: Alovais – Al Burajk, Osama Havsavi, Abdulaji, Alsahrani – Otajf – Alfaradž, El Džasim (Al Moghavi 44), Bahbri (Kanvo 75), Al Davsari – Fahad (Al Sahlavi)

Svetsko prvenstvo – grupa A:

Rusija – Egipat 3:1 (0:0)
(Fati 47ag, Čerišev 59, Dzjuba 62 – Salah 72p)

Urugvaj – Saudijska Arabija 1:0 (1:0)
(Suares 23)

Tabela:

1. Rusija 2 2 0 0 8:1 6
2. Urugvaj 2 2 0 0 2:0 6
3. Egipat 2 0 0 2 1:4 0
4. Saudijska Arabija 2 0 0 2 0:6 0

3. kolo (ponedeljak, 25. jun):

Rusija - Urugvaj
Saudijska Arabija - Egipat

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar