СП: Роналдо спасао Португал и избацио Мароко!

Фудбалери Португала остварили су прву победу на Мундијалу, пошто су у другом колу групе Б савладали Мароко са 1:0.  Роналдо у знаку броја 4 за прву победу Португала.  Још један гол сјајног нападача донео је европским првацима прву победу на овогодишњем Мундијалу.  Типично, португалски - Роналдо га дао, па сви трк пред свој гол! Мароко био бољи и заслужио је макар реми! Актуелни европски шампион стигао до три бода.

Фудбал 20.06.2018 | 16:15
СП: Роналдо спасао Португал и избацио Мароко!
Једини погодак на мечу постигао је Кристијано Роналдо, који је у већ у четвртом минуту савладао чувара мреже Марока.

Екипа Фернанда Сантоша овом победом дошла је у веома добру прилику да се пласира у наредну фазу, пошто сада имају четири бода, један више од Ирана и три од Шпаније.

Са друге стране, Мароко је доживео други порази изгубили су шансе да се прођу даље јер немају нити један бод из два меча.

Други меч групе играју Шпаније и Иран од 20 часова.

На стадиону Лужњики у Москви нисмо гледали претерано лепу игру, а све због раног гола Португала који се убрзо затворио и умртвио игру. Колико су шампиони Европе били пасивни говори податак да су имали само два шута у оквир гола.

Током другог полувремена Португал се тотално повукао и готово да нису прешли половину терена. Мароко је имао добре шансе, али Бенатија, Зијех и Беланда нису имали среће, одбрана Португал је издржала и на крају су изабраници селектора Сантоша дошли до победе.

Роналдо је на овом мечу оборио рекорд Ференца Пушкаша по броју голова за национални тим, пошто је поготком против Марока дошао до 85, чиме је легендарног мађарског фудбалера оставио иза себе (84).

Португал наредни меч игра 25. против Ирана, док ће се Мароко истог дана опростити од СП на дуелу са Шпанијом.

У првој утакмици седмог дана Светског првенства у Русији: Португал - Мароко 1:0 (1:0).

Нису европски прваци показали игру за похвалу, али им је само чертири минута било довољно да стигну до победе. Три бода донео им је, ко други до најбољи стрелац турнира са четири поготка у две утакмице - Кристијано Роналдо.

Као и против Шпаније, погодио је у 4. минуту. Главом је буквално са копачке скинуо лопту противничком играчу после центаршута Мутиња на кратко додавање из корнера.

И, то је било готово све од званичног најбољег фудбалера света и актуелних европских првака што се тиче ове утакмице.

После водећег гола, Португалци су се повукли, а борбени Мароканци имали иницијативу до краја, међутим, не и срећу да стигну до изједначења. Ређали су се опасни напади афричке селекције, али не тако често и шансе. А, када би коначно успели да упуте ударац у оквир гола, Руи Патрисио би их сјајном интервенцијом разочарао.

Можда Мароко није заслужио пораз по приказаном и елиминацију са Мундијала иако им је остао још дуел против Шпаније, али утисак је да су Португалци играли таман толико колико им треба да одржавају предност. Нису се превише умарали у нападу, што је могло скупо да их кошта, али није, тако да су са четири бода из прва два кола у одличној позицији пред дуел против Ирана, 25. јуна.

Селектор Португала, Фернандо Сантош, направио је једну промену у односу на дуел са Шпанијом (3:3) - уместо Бруна Фернандеша у стартној постави био је Жоао Марио, док је Ерв Ренар направио три измене у односу на пораз од Ирана (0:1). У стартних 11 Марока није било Ајубе Ел Кабија, Ромена Саиса и Амина Харита, а заменили су их Калид Бутаиб, Мануел да Кошта и Нордин Амрабат.

Оно што сте видели против Шпаније минулог петка може се подвести под најбоље издање Португалије у дужем временском периоду - само захваљујући сувом квалитету Кристијана Роналда - и без сумње најлуђу утакмицу досадашњег тока Мундијала. Само пет дана касније актуелни европски шампион подсетио је фудбалске критичаре како изгледа његово право лице. Португалија је савладала Мароко с минималних 1:0 (1:0), али како су се ствари одвијале на велелепном стадиону Лужњики у Москви, популарни Лавови Атласа заслужили су (макар) нерешен исход!

Свака част Кристијану Роналду и на томе што је престигао легендарног Ференца Пушкаша и постао играч с највише репрезентативних голова на Старом континенту, али без помоћи званично најбољег фудбалера света овај тим је - сув просек. Има Фернандо Сантос на располагању неколико заиста квалитетних играча, одМутиња и Силве, преко Марија и Гуедеша, до Карваља и Пепеа. Ипак, далеко најбољи играч Португалије данас био је страшни голман - Руи Патрисио!

Какве је параде само имао одлазећа легенда лисабонског Спортинга! Да не беше прекаљеног чувара мреже, Мароко би сигурно узео макар један бод и тако казнио необјашњив менталитет португалског националног тима и повлачење пред свој гол истог тренутка када је Кристијано Роналдо затресао мрежу! Мароко не да је био равноправан такмац Португалији, већ га је надиграо у највећем делу сусрета! Ни овог пута, ипак, срећа није погледала Мароко који је и у другом појављивању на овогодишњем Мундијалу у Русији био бољи тим на терену, али до гола није могао. Баш као ни против Ирана у оној несрећној утакмици прошле седмице... Због тога Мароко је постао први тим који је практично испао из трке за осмину финала. 

Готово нестварно изгледала су дешавања на травнатој арени стадиона Лужњики. Мароко је константно нападао и пропустио три фантастичне прилике, Португалија се бранила и чекала своју шансу из контранапада. И није је дочекала...

А све је почело потпуно савршено, као да је најављивало праву голеаду. Кристијано Роналдо је искористио савршену параболу Жоаоа Мутиња са десног бока, после чега је уследило правовремено полагање, ударац главом и лопта иза Мунирових леђа. Снажно, сигурно, летално. 

И, то је било све! Буквално. Португалија је до краја утакмице имала само још једну велику шансу у финишу првог полувремена када је Гонсало Гуедеш истрчао сам пред Мунира, имао могућност да бира страну у коју ће да пуца, а он је у маниру аматера или недовољно концентрисаног професионалца изабрао да гађа директно голмана Марока. Такође, Кристијано Роналдо имао је два покушаја из слободних удараца, по један у оба полувремена, али је у оба наврата био недовољно прецизан. Остатак утакмице припао је једино и апсолутно Мароку! 

Екипа Ерва Ренара притискала је такмаца по боку, Нордин Амрабат је у школску клупу послао Рафаела Гереира, али је Руи Патрисио био непремостива препрека. У периоду од 55. до 60. минута Мароко је пропустио две стопостотне шансе. Центрирао је Бусуфа, а Беланда још једном покушао главом. Чинило се да је лопта после одбране голмана Португалије чак дотакла пречку. Само неколико тренутака касније уследио је нови промашај! Овог пута у центру пажње био је Мехди Бенатија после одличне дубинске лопте. Штопер Јувентуса је направио добар посао, поставио лопту у повољну позицију, распалио са готово 15 метара, али је лопта отишла преко гола.

Нешто више од десет минута до краја виђена је заиста неуобичајена слика. Мароко је играче Португалије сатерао у шеснаестерац у којем се нашао у Роналдо, опседао гол Руија Патрисија, али као да није било довољно знања и умешности да се коначно постигне тај толико жељени гол.

Последњу велику шансу на утакмици имао је Зијех у самој завршници утакмице. Успео је да да направи неколико добрих дриблинга, уђу у казнени простор и пуца добро, али се лопта од Фонтеа одбила у корнер.

То је, практично, био и крај сусрета. Мароко има за чим да жали, а Португалија заиста може да се замисли и запита да ли је ово пут до светског трона?

Група Б – друго коло:

Португал – Мароко 1:0 (1:0)
(Роналдо 4)

Стадион: Лужњики, Москва
Главни арбитар: Мајк Гајгер (САД)

Састави:

Португал (4-4-2): Патрисио – Седрик, Пепе, Фонте, Гереиро – Вилијам Карваљо, Жоао Марио, Мутињо, Бернардо Силва – Гуедеш, Роналдо

Мароко (4-2-3-1): Ел Кађуи – Дирар, Бенатија, Да Кошта, Хакими – Ел Ахмади, Бусуфа – Амрабат, Беланда, Зијех – Бутаиб

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар