Гљивичне инфекције нокта се тешко и дуго лијече

Затворена обућа лети и заразе са јавних купалишта. најчешћи су узрок промена на нокатним плочама.

Здравље 20.06.2018 | 09:15
Гљивичне инфекције нокта се тешко и дуго лијече
ТОПЛО време, знојење и затворена обућа, као што су патике у којима већина мушкараца проводи лето, погодују развоју гљивица на ноктима, које се јављају код 20 одсто популације старије од 60 година. Због анатомских карактеристика, овај проблем се тешко лечи и може да се преносе са једног нокта на други. Често се увек изнова јавља, због непотпуне терапије, хигијенских и животних навика и удружених стања као што су дијабетес, слабија периферна циркулација, болести и лекова који доводе до слабљења имуног система.

Места на којима се најчешће "закачи" гљивична инфекција јесу јавна купалишта, нестерилисани инструменти за маникир и педикир, сале за вежбање и свлачионице. Може да се пренесе са једног на другог укућанина, док су због лошије циркулације, споријег раста нокта и промена структуре нокатне плоче, овом проблему највише склоне старије особе.

- Пацијенти који користе имуносупресивне лекове, имају ослабљен имуни систем, повреду нокта и обољења која доводе до лошије циркулације, под повећаним су ризиком од настанка гљивичних инфекција - каже, за "Новости", др Тања Тирнанић, дерматовенеролог из Завода за кожне и венеричне болести у Београду.

Према речима наше саговорнице, најефикасније лечење укључује терапију оралним антимикотицима, који се примењују седам дана месечно, током неколико месеци.

- Користе се када је незнатно захваћен један нокат, али и у узнапредовалим фазама гљивичне инфекције. Најважнији предуслов за примену системске терапије у лечењу је адекватна функција јетре и редовна контрола биохемијских параметара током примене - каже др Тања Тирнанић.

Управо због поремећаја функције јетре или због повећаног ризика њеага, користе се и антимикотске креме, које захтевају свакодневну, упорну и дуготрајну примену.

- Терапија дуго траје, али је лечење неопходно како би се спречио бол, дискомфор и ширење гљивичне инфекције са нокта на друге делове коже. У појединим случајевима, уколико се инфекција не лечи може да дође до тежих компликација, као што је губитак нокатне плоче и настанка бактеријских инфекција, попут целулитиса и остеомијелитиса - објашњава докторка Тирнанић.

Мере превенције су, такође, важне и обухватају избегавање тесне обуће, обавезно ношење папуча на јавним купалиштима и у свлачионицама, свакодневно прање стопала, редовно скраћивање ноктију и коришћење антифунгалних спрејева за обућу. Такође, педикир и маникир треба обављати у козметичким салонима за које смо сигурни да стерилишу инструменте на адекватан начин.

БАКТЕРИЈЕ И ЕКЦЕМИ

Инфекције гљивицама нису једини узрок промене изгледа нокатне плоче.

- Друга обољења попут псоријазе, екцема, бактеријских инфекција и траума нокта могу довести до промене изгледа нокатне плоче. Због тога је увек најбоље и најсигурније обратити се лекару, урадити миколошки преглед нокта и затим започети терапију антимикотицима уколико је неопходно - каже др Тања Тирнанић.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар