Прво расправа о мигрантима у БиХ

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би данас да заврши раније започету сједницу и да почне нову на којој ће се наћи приједлог измјене закона о укидању акциза на гориво. У наставку сједнице посланици ће разматрати  информацију о спровођењу плана хитних мјера и реализовања активности у вези са мигрантском кризом.  

Босна и Херцеговина 20.06.2018 | 08:13
Прво расправа о мигрантима у БиХ
У наставку 62. сједнице, прекинуте 30. маја због недостатка кворума, посланици би требало да расправљају и о активностима Централне изборне комисије БиХ на организовању предстојећих општих избора у октобру.

На дневном реду сједнице су и Препоруке за реформу енергетског сектора чији је предлагач група посланика из више странака - Момчило Новаковић /НДП-ПДП/, Ханка Вајзовић /ДФ/, Саша Магазиновић /СДП/, Предраг Кожул /ХДЗ БиХ/, Мирсад Исаковић /СББ/, Лазар Продановић /СНСД/ и Јасмин Емрић /А-СДА/.

Након окончања наставка ове сједнице требало би да буде одржана и 63. сједница на чијем је дневном реду у првом читању и по скраћеном поступку Приједлог закона о осигурању депозита у банкама БиХ.

Предлагач закона Савјет министара као разлоге за његово доношење наводи потребу усклађивања са одговарајућим директивама ЕУ из области заштите депозита, обавезе које је БиХ преузела из Писма намјере потписаног са ММФ-ом и техничке корекције.

Посланици ће у првом читању и по скраћеној процедури да разматрају и Приједлог закона о измјени Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији /ОБА/ БиХ.

Савјет министара као предлагач закона образлаже да је разлог за доношење закона чињеница да је Уставни суд БиХ усвојио апелацију Борјане Кришто и неуставним прогласио одредбе Закона о ОБА које се односе на тајно прикупљање података за које је потребно судско овлаштење, конкретно на праћење на мјестима која немају јавни карактер и праћење комуникација путем телекомуникацијских и других облика електронских уређаја.

У другом читању ће бити размотрен Приједлог закона о измјени и допунама Закона о омбудсмену за људска права БиХ чији је циљ јачање улоге институције омбудсмана у промоцији људских права, стварања услова за успостављање квалитетног дијалога с невладиним сектором, академском и међународном заједницом и унапређења финансијске независности.

У првом читању биће размотрен Приједлог закона о измјени и допуни Закона о застави БиХ којим се дефинише начин истицања заставе.

Пред посланицима ће се наћи информација о раду Тужилаштва БиХ за 2017. годину.

Посланици би требало да дају сагласност за ратификацију Уговора о финансирању између БиХ и Републике Српске и Европске инвестиционе банке и ЈП "Аутопутеви Републике Српске" за изградњу ауто-пута Бањалука-Добој.

Сагласност би требало да буде дата и за ратификацију Споразума о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој за Пројекат реструктурисања "Жељезница Републике Српске".

Посланици ће се одредити и о томе да ли ће дати сагласности за ратификацију Аранжмана о бесповратној помоћи из програма ОРИО између Холандије и БиХ за фазу спровођења и фазу функционисања и одржавања/ Модернизације регионалног пута Невесиње-Берковићи.

(БН/Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар