ДW: Њемачка коалиција опстала

Велики ударац за сада је изостао, њемачка коалиција је опстала, а канцеларка Ангела Меркел и њен министар унутрашњих послова Хорст Зехофер поново су фокусирани на кључна питања, наводи "Дојче веле" (ДW) и оцјењује да ће спор у вези са азилантима можда донијети и нешто добро - покретање тог питања у ЕУ.

Свијет 19.06.2018 | 19:29
ДW: Њемачка коалиција опстала
ДW наводи да вијест да њемачка влада планира да пооштри азилантску и избјегличку политику, с обзиром на спор између двије владајуће њемачке демохришћанске странке (ЦДУ и ЦСУ), помало пријети да падне у други план. Уколико актуелни политички сукоб на највишем нивоу не буде даље ескалирао, Њемачка ће још више радити на ограђивању.

Наводи се да би основа за то пооштравање требало да буде „Мастер план“, како савезни министар унутрашњих послова Зехофер (ЦСУ) назива списак који је саставио и који се састоји од 63 тачке. Актуелни спор између Зехофера и канцеларке Меркел (ЦДУ) и њихових двеју странака протеклих седмица се распламсао у вези са тачком 63 тог плана: да ли Њемачка треба да враћа потражиоце азила са границе? Меркелова је била против тога, ЦСУ, али и дијелови ЦДУ то подржавају. Канцеларка одбија појединачна, национална рјешења, она која нису усаглашена са партнерима из Европске уније.

ДW наводи да су у Берлину до сада само ријетки могли да прочитају шта садржи „Мастер план“. Меркелова је упозната са садржајем, али чак ни медији из главног града до сада нису објавили његов садржај. И поред тога, ЦСУ већ скоро двије недјеље навелико цитира из тог документа: безготовинске накнаде умјесто исплате новца, бржа процедура, проширење списка земаља сигурног поријекла, такозвани Анкер-центри, дакле центри за избјеглице умјесто њиховог распоређивања по општинама, авиони закупљени специјално за потребе депортације и још много тога.

Наводи се да се због тачке 63 Меркелова посљедњих дана толико јавно спорила са Зехофером да је посланичка група ЦДУ и ЦСУ у Бундестагу довела у питање рад владајуће коалиције (коју чине и социјалдемократе - СПД), па тако и њену канцеларску функцију. Она подржава 62 тачке „Мастер плана“ и то, како је рекла јуче на конференцији за новинаре у Берлину - „без икаквих ограничења“.

ДW наводи да чак и у вези са тачком 63 постоји мали компромис. Потражиоци азила који имају забрану уласка у Њемачку требало би већ са границе да буду враћени. Тим компромисом поништен је ултиматим који је Зехофер поставио канцеларки до понедјељака у 14 часова.

Сада је ријеч о „компромису у 62 и по тачке“, радосно је оцијенио Зехофер на конференцији за новинаре која је готово истовремено са оном у Берлину, одржао у Минхену. Тачка 63 би, према Зехоферу, у потпуности била испуњена када би се онемогућио долазак у земљу потражиоцима азила који су већ регистровани у другим земљама ЕУ. Зехофер је најавио да ће сљедеће седмице објавити читав свој „Мастер план“.

ДW наводи да притом остаје отворено како све то заправо треба да се спроведе. На аустријско-баварској граници, тамо гдје прелази највећи број азиланата, има више од деведесет граничних прелаза, али за сада само три контролише савезна полиција.

Избјегличко питање веома запаљиво
Наводи се да су, када је ријеч о избјегличкој политици, ЦДУ и ЦСУ у земљи под великим притиском - због тога што политичка конкуренција, десничарски популисти из „Алтернативе за Њемачку“ (АфД), биљеже пораст броја присталица. Уколико спор демохришћанских странака настави да се заоштрава, АфД ће додатно да профитира, али уколико влада заоштри избјегличку политику, могуће је да ће АфД ослабити.

ДW наводи да је право рјешење могуће постићи само на европском нивоу - то знају и Меркелова и Зехофер. Њемачка је земља без спољних граница ЕУ. Избеглице, дакле, по правилу готово увијек долазе преко трећих земаља. Али толико жељено - велико, заједничко рјешење унутар ЕУ, укључујући и квоте за расподелу избјеглица - током три године није успјело да се спроведе, прије свега због противљења земаља централне и источне Европе.

„Пројекат Европа“ доведен је у питање, наглашава сада Меркелова.

ДW наводи да су се у Берлину многи питали зашто је управо сада избио спор. Крајем мјесеца одржава се самит ЕУ, на којем би коначно требало да се ријеши питање избјегличке политике. И ЦСУ је сада Меркеловој поставио нови улитиматум: уколико се за двије седмице не пронађе рјешење у складу с тачком 63 „Мастер плана“, онда ће га он, Зехофер као министар, спровести на своју руку. Меркелова је запријетила да ће онда „искористити своја канцеларска овлашћења“. Уколико спор буде до те мјере ескалирао, то би могло да значи политички крај и Меркелове и Зехофера - са несагледивим посљедицама.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Титовка

19.06.2018 21:04

Након Друга Тита највецу увозник арапа у Европу.Бозе ко да му је несто у роду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

20.06.2018 10:19

Виси на концу !

ОДГОВОРИТЕ