СП - Прича: Адеме, вријеме је!

Јесте играч који може да реши утакмицу једним потезом, али против Костарике тај смо узалудно чекали. . .

Фудбал 21.06.2018 | 00:00
СП - Прича: Адеме, вријеме је!
Сергеј Милинковић Савић је пронашао хијерархијско и тактичко место, Адем Љајић - није! Ако бисмо тражили иглу негативе у пласту позитивних ствари у тријумфу против Костарике, онда је то партија везисте Торина и дечака кога Србија вечито чека. Може и да се каже да је креативни Новопазарац био жртва тактичких замислиМладена Крстајића, али актуелни селектор је само на тај начин и могао да га „части“ појављивањем у стартној постави.

Тамо на левој страни Адем Љајић је био угушен, лимитиран простором да креира. Међутим, сувише је он искусан играч и сувише је дуго присутан у репрезентацији Србије да би имао право на било какав алиби. Посебно што је његов однос са селектором Крстајићем наговештавао креативну експлозијуМихајловићевог „грешника“. Експлозију сличну оној коју нам је донео Сергеј Милинковић Савић.

Видело се и током првих дана припрема у Старој Пазови, а дало се и приметити и овде у Светлогорску даКрстајић има посебан однос, боље рећи поштовање, према офанзивном везисти. Често комуницирају без проговорене речи, рекло би се да се некад разумеју и погледом, али... Сат  селекторовог стрпљења ће сигурно откуцати последњи минут, баш као што је и јавност почела да заборавља тренутке убојитости дечака у коме је Драган Стојковић видео бар делимичног наследника.

Очигледно да Крстајић покушава да гаји и залива Љајића као највреднију биљку. Можда и зна за „кваку“ да је Љајића дуго дрмао закаснели пубертет, да не говоримо о томе да га је у неким великим утакмицама коцентрација издавала после 15 минута (примера ради, у Португалији је направио велики тактички пропуст пре водећег гола ривала).

Кажу и да се Љајић променио доласком Крстајића, односно да га млади стручњак набријао као нико пре њега. Међутим, могу да кажу много тога, али јасно је да против Костарике Адем Љајић није напунио очи фудбалској Србији. Истина, сваком може да се деси лоша утакмица, чак и лош приступ, али док буде проводио дане у непосредној близини Калињинграда мораће да има на уму врло непобитну чињеницу. То што је остао дужан, или што од њега нисмо видели покушај креације, даће потпуни легитимитет Младену Крстајићу да против Швајцарске утакмицу на левом боку почне с природним крилом.

Разумљиво је што је Крстајић против Костарике одлучио за Адема Љајића испред Филипа Костића. Желео је да се још једним префињеним играчем осигура посед и организацију игре против забункерисаног ривала. Оно што нас чека у Каљининиграду у петак вероватно ће бити нешто сасвим другачије. Ривал који ће стајати високо, жељан да нападне, понекад и ризикујући да остави простор на својој половини... Довољно за закључак да би другачији профил играча могао да буде много кориснији него против костариканске дефанзиве.. А поредФилипа Костића, и Немања Радоњић је пред вратима.

Крагујевчанин из ХСВ-а је имао минутажу против Костарике, промашио је изгледну шансу после асистенцијеТадића. Радоњић је меч преседео на клупи и могао би да буде фактор изненађења, нешто што би могло да разори скоцкан систем Владимира Петковића. Мада је тешко да су бројним швајцарским скаутима, чија репрезентација је скоцкана до најситнијих детаља, промакле брзинске способности крилног фудбалера Црвене звезде. Посебно што су уживо посматрали дуел у Аустрији против Чилеа када је Радоњић био можда и најопаснији чалн српског тима.

Ако ништа друго, Младен Крстајић и Адем Љајић имају разлога да размишљају. Селектор је положио премијеру са врло добром оценом, али сада ће све то морати да надоградити како би његов краткотрајан мандат био описан као врло добар. Потребно је само да предупреди наредни потез Владимира Петковића. И још нешто много битније - да покаже да је спреман да на великким такмичењима побеђује у континуитету.

Јер континутет је највећи квалитет. Доста смо живели од пирових победа, као од оне у Албанији. Када је баш Адем Љајић био јунак.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар