SP - Priča: Ademe, vrijeme je!

Jeste igrač koji može da reši utakmicu jednim potezom, ali protiv Kostarike taj smo uzaludno čekali. . .

Fudbal 21.06.2018 | 00:00
SP - Priča: Ademe, vrijeme je!
Sergej Milinković Savić je pronašao hijerarhijsko i taktičko mesto, Adem Ljajić - nije! Ako bismo tražili iglu negative u plastu pozitivnih stvari u trijumfu protiv Kostarike, onda je to partija veziste Torina i dečaka koga Srbija večito čeka. Može i da se kaže da je kreativni Novopazarac bio žrtva taktičkih zamisliMladena Krstajića, ali aktuelni selektor je samo na taj način i mogao da ga „časti“ pojavljivanjem u startnoj postavi.

Tamo na levoj strani Adem Ljajić je bio ugušen, limitiran prostorom da kreira. Međutim, suviše je on iskusan igrač i suviše je dugo prisutan u reprezentaciji Srbije da bi imao pravo na bilo kakav alibi. Posebno što je njegov odnos sa selektorom Krstajićem nagoveštavao kreativnu eksplozijuMihajlovićevog „grešnika“. Eksploziju sličnu onoj koju nam je doneo Sergej Milinković Savić.

Videlo se i tokom prvih dana priprema u Staroj Pazovi, a dalo se i primetiti i ovde u Svetlogorsku daKrstajić ima poseban odnos, bolje reći poštovanje, prema ofanzivnom vezisti. Često komuniciraju bez progovorene reči, reklo bi se da se nekad razumeju i pogledom, ali... Sat  selektorovog strpljenja će sigurno otkucati poslednji minut, baš kao što je i javnost počela da zaboravlja trenutke ubojitosti dečaka u kome je Dragan Stojković video bar delimičnog naslednika.

Očigledno da Krstajić pokušava da gaji i zaliva Ljajića kao najvredniju biljku. Možda i zna za „kvaku“ da je Ljajića dugo drmao zakasneli pubertet, da ne govorimo o tome da ga je u nekim velikim utakmicama kocentracija izdavala posle 15 minuta (primera radi, u Portugaliji je napravio veliki taktički propust pre vodećeg gola rivala).

Kažu i da se Ljajić promenio dolaskom Krstajića, odnosno da ga mladi stručnjak nabrijao kao niko pre njega. Međutim, mogu da kažu mnogo toga, ali jasno je da protiv Kostarike Adem Ljajić nije napunio oči fudbalskoj Srbiji. Istina, svakom može da se desi loša utakmica, čak i loš pristup, ali dok bude provodio dane u neposrednoj blizini Kalinjingrada moraće da ima na umu vrlo nepobitnu činjenicu. To što je ostao dužan, ili što od njega nismo videli pokušaj kreacije, daće potpuni legitimitet Mladenu Krstajiću da protiv Švajcarske utakmicu na levom boku počne s prirodnim krilom.

Razumljivo je što je Krstajić protiv Kostarike odlučio za Adema Ljajića ispred Filipa Kostića. Želeo je da se još jednim prefinjenim igračem osigura posed i organizaciju igre protiv zabunkerisanog rivala. Ono što nas čeka u Kaljininigradu u petak verovatno će biti nešto sasvim drugačije. Rival koji će stajati visoko, željan da napadne, ponekad i rizikujući da ostavi prostor na svojoj polovini... Dovoljno za zaključak da bi drugačiji profil igrača mogao da bude mnogo korisniji nego protiv kostarikanske defanzive.. A poredFilipa Kostića, i Nemanja Radonjić je pred vratima.

Kragujevčanin iz HSV-a je imao minutažu protiv Kostarike, promašio je izglednu šansu posle asistencijeTadića. Radonjić je meč presedeo na klupi i mogao bi da bude faktor iznenađenja, nešto što bi moglo da razori skockan sistem Vladimira Petkovića. Mada je teško da su brojnim švajcarskim skautima, čija reprezentacija je skockana do najsitnijih detalja, promakle brzinske sposobnosti krilnog fudbalera Crvene zvezde. Posebno što su uživo posmatrali duel u Austriji protiv Čilea kada je Radonjić bio možda i najopasniji čaln srpskog tima.

Ako ništa drugo, Mladen Krstajić i Adem Ljajić imaju razloga da razmišljaju. Selektor je položio premijeru sa vrlo dobrom ocenom, ali sada će sve to morati da nadograditi kako bi njegov kratkotrajan mandat bio opisan kao vrlo dobar. Potrebno je samo da predupredi naredni potez Vladimira Petkovića. I još nešto mnogo bitnije - da pokaže da je spreman da na velikkim takmičenjima pobeđuje u kontinuitetu.

Jer kontinutet je najveći kvalitet. Dosta smo živeli od pirovih pobeda, kao od one u Albaniji. Kada je baš Adem Ljajić bio junak.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar