Финци најсрећнији народ

Најсрећнији народ на свету су Финци, док се Србија налази на 78. месту од 156 анализираних. Када је реч о бившим југословенским републикама, изнад Србије се налази само Словенија, док су остале бивше југословенске републике иза, показало је најновије Светско истраживање среће за 2018. годину.

Занимљивости 19.06.2018 | 11:45
Финци најсрећнији народ
Одмах после Финске налазе се Норвешка, Данска, Исланд и Швајцарска. Када је реч о државама Европске уније, најсрећнији су људи у Аустрији, коиј су на овој ранг-листи заузели високо 12. место. Иза њих су Немци, на 15. месту. 

Истраживање о срећи, коју је урадио Медија Галуп, показало је да су Финци најсрећнији народ, али грађани те земље нису сагласни са том оценом. 

"Финици, али и остали нордијски народи по природи су интровертни, тешко показују емоције, како лепе, тако и оне тужне. По тим одликама, они су сушта супротност рецимо латино-американцима, на пример, који имају бурније реакције", рекао је Маик Викинг, директор Института "Хаппинесс реасеарцх", преноси ББЦ. 

Професор Универзитета Британске Колумбије - Џон Халивел и коуредник Светског извештаја о срећи, објаснио је да у овом истраживању није реч само о емоцији среће, већ се ова анализа више односи на задовољство услед квалитетног живота и уређеног система. 

"Бруто домаћи доходак по глави становника доприноси квалитету живота и продужава животни век. Али продужавају га и сазнање да бринете о некоме, да знате да има ко да вам помогне, и слободу да доносите одлуке. Дакле, овде се ради о поверењу и великодушности, а Финска се високо рангира по овим критеријумима", рекао је Халивел.

Као и у многим истраживањима, и у овом је Словенија, када је реч о бившим југословенским републикама, најбоље рангирана и налази се на "високом" 51. месту. Иза ње, на 78. месту налази се Србија. 

Нешто "несрећнији" су грађани осталих бивших југословенских република, па се тако Црна Гора нашла на 81, а Хрватска на 82. месту. Седам места иза је и Македонија, а Босна и Херцеговина се налази на 93. месту.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар