Finci najsrećniji narod

Najsrećniji narod na svetu su Finci, dok se Srbija nalazi na 78. mestu od 156 analiziranih. Kada je reč o bivšim jugoslovenskim republikama, iznad Srbije se nalazi samo Slovenija, dok su ostale bivše jugoslovenske republike iza, pokazalo je najnovije Svetsko istraživanje sreće za 2018. godinu.

Zanimljivosti 19.06.2018 | 11:45
Finci najsrećniji narod
Odmah posle Finske nalaze se Norveška, Danska, Island i Švajcarska. Kada je reč o državama Evropske unije, najsrećniji su ljudi u Austriji, koij su na ovoj rang-listi zauzeli visoko 12. mesto. Iza njih su Nemci, na 15. mestu. 

Istraživanje o sreći, koju je uradio Medija Galup, pokazalo je da su Finci najsrećniji narod, ali građani te zemlje nisu saglasni sa tom ocenom. 

"Finici, ali i ostali nordijski narodi po prirodi su introvertni, teško pokazuju emocije, kako lepe, tako i one tužne. Po tim odlikama, oni su sušta suprotnost recimo latino-amerikancima, na primer, koji imaju burnije reakcije", rekao je Maik Viking, direktor Instituta "Happiness reasearch", prenosi BBC. 

Profesor Univerziteta Britanske Kolumbije - Džon Halivel i kourednik Svetskog izveštaja o sreći, objasnio je da u ovom istraživanju nije reč samo o emociji sreće, već se ova analiza više odnosi na zadovoljstvo usled kvalitetnog života i uređenog sistema. 

"Bruto domaći dohodak po glavi stanovnika doprinosi kvalitetu života i produžava životni vek. Ali produžavaju ga i saznanje da brinete o nekome, da znate da ima ko da vam pomogne, i slobodu da donosite odluke. Dakle, ovde se radi o poverenju i velikodušnosti, a Finska se visoko rangira po ovim kriterijumima", rekao je Halivel.

Kao i u mnogim istraživanjima, i u ovom je Slovenija, kada je reč o bivšim jugoslovenskim republikama, najbolje rangirana i nalazi se na "visokom" 51. mestu. Iza nje, na 78. mestu nalazi se Srbija. 

Nešto "nesrećniji" su građani ostalih bivših jugoslovenskih republika, pa se tako Crna Gora našla na 81, a Hrvatska na 82. mestu. Sedam mesta iza je i Makedonija, a Bosna i Hercegovina se nalazi na 93. mestu.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar