Грађани Србије тужиће НАТО

Предсједник Удружења грађана "Осиромашени ураниј" Свето Ного из Србије најавио је у понедјељак прве тужбе српских грађана обољелих од карцинома против земаља чланица НАТО-а које су бомбардирале Србију осиромашеним уранијем.

Србија 18.06.2018 | 19:59
Грађани Србије тужиће НАТО
"Очекујем крајем рујна, почетком листопада да ћемо говорити о томе како ће изгледати тужба према чланицама НАТО-а. Ово није колективна тужба и иза ње не треба стајати држава.

Ово су појединачне тужбе и тужићемо за материјалну и нематеријалну штету која нам је нанесена", навео је Ного на симпозију о посљедицама бомбардирања СР Југославије осиромашеним уранијем 1999. године, који се одржава у Нишу.



 
 Нагласио је како ће бити тужене појединачно све државе чланице НАТО-а и додао да ће се прво ићи на пет држава чланица НАТО-а, које ће се одабрати након овог скупа.
 
 Доменицо Леггиеро, политиколог и војни пилот из Фиренце на симпозију је казао да је, што се тиче талијанске војске, већ доказано штетно дејство и повезаност осиромашеног уранија и канцерогених обољења и то још од 1987. године, прије бомбардовања СР Југославије.


 
 Навео је да је у Италији било више од 80 судских поступака, те да су сви ти процеси добијени, а пресуде су биле у корист војника.


 
Адвокат Срђан Алексић рекао је да је за судске процесе који ће бити вођени пред националним судовима земаља чланица НАТО-а, за грађане Србије најбитније то што је италијански суд потврдио узрочно-посљедичну везу између осиромашеног уранија и обољевања војника који су боравили на бомбардованој територији Косова и Метохије.


 
 "Војницима обољелим од канцера и обитељима преминулих, Суд у Италији одобрио је надоканаду штете у висини од 200.000 до 500.000 евра. Ми ћемо тражити исту одштету за наше грађане", рекао је Алексић.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Самир

18.06.2018 18:44

То је та Иста ЕУ у коју хоце да нас све гурну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јакако

19.06.2018 14:32

И Њемацку, ту зец лези.

ОДГОВОРИТЕ