Građani Srbije tužiće NATO

Predsjednik Udruženja građana "Osiromašeni uranij" Sveto Nogo iz Srbije najavio je u ponedjeljak prve tužbe srpskih građana oboljelih od karcinoma protiv zemalja članica NATO-a koje su bombardirale Srbiju osiromašenim uranijem.

Srbija 18.06.2018 | 19:59
Građani Srbije tužiće NATO
"Očekujem krajem rujna, početkom listopada da ćemo govoriti o tome kako će izgledati tužba prema članicama NATO-a. Ovo nije kolektivna tužba i iza nje ne treba stajati država.

Ovo su pojedinačne tužbe i tužićemo za materijalnu i nematerijalnu štetu koja nam je nanesena", naveo je Nogo na simpoziju o posljedicama bombardiranja SR Jugoslavije osiromašenim uranijem 1999. godine, koji se održava u Nišu. 
 Naglasio je kako će biti tužene pojedinačno sve države članice NATO-a i dodao da će se prvo ići na pet država članica NATO-a, koje će se odabrati nakon ovog skupa.
 
 Domenico Leggiero, politikolog i vojni pilot iz Firence na simpoziju je kazao da je, što se tiče talijanske vojske, već dokazano štetno dejstvo i povezanost osiromašenog uranija i kancerogenih oboljenja i to još od 1987. godine, prije bombardovanja SR Jugoslavije.


 
 Naveo je da je u Italiji bilo više od 80 sudskih postupaka, te da su svi ti procesi dobijeni, a presude su bile u korist vojnika.


 
Advokat Srđan Aleksić rekao je da je za sudske procese koji će biti vođeni pred nacionalnim sudovima zemalja članica NATO-a, za građane Srbije najbitnije to što je italijanski sud potvrdio uzročno-posljedičnu vezu između osiromašenog uranija i oboljevanja vojnika koji su boravili na bombardovanoj teritoriji Kosova i Metohije.


 
 "Vojnicima oboljelim od kancera i obiteljima preminulih, Sud u Italiji odobrio je nadokanadu štete u visini od 200.000 do 500.000 evra. Mi ćemo tražiti istu odštetu za naše građane", rekao je Aleksić.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Samir

18.06.2018 20:44

To je ta Ista EU u koju hoce da nas sve gurnu.

ODGOVORITE
Name

Jakako

19.06.2018 16:32

I Njemacku, tu zec lezi.

ODGOVORITE