''Ђаволи'' се разгоропадили у наставку и савладали Панаму!

Фудбалери Белгије сигурно су започели наступ на Светском првенству у Русији, пошто су у оквиру групе Г савладали Панаму са 3:0.  Панама јуначки, али Белгија је баш јака! Дебитант успео да одоли фаворизованом ривалу у првом делу, међутим, по повратку са одмора уследио је потоп.  Белгијски булдожер сравнио Панаму! Мертенс за албум, Лукаку најавио фрку са Роналдом! Убедљивих 3:0 у Сочију.

Фудбал 18.06.2018 | 19:10
''Ђаволи'' се разгоропадили у наставку и савладали Панаму!
Белгијанци су се мучили у првом полувремену, али су у наставку потпуно оправдали улогу фаворита и потврдили да желе прво место у групи.

Екипа Роберта Мартинеса сада има добре шансе за тако нешто у групи у којој се налазе још Тунис и Енглеска, који играју од 20 часова у Волгограду.

И пре почетка утакмице на 'Олимпијском стадиону' знали смо да су Белгијанци велики фаворити, а они су то почели да потврђују од првог минута, константно нападајући задњу линију ривала.

Прву прилику пропустио је Јаник Фереира Караско, када је из одличне позиције са леве стране слабо шутирао, да би онда Еден Азар пропустио да казни изузетно лошу реакцију капитена Панаме Романа Тореса.

Док су играчи у белим дресовима тек спорадично прелазили на половину 'Црвених ђавола', играчи Роберта Мартинеса су били све ближи голу – Торес се искупио спасавши чист погодак Ромелуа Лукакуа, да би Азар био непрецизан још двапут, уз промашај и Дриса Мертенса.

Након пола сата игре у Сочију ритам је опао, Панама је успела да одахне, а када је "преживела" још један налет противничке екипе у финишу полувремена, било је јасно да ће се на одмор отићи без голова.

Можда је у првом одолевала, али Панама је попустила већ у првом озбиљном нападу у наставку, после чега је Белгија лагано дошла до тријумфа.

И то на какав начин су момци у црвеном успели да поведу – после неколико центаршутева са десног бока и гужве у казненом простору, лопта је пала на волеј Мертенсу који је ухватио "суви лист" и послао га у супротне рашље немоћног голмана Пенеда.

Тада је било јасно да Панаму чека тежак остатак сусрета, а то је потврдио Лукаку са два поготка у размаку од шест минута.

Прво је имао лаган посао главом на идеалан центаршут Де Брејнеа, да би потом рутински реализовао контранапад и одлично додавање Азара.

Белгијанци су имали још неколико добрих ситуација, али се резултат није мењао – ипак, и са ова три гола веома задовољни чекају наставак такмичења.

Репрезентација Сенегала остаје последњи дебитант који је остварио победу у својој првој мундијалској утакмици. Било је то 2002, када су Африканци савладали Француску 1:0.

Прилику да остваре исти подвиг на овогодишњем Светском првенству у Русији имали су Исланд и Панама, међутим, ништа од тога. Исланђани свакако могу бити задовољни, јер су играли 1:1 са Аргентином, али ће навијачи Панаме највероватније морати да се задовоље "само" учешћем. Јесу њихови хероји пружили сасвим солидну партију против Белгије, ипак, недовољну да се избегне пораз.

У првој утакмици Групе Г, Белгија - Панама 3:0 (0:0).

Изабраници Колумбијца Ернана Гомеза одиграли су врло борбено и пожртвовано до самог краја. У првом полувремену су успели да одоле бројним нападима Белгијанаца, чак и да запрете у пар наврата, али је у наставку уследио брз и фантастичан погодак Дриса Мертенса, који је скинуо терет са леђа "Црвених ђавола" и омогућио им да без нервозе приведу утакмицу крају.

Био је 47. минут када је нападач Наполија у стилу Марка Ван Бастена матирао одличног Хаимеа Пенеда. У 69. је Ромелу Лукаку, до тог тренутка један од најлошијих у тиму Белгије, лепим ударцем главом завршио предивну акцију Едена Азара и Кевина Де Брујнеа. Очигледно му је тај погодак убио трему, па је шест минута касније рутински завршио контранапад свог тима и у 3:0 претоврио асистенцију Азара.

Иако им је током првог дела недостајала реализација, показали су Белгијанци да их многи с правом сврставају у ред најужих фаворита на овогодишњем Светском првенству.

Наредни изазов имаће 23. јуна против Туниса, а пет дана касније следи дерби групе, против Енглеске.

Француска се мучила са Аустралијом. Немачка је пала пред Мексиком. Бразил је узео само бод против Швајцарске. А онда је ред дошао на Белгију. Да свету покаже како треба да изгледа кад један од фаворита за највиши пласман преко пута себе има аутсајдера. У Сочију, Црвени ђаволи с пола гаса прегазили Панаму и победом од 3:0 показали да овог пута заиста озбиљно размишљају о томе да направе нешто велико.

Истина, није Панама екипа која би могла да послужи као показатељ крајњих домета изабраника Роберта Мартинеза, али није баш ни толико лоша као рецимо Саудијска Арабија па да ју је тако лако накантати. Али свеједно је свих 90 минута изгледало као да Кевин де Брујне и другови могу да постигну гол кад год пожеле.

Додуше, није баш све било идеално. Одбрана се малко уљуљкала у комфорној незапослености пред голомТиба Куртое што је у пар наврата могло скупо да је кошта мада тешко да би ишта променило у коначном исходу. За сваки случај, Куртоа је био на месту да покаже да није Белгија толико јака само захваљујући офанзивцима.

Ни њима се Панама није склонила са пута, па смо после првог полувремена – упркос потпуној надмоћи – могли да слушамо поређења фудбалских стручњака и “стручњака“. Како је то екипа слична Француској, накрцана квалитетом, без јасног плана и система у игри. А он је код Белгијанаца врло видљив: напред и само напред. Можда и најофанзивнија екипа од свих. Па нек и буде ту понеког пропуста у одбрани. Тешко да ће примити толико колико нападачи могу да дају.

Само кад крене, а данас је шампањац отворио Дрис Мертенс волејчином из 47. минута. Још један кандидат за гол турнира. У сам рогаљ.

Потом је све било лакше. Јер после киксева Немачке и Бразила ама баш нико не може да из главе потпуно избаци тог црва сумње у сопствени квалитет. Кад га је Мертенс ишутирао, Де Брујне и Еден Азар су се опустили, а Ромелу Лукаку осилио.

Први гол на пас Де Брујнеа, за други би требало да плати пиће Азару. Тек да Кристијано Роналдо не помисли да ће се прошетати до признања за најбољег стрелца турнира. Са бројем шанси које Белгија ствара чак бисмо рекли да Лукаку има сасвим добре шансе. Посебно с обзиром на лакоћу са којом он решава гол ситуације.

Али ово је само Панама. И не би смели ни у Белгији да се превише шире. Мада за разлику од неких других они бар нису имали проблем да се притиску нацере, узврате му шамар и узвикну: ми смо ТОП тим!

БЕЛГИЈА - ПАНАМА 3:0 (0:0)
/Мертенс 47, Лукаку 68, 75/

Стадион: Олимпијски у Сочију
Гледалаца: 44.000
Судије: Џени Сиказаве (Замбија), Жерсон Дос Сантос (Ангола), Закеле Сивела (Јужна Африка) Рјуји Сато (Јапан)

БЕЛГИЈА (3-4-3): Куртоа - Алдервејрелд, Бојата, Вертонген - Меније, Де Брујне, Витсел (од 90. Чадли), Караско (од 74. Дембеле) - Мертенс (од 83. Т. Азар), Лукаку, Е. Азар.

ПАНАМА (4-1-4-1): Пенедо - Муриљо, Р. Торес, Ескобар, Дејвис - Гомез - Барсенас (од 63. Г. Торес), Купер, Годој, Родригез (од 63. Дијаз) - Перез (од 73. Техада).

Светско првенство – група Г:

Белгија – Панама 3:0 (0:0)
(Мертенс 47, Лукаку 69, 75)

20.00 Тунис – Енглеска

Табела:

1. Белгија 1 1 0 0 3:0 3
2. Енглеска 0 0 0 0 0:0 0
3. Тунис 0 0 0 0 0:0 0
4. Панама 1 0 0 1 0:3 0

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар