''Đavoli'' se razgoropadili u nastavku i savladali Panamu!

Fudbaleri Belgije sigurno su započeli nastup na Svetskom prvenstvu u Rusiji, pošto su u okviru grupe G savladali Panamu sa 3:0.  Panama junački, ali Belgija je baš jaka! Debitant uspeo da odoli favorizovanom rivalu u prvom delu, međutim, po povratku sa odmora usledio je potop.  Belgijski buldožer sravnio Panamu! Mertens za album, Lukaku najavio frku sa Ronaldom! Ubedljivih 3:0 u Sočiju.

Fudbal 18.06.2018 | 19:10
''Đavoli'' se razgoropadili u nastavku i savladali Panamu!
Belgijanci su se mučili u prvom poluvremenu, ali su u nastavku potpuno opravdali ulogu favorita i potvrdili da žele prvo mesto u grupi.

Ekipa Roberta Martinesa sada ima dobre šanse za tako nešto u grupi u kojoj se nalaze još Tunis i Engleska, koji igraju od 20 časova u Volgogradu.

I pre početka utakmice na 'Olimpijskom stadionu' znali smo da su Belgijanci veliki favoriti, a oni su to počeli da potvrđuju od prvog minuta, konstantno napadajući zadnju liniju rivala.

Prvu priliku propustio je Janik Fereira Karasko, kada je iz odlične pozicije sa leve strane slabo šutirao, da bi onda Eden Azar propustio da kazni izuzetno lošu reakciju kapitena Paname Romana Toresa.

Dok su igrači u belim dresovima tek sporadično prelazili na polovinu 'Crvenih đavola', igrači Roberta Martinesa su bili sve bliži golu – Tores se iskupio spasavši čist pogodak Romelua Lukakua, da bi Azar bio neprecizan još dvaput, uz promašaj i Drisa Mertensa.

Nakon pola sata igre u Sočiju ritam je opao, Panama je uspela da odahne, a kada je "preživela" još jedan nalet protivničke ekipe u finišu poluvremena, bilo je jasno da će se na odmor otići bez golova.

Možda je u prvom odolevala, ali Panama je popustila već u prvom ozbiljnom napadu u nastavku, posle čega je Belgija lagano došla do trijumfa.

I to na kakav način su momci u crvenom uspeli da povedu – posle nekoliko centaršuteva sa desnog boka i gužve u kaznenom prostoru, lopta je pala na volej Mertensu koji je uhvatio "suvi list" i poslao ga u suprotne rašlje nemoćnog golmana Peneda.

Tada je bilo jasno da Panamu čeka težak ostatak susreta, a to je potvrdio Lukaku sa dva pogotka u razmaku od šest minuta.

Prvo je imao lagan posao glavom na idealan centaršut De Brejnea, da bi potom rutinski realizovao kontranapad i odlično dodavanje Azara.

Belgijanci su imali još nekoliko dobrih situacija, ali se rezultat nije menjao – ipak, i sa ova tri gola veoma zadovoljni čekaju nastavak takmičenja.

Reprezentacija Senegala ostaje poslednji debitant koji je ostvario pobedu u svojoj prvoj mundijalskoj utakmici. Bilo je to 2002, kada su Afrikanci savladali Francusku 1:0.

Priliku da ostvare isti podvig na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Rusiji imali su Island i Panama, međutim, ništa od toga. Islanđani svakako mogu biti zadovoljni, jer su igrali 1:1 sa Argentinom, ali će navijači Paname najverovatnije morati da se zadovolje "samo" učešćem. Jesu njihovi heroji pružili sasvim solidnu partiju protiv Belgije, ipak, nedovoljnu da se izbegne poraz.

U prvoj utakmici Grupe G, Belgija - Panama 3:0 (0:0).

Izabranici Kolumbijca Ernana Gomeza odigrali su vrlo borbeno i požrtvovano do samog kraja. U prvom poluvremenu su uspeli da odole brojnim napadima Belgijanaca, čak i da zaprete u par navrata, ali je u nastavku usledio brz i fantastičan pogodak Drisa Mertensa, koji je skinuo teret sa leđa "Crvenih đavola" i omogućio im da bez nervoze privedu utakmicu kraju.

Bio je 47. minut kada je napadač Napolija u stilu Marka Van Bastena matirao odličnog Haimea Peneda. U 69. je Romelu Lukaku, do tog trenutka jedan od najlošijih u timu Belgije, lepim udarcem glavom završio predivnu akciju Edena Azara i Kevina De Brujnea. Očigledno mu je taj pogodak ubio tremu, pa je šest minuta kasnije rutinski završio kontranapad svog tima i u 3:0 pretovrio asistenciju Azara.

Iako im je tokom prvog dela nedostajala realizacija, pokazali su Belgijanci da ih mnogi s pravom svrstavaju u red najužih favorita na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu.

Naredni izazov imaće 23. juna protiv Tunisa, a pet dana kasnije sledi derbi grupe, protiv Engleske.

Francuska se mučila sa Australijom. Nemačka je pala pred Meksikom. Brazil je uzeo samo bod protiv Švajcarske. A onda je red došao na Belgiju. Da svetu pokaže kako treba da izgleda kad jedan od favorita za najviši plasman preko puta sebe ima autsajdera. U Sočiju, Crveni đavoli s pola gasa pregazili Panamu i pobedom od 3:0 pokazali da ovog puta zaista ozbiljno razmišljaju o tome da naprave nešto veliko.

Istina, nije Panama ekipa koja bi mogla da posluži kao pokazatelj krajnjih dometa izabranika Roberta Martineza, ali nije baš ni toliko loša kao recimo Saudijska Arabija pa da ju je tako lako nakantati. Ali svejedno je svih 90 minuta izgledalo kao da Kevin de Brujne i drugovi mogu da postignu gol kad god požele.

Doduše, nije baš sve bilo idealno. Odbrana se malko uljuljkala u komfornoj nezaposlenosti pred golomTiba Kurtoe što je u par navrata moglo skupo da je košta mada teško da bi išta promenilo u konačnom ishodu. Za svaki slučaj, Kurtoa je bio na mestu da pokaže da nije Belgija toliko jaka samo zahvaljujući ofanzivcima.

Ni njima se Panama nije sklonila sa puta, pa smo posle prvog poluvremena – uprkos potpunoj nadmoći – mogli da slušamo poređenja fudbalskih stručnjaka i “stručnjaka“. Kako je to ekipa slična Francuskoj, nakrcana kvalitetom, bez jasnog plana i sistema u igri. A on je kod Belgijanaca vrlo vidljiv: napred i samo napred. Možda i najofanzivnija ekipa od svih. Pa nek i bude tu ponekog propusta u odbrani. Teško da će primiti toliko koliko napadači mogu da daju.

Samo kad krene, a danas je šampanjac otvorio Dris Mertens volejčinom iz 47. minuta. Još jedan kandidat za gol turnira. U sam rogalj.

Potom je sve bilo lakše. Jer posle kikseva Nemačke i Brazila ama baš niko ne može da iz glave potpuno izbaci tog crva sumnje u sopstveni kvalitet. Kad ga je Mertens išutirao, De Brujne i Eden Azar su se opustili, a Romelu Lukaku osilio.

Prvi gol na pas De Brujnea, za drugi bi trebalo da plati piće Azaru. Tek da Kristijano Ronaldo ne pomisli da će se prošetati do priznanja za najboljeg strelca turnira. Sa brojem šansi koje Belgija stvara čak bismo rekli da Lukaku ima sasvim dobre šanse. Posebno s obzirom na lakoću sa kojom on rešava gol situacije.

Ali ovo je samo Panama. I ne bi smeli ni u Belgiji da se previše šire. Mada za razliku od nekih drugih oni bar nisu imali problem da se pritisku nacere, uzvrate mu šamar i uzviknu: mi smo TOP tim!

BELGIJA - PANAMA 3:0 (0:0)
/Mertens 47, Lukaku 68, 75/

Stadion: Olimpijski u Sočiju
Gledalaca: 44.000
Sudije: Dženi Sikazave (Zambija), Žerson Dos Santos (Angola), Zakele Sivela (Južna Afrika) Rjuji Sato (Japan)

BELGIJA (3-4-3): Kurtoa - Aldervejreld, Bojata, Vertongen - Menije, De Brujne, Vitsel (od 90. Čadli), Karasko (od 74. Dembele) - Mertens (od 83. T. Azar), Lukaku, E. Azar.

PANAMA (4-1-4-1): Penedo - Muriljo, R. Tores, Eskobar, Dejvis - Gomez - Barsenas (od 63. G. Tores), Kuper, Godoj, Rodrigez (od 63. Dijaz) - Perez (od 73. Tehada).

Svetsko prvenstvo – grupa G:

Belgija – Panama 3:0 (0:0)
(Mertens 47, Lukaku 69, 75)

20.00 Tunis – Engleska

Tabela:

1. Belgija 1 1 0 0 3:0 3
2. Engleska 0 0 0 0 0:0 0
3. Tunis 0 0 0 0 0:0 0
4. Panama 1 0 0 1 0:3 0

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar