СП: Шведска уз помоћ ВАР до прве побједе!

Шведска пеналом до бодова и места испред Немаца! Фудбалери Шведске победили су Јужну Кореју у свом првом мечу Групе Ф Светског првенства у Русији са 1:0.  Јужна Кореја се успешно бранила више од 60 минута, а онда све срушила једним несмотреним стартом.  Туча, 42 фаула и мање лоши Швеђани - 1:0! Јужна Кореја није добила ни седми меч заредом на СП, последњи тријумф пре осам година.

Фудбал 18.06.2018 | 16:15
СП: Шведска уз помоћ ВАР до прве побједе!
Прво полувреме је у уводних двадесетак минута било, што би наш народ рекао, "богу плакати".

Осим повремених излета Корејаца напред и покушаја да буду агресивни на половини терена, није било ничег вредног помена.

Први шут ка голу једне или друге стране забележен је тек после двадесет минута, а у првом полувремену је било много фаулова, што довољно говори о атрактивности меча и тог дела игре.

Чак и када су играчи Јужне Кореје покушавали да нападну, Швеђани су деловали стрпљиво и сигурно и временом су успоставили теренску иницијативу.

Такву иницијативу пробали су да искористе кроз игру главом па су лопте често са једне или друге стране ишле високо у казнени простор Јужне Кореје.

Најбољу прилику за Шведску имао је Маркус Берг када је баш после двадесет минута игре избио сам испред голмана Чоа.

Могао је да бира где ће са пет метара да му шутира, али је 27-годишњи чувар мреже одбранио врхунски. Иницијатива Шведске се наставила и било је неколико полушанси, али углавном захваљујући Киму, који је два пута спречавао гол шансе правовременим уклизавањем.

Кореја и Шведска су до краја првог полуврмена у размаку од два минута тражиле пенал. Прво је пао Сон, а онда и Тоивонен, али је остало 0:0.

У наставку је прва припретила Шведска у 49. минуту када је Форсберг шутирао са 16 метара преко гола.

Јужна Кореја узвраћа два минута касније, добро скаче Ку Џа Чеол, али промашује главом. Чо се још једном истакао у 56. минуту када је одбранио покушај Тоивонена главом, али је у 65. минуту био немоћан.

Класон и Ким Мин Ву крећу на лопту, за нијансу је био бржи шведски играч, Ким га обара, али судија из Ел Салвадора Џоел Агилар показује Класону да се придигне.

Међутим, пола минута касније добија сигнал из ВАР собе, проверава и мења одлуку, а Шведска добија пенал. Гранквист намешта лопту на белу тачку, шаље је у праву страну и Шведска заслужено даје гол.

Швеђани су након тога спустили лопту и повукли се, верујући да Јужна Кореја неће озбиљније моћи да запрети. То је и био случај све до 91. минута када је Хванг главом могао да постигне гол да је био мало прецизнији.

Утакмицу је обележио и велики број прекршаја и две повреде. Ларсон и Парк су раније завршили меч због повреда, али Швеђани срећнији чекају Немачку у наредном колу јер сада имају три бода колико и Мексиканци.

Шведска и Немачка играју 23. јуна, а тада ће играти и Мексико и Јужна Кореја.

Када је ФИФА одлучила да на Мундијалу у Русији буде примењен ВАР систем, урадила је то да судијске грешке (превиди) не би кројили резултате утакмица на тако важном такмичењу.

Репрезентација Шведске после победе над Јужном Корејом у Нижњем Новгороду - 1:0 (0:0) - може да буде захвална светској "кући фудбала", јер је управо после интервенције ВАР салвадорски судија Џоел Агилар одлучио да им додели пенал, после старта Ким Мин Вуа на Себастијану Ларсону.

Агилар је испрва пустио да се игра настави, али је прегледом снимка утврдио да је леви бек Кореје у дуелу направио чист фаул.

Лопту је на "креч" наместио капитен Андреас Гранквист и без проблема затресао мрежу - 1:0!

Швеђани, који су до тог тренутка били много бољи и опаснији, задовољили су се минималним вођством и до краја је резултат, уз повремена симулирања и "трошење" времена, остао непромењен.

То значи да ће меч против Немачке у суботу бити од велике важности за оба тима, поготово за Немце, који је после уводног пораза од Мексика имају императив освајања сва три бода.

Иначе је на лепом стадиону у Нижњем одиграна утакмица која ће брзо отићи у заборав. Шведска је упорним убацивањем лопте у казнени простор настојала да по сваку цену искористи предност у снази и висини, док су играчи Кореје врло ретко успевали да ставе у функцију своју брзину.

Готово ништа није показао ни њихов највећи ас, нападач Тотенхема Сон Хјунг Мин.

Уствари, ако је неко побрао аплаузе и привукао пажњу публике широм света, то је голман Чо Хјун Ву, који је у 20. минуту "скинуо зицер" Маркусу Бергу, а и после тога је неколико пута веома добро интервенисао.

Чо је, ипак, покварио утисак када је у 63. минуту неуспелим истрчавањем на једну центрирану лопту проузроковао дуел из кога је који тренутак касније скривљена "најстрожа казна".

Швеђани су се вратили на велику сцену након неодласка на СП 2010. и 2014, док је Јужна Кореја на завршном турниру девети пут заредом. Од тога је само два пута прошла групу - 2002. као домаћин (полуфинале и четврто место) и 2010. у Јужној Африци, када је оставила за собом Грчку и Нигерију, па у осмини финала изгубила од Уругваја (1:2).

Туча у Нижњем Новгороду - јер тако бисмо комотно могли да назовемо окршај Шведске и Јужне Кореје - припао је момцима у жутом, крупнијим, јачим, спретнијим. Без сваке сумње, други меч Групе Ф био је далеко најгрубљи на шампионату - 42 фаула за 90 и кусур минута - а кад је већ тако ред је био да један такав дуел буде решен најстрожом казном - пеналом. 

Трагичар је резервиста Ким Ву, момак који је у игру ушао у 28. минуту уместо повређеног Парка, а јунакАндреас Гранквист, ветеран из задње линије шведске одбране који је био смирен и сталожен у одсудном 65. минуту. Претходно, Виктор Класон је био вешт у шеснаестерцу Корејаца, "за длаку" је био бржи од Вуа, буквално му склонио лопту са ноге и овај га је нехотице закачио по нози. У први мах арбитар Капдевиљ из Француске показао је да се игра настави, али онда је из контролне собе добио препоруку да погледа снимак. Прекид од тридесетак секунди, уобичајена неизвесност и - рука ка белој тачки. 

У Гранквистов "живац" већ смо имали прилике да се уверимо јесенас на Мракани, када је са 11 метара погодио против Црвене звезде. Једнако смирен био је и данас. Одлични дебитант Чо у једну - лопту у другу страну. 

И управо је Чо у неколико наврата сачувао мрежу Корејаца у ранијим фазама утакмице. Најбољу шансу за вођство Швеђани су имали у 21. минуту. Уједно најбоља шанса на утакмици и вероватно највећи промашај у досадашњем току турнира. Тоивонен за Маркуса Берга, овај потпуно сам на петерцу, шут и - Чо чудесно брани.    

До тог момента Корејци су били чак нешто агилнији, борбенији, активнији на половини ривала, али те ситуације Швеђани крећу да шалтају, брзина по брзина, територија по територија, све док нису ривала сабили у њихових 30 метара. 

У таквом амбијенту протекло је највише времена. Гранквист креира из круга на центру, Швеђани круже, а Корејци као да их дозивају да приђу још мало како би кренули у контру. На њихову жалост тих контри било је премало.   

И што је још важније - нису биле довољно убојите, нити брзе. Сон, далеко највећа звезда састава из Азије, неколико пута је мењао стране, тражио где би најлакше могао да пробије, претрчи нешто спорију одбрану Шведске, међутим, ни то није помогло. 

Колико год да су некоме симпатични мора се признати да су Корејци потпуно заслужено положили оружје. Биће довољан само један статистички параметар - за 90 и нешто јаче минута без ударца у оквир гола ривала. Све је јасно. Али далеко од тога да су Швеђани одушевили. Најтачнија била би оцена да је превагу однело искуство и физичка снага. И једни и други, укратко - лимитирани. 

С ова три бода Шведска је себи обезбедила добар темељ за даље. Следе им Немци, па у судару са Мексиком одлука о пласману и коначном утиску. Иду даље или не. Корејци, по свему приказаном, могу полако да се пакују...

Светско првенство – група Ф:

Нижњи Новгород
стадион: Нижњи Новгород
капацитет: 43.319
судије: Џоел Агилар (Ел Салвадор), помоћници Хуан Зумба (Ел Салвадор) Хуан Карлос Араја Мора (Косарика), Норберт Ауата (Тахити)

Шведска (4-4-2): Олсен – Аугустинсон, Гранквист, Јансон, Лустиг – Форсберг, Ларсон, Екдал, Клесон – Тоивонене, Берг . Селектор:Јане Андерсон

Јужна Кореја (4-3-3): Чо – Парк, Ким, Јанг, Ли – Ки, Ли, Ко – Сон, Ким, Хванг.Селектор: Шин Тае Јунг

РЕЗУЛТАТИ 1. КОЛА ГРУПЕ Ф:

Немачка - Мексико 0:1 (0:1)
/Лозано 35/

Шведска - Јужна Кореја 1:0 (0:0)
/Гранквист 65п/

ТАБЕЛА: Мексико 3, Шведска 3, Јужна Кореја 0, Немачка 0.

ПАРОВИ 2. КОЛА (23. јуна): Јужна Кореја - Мексико, Немачка - Шведска.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

киза

18.06.2018 15:03

Судија је једна обицна НУЛА. Требао је искљуцити барем десет играца на утакмици. Око резултата, лопта бези од нападаца, Кореанац стартује на лопту и не успева да је додирне, овај смрсљо од 110 кг пада као покосен, утакмица се наставља тридесетак секунди, лопта је пред голом сведјана, ова НУЛА прекида утакмицу и враца лопту на другу страну терена на белу тацку. Страсно

ОДГОВОРИТЕ