SP: Švedska uz pomoć VAR do prve pobjede!

Švedska penalom do bodova i mesta ispred Nemaca! Fudbaleri Švedske pobedili su Južnu Koreju u svom prvom meču Grupe F Svetskog prvenstva u Rusiji sa 1:0.  Južna Koreja se uspešno branila više od 60 minuta, a onda sve srušila jednim nesmotrenim startom.  Tuča, 42 faula i manje loši Šveđani - 1:0! Južna Koreja nije dobila ni sedmi meč zaredom na SP, poslednji trijumf pre osam godina.

Fudbal 18.06.2018 | 16:15
SP: Švedska uz pomoć VAR do prve pobjede!
Prvo poluvreme je u uvodnih dvadesetak minuta bilo, što bi naš narod rekao, "bogu plakati".

Osim povremenih izleta Korejaca napred i pokušaja da budu agresivni na polovini terena, nije bilo ničeg vrednog pomena.

Prvi šut ka golu jedne ili druge strane zabeležen je tek posle dvadeset minuta, a u prvom poluvremenu je bilo mnogo faulova, što dovoljno govori o atraktivnosti meča i tog dela igre.

Čak i kada su igrači Južne Koreje pokušavali da napadnu, Šveđani su delovali strpljivo i sigurno i vremenom su uspostavili terensku inicijativu.

Takvu inicijativu probali su da iskoriste kroz igru glavom pa su lopte često sa jedne ili druge strane išle visoko u kazneni prostor Južne Koreje.

Najbolju priliku za Švedsku imao je Markus Berg kada je baš posle dvadeset minuta igre izbio sam ispred golmana Čoa.

Mogao je da bira gde će sa pet metara da mu šutira, ali je 27-godišnji čuvar mreže odbranio vrhunski. Inicijativa Švedske se nastavila i bilo je nekoliko polušansi, ali uglavnom zahvaljujući Kimu, koji je dva puta sprečavao gol šanse pravovremenim uklizavanjem.

Koreja i Švedska su do kraja prvog poluvrmena u razmaku od dva minuta tražile penal. Prvo je pao Son, a onda i Toivonen, ali je ostalo 0:0.

U nastavku je prva pripretila Švedska u 49. minutu kada je Forsberg šutirao sa 16 metara preko gola.

Južna Koreja uzvraća dva minuta kasnije, dobro skače Ku Dža Čeol, ali promašuje glavom. Čo se još jednom istakao u 56. minutu kada je odbranio pokušaj Toivonena glavom, ali je u 65. minutu bio nemoćan.

Klason i Kim Min Vu kreću na loptu, za nijansu je bio brži švedski igrač, Kim ga obara, ali sudija iz El Salvadora Džoel Agilar pokazuje Klasonu da se pridigne.

Međutim, pola minuta kasnije dobija signal iz VAR sobe, proverava i menja odluku, a Švedska dobija penal. Grankvist namešta loptu na belu tačku, šalje je u pravu stranu i Švedska zasluženo daje gol.

Šveđani su nakon toga spustili loptu i povukli se, verujući da Južna Koreja neće ozbiljnije moći da zapreti. To je i bio slučaj sve do 91. minuta kada je Hvang glavom mogao da postigne gol da je bio malo precizniji.

Utakmicu je obeležio i veliki broj prekršaja i dve povrede. Larson i Park su ranije završili meč zbog povreda, ali Šveđani srećniji čekaju Nemačku u narednom kolu jer sada imaju tri boda koliko i Meksikanci.

Švedska i Nemačka igraju 23. juna, a tada će igrati i Meksiko i Južna Koreja.

Kada je FIFA odlučila da na Mundijalu u Rusiji bude primenjen VAR sistem, uradila je to da sudijske greške (previdi) ne bi krojili rezultate utakmica na tako važnom takmičenju.

Reprezentacija Švedske posle pobede nad Južnom Korejom u Nižnjem Novgorodu - 1:0 (0:0) - može da bude zahvalna svetskoj "kući fudbala", jer je upravo posle intervencije VAR salvadorski sudija Džoel Agilar odlučio da im dodeli penal, posle starta Kim Min Vua na Sebastijanu Larsonu.

Agilar je isprva pustio da se igra nastavi, ali je pregledom snimka utvrdio da je levi bek Koreje u duelu napravio čist faul.

Loptu je na "kreč" namestio kapiten Andreas Grankvist i bez problema zatresao mrežu - 1:0!

Šveđani, koji su do tog trenutka bili mnogo bolji i opasniji, zadovoljili su se minimalnim vođstvom i do kraja je rezultat, uz povremena simuliranja i "trošenje" vremena, ostao nepromenjen.

To znači da će meč protiv Nemačke u subotu biti od velike važnosti za oba tima, pogotovo za Nemce, koji je posle uvodnog poraza od Meksika imaju imperativ osvajanja sva tri boda.

Inače je na lepom stadionu u Nižnjem odigrana utakmica koja će brzo otići u zaborav. Švedska je upornim ubacivanjem lopte u kazneni prostor nastojala da po svaku cenu iskoristi prednost u snazi i visini, dok su igrači Koreje vrlo retko uspevali da stave u funkciju svoju brzinu.

Gotovo ništa nije pokazao ni njihov najveći as, napadač Totenhema Son Hjung Min.

Ustvari, ako je neko pobrao aplauze i privukao pažnju publike širom sveta, to je golman Čo Hjun Vu, koji je u 20. minutu "skinuo zicer" Markusu Bergu, a i posle toga je nekoliko puta veoma dobro intervenisao.

Čo je, ipak, pokvario utisak kada je u 63. minutu neuspelim istrčavanjem na jednu centriranu loptu prouzrokovao duel iz koga je koji trenutak kasnije skrivljena "najstroža kazna".

Šveđani su se vratili na veliku scenu nakon neodlaska na SP 2010. i 2014, dok je Južna Koreja na završnom turniru deveti put zaredom. Od toga je samo dva puta prošla grupu - 2002. kao domaćin (polufinale i četvrto mesto) i 2010. u Južnoj Africi, kada je ostavila za sobom Grčku i Nigeriju, pa u osmini finala izgubila od Urugvaja (1:2).

Tuča u Nižnjem Novgorodu - jer tako bismo komotno mogli da nazovemo okršaj Švedske i Južne Koreje - pripao je momcima u žutom, krupnijim, jačim, spretnijim. Bez svake sumnje, drugi meč Grupe F bio je daleko najgrublji na šampionatu - 42 faula za 90 i kusur minuta - a kad je već tako red je bio da jedan takav duel bude rešen najstrožom kaznom - penalom. 

Tragičar je rezervista Kim Vu, momak koji je u igru ušao u 28. minutu umesto povređenog Parka, a junakAndreas Grankvist, veteran iz zadnje linije švedske odbrane koji je bio smiren i staložen u odsudnom 65. minutu. Prethodno, Viktor Klason je bio vešt u šesnaestercu Korejaca, "za dlaku" je bio brži od Vua, bukvalno mu sklonio loptu sa noge i ovaj ga je nehotice zakačio po nozi. U prvi mah arbitar Kapdevilj iz Francuske pokazao je da se igra nastavi, ali onda je iz kontrolne sobe dobio preporuku da pogleda snimak. Prekid od tridesetak sekundi, uobičajena neizvesnost i - ruka ka beloj tački. 

U Grankvistov "živac" već smo imali prilike da se uverimo jesenas na Mrakani, kada je sa 11 metara pogodio protiv Crvene zvezde. Jednako smiren bio je i danas. Odlični debitant Čo u jednu - loptu u drugu stranu. 

I upravo je Čo u nekoliko navrata sačuvao mrežu Korejaca u ranijim fazama utakmice. Najbolju šansu za vođstvo Šveđani su imali u 21. minutu. Ujedno najbolja šansa na utakmici i verovatno najveći promašaj u dosadašnjem toku turnira. Toivonen za Markusa Berga, ovaj potpuno sam na petercu, šut i - Čo čudesno brani.    

Do tog momenta Korejci su bili čak nešto agilniji, borbeniji, aktivniji na polovini rivala, ali te situacije Šveđani kreću da šaltaju, brzina po brzina, teritorija po teritorija, sve dok nisu rivala sabili u njihovih 30 metara. 

U takvom ambijentu proteklo je najviše vremena. Grankvist kreira iz kruga na centru, Šveđani kruže, a Korejci kao da ih dozivaju da priđu još malo kako bi krenuli u kontru. Na njihovu žalost tih kontri bilo je premalo.   

I što je još važnije - nisu bile dovoljno ubojite, niti brze. Son, daleko najveća zvezda sastava iz Azije, nekoliko puta je menjao strane, tražio gde bi najlakše mogao da probije, pretrči nešto sporiju odbranu Švedske, međutim, ni to nije pomoglo. 

Koliko god da su nekome simpatični mora se priznati da su Korejci potpuno zasluženo položili oružje. Biće dovoljan samo jedan statistički parametar - za 90 i nešto jače minuta bez udarca u okvir gola rivala. Sve je jasno. Ali daleko od toga da su Šveđani oduševili. Najtačnija bila bi ocena da je prevagu odnelo iskustvo i fizička snaga. I jedni i drugi, ukratko - limitirani. 

S ova tri boda Švedska je sebi obezbedila dobar temelj za dalje. Slede im Nemci, pa u sudaru sa Meksikom odluka o plasmanu i konačnom utisku. Idu dalje ili ne. Korejci, po svemu prikazanom, mogu polako da se pakuju...

Svetsko prvenstvo – grupa F:

Nižnji Novgorod
stadion: Nižnji Novgorod
kapacitet: 43.319
sudije: Džoel Agilar (El Salvador), pomoćnici Huan Zumba (El Salvador) Huan Karlos Araja Mora (Kosarika), Norbert Auata (Tahiti)

Švedska (4-4-2): Olsen – Augustinson, Grankvist, Janson, Lustig – Forsberg, Larson, Ekdal, Kleson – Toivonene, Berg . Selektor:Jane Anderson

Južna Koreja (4-3-3): Čo – Park, Kim, Jang, Li – Ki, Li, Ko – Son, Kim, Hvang.Selektor: Šin Tae Jung

REZULTATI 1. KOLA GRUPE F:

Nemačka - Meksiko 0:1 (0:1)
/Lozano 35/

Švedska - Južna Koreja 1:0 (0:0)
/Grankvist 65p/

TABELA: Meksiko 3, Švedska 3, Južna Koreja 0, Nemačka 0.

PAROVI 2. KOLA (23. juna): Južna Koreja - Meksiko, Nemačka - Švedska.

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kiza

18.06.2018 15:03

Sudija je jedna obicna NULA. Trebao je iskljuciti barem deset igraca na utakmici. Oko rezultata, lopta bezi od napadaca, Koreanac startuje na loptu i ne uspeva da je dodirne, ovaj smrsljo od 110 kg pada kao pokosen, utakmica se nastavlja tridesetak sekundi, lopta je pred golom svedjana, ova NULA prekida utakmicu i vraca loptu na drugu stranu terena na belu tacku. Strasno

ODGOVORITE