Поново о акцизама у Парламенту БиХ

Клуб посланика СДС-а у Представничком дому ПС БиХ упутио је данас у хитну процедуру измјене закона које предвиђају укидање акциза на гориво које су усвојене почетком ове године у петом покушају.

.

Босна и Херцеговина 18.06.2018 | 13:55
Поново о акцизама у Парламенту БиХ
Ове измјене закона, које потписују посланици СДС-овог клуба у Представничком дому ПС, предвиђају стављање ван снаге закона који је омогућио повећање акциза за  18 пфенинга и могле би се наћи већ на наредном скупштинском засједању, које је заказано за сриједу, јавио је дописник БН ТВ.

Акцизе на гориво усвојене у Парламенту БиХ у петом покушају и то на инцијативу влада РС и ФБиХ уз подршку посланика СНСД, ХДЗ, СДА, СББ...који су тада названи тзв. акцизна коалиција.

Тврдња да ће акцизе помоћи изградњи путева брзо је након усвајања закона пала у воду, јер је откривено да се акцизе уводе као гаранција да ће бити враћени међународни кредити које су владе узеле у претходном периоду, као и за нови аранжман код ММФ-а који су склопиле владе Републике Српске и Федерације БиХ.

СНСД је био за увођење акциза и неће подржати измјене закона да оне буду укинуте.

Предсједник РС Милорад Додик, који је и предсједник СНСД-а, данас је рекао да неће подржати укидање акциза, оптужујући СДС за опструкцију.

Занимљиво ће бити како ће се о овом закону изјаснити бивши посланици СДС-а, који су сада у табору ДНС коалиционом партнеру СНСД-а, Ђорђе Крчмар и Борислав Бојић који су раније гласали против увођења акциза.

За Удружење за међународни и унутрашњи саобраћај РС, који су претходних дана извели возаче на улицу због високих цијена гориво је прихватљив приједлог СДС-а о укидању акциза на гориво.

Хоће ли доћи до укидања акциза на гориво у Представничком дому ПС БиХ видјеће се већ у сриједу.

Од почетка ове године гориво у РС је поскупило око пола марке, а акцизе имају важну улогу у структури цијене горива.

БН ТВ

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кики

18.06.2018 12:02

Нема ста да се гледа.Тако је како је Баја реко.

ОДГОВОРИТЕ