Ponovo o akcizama u Parlamentu BiH

Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH uputio je danas u hitnu proceduru izmjene zakona koje predviđaju ukidanje akciza na gorivo koje su usvojene početkom ove godine u petom pokušaju.

.

Bosna i Hercegovina 18.06.2018 | 13:55
Ponovo o akcizama u Parlamentu BiH
Ove izmjene zakona, koje potpisuju poslanici SDS-ovog kluba u Predstavničkom domu PS, predviđaju stavljanje van snage zakona koji je omogućio povećanje akciza za  18 pfeninga i mogle bi se naći već na narednom skupštinskom zasjedanju, koje je zakazano za srijedu, javio je dopisnik BN TV.

Akcize na gorivo usvojene u Parlamentu BiH u petom pokušaju i to na incijativu vlada RS i FBiH uz podršku poslanika SNSD, HDZ, SDA, SBB...koji su tada nazvani tzv. akcizna koalicija.

Tvrdnja da će akcize pomoći izgradnji puteva brzo je nakon usvajanja zakona pala u vodu, jer je otkriveno da se akcize uvode kao garancija da će biti vraćeni međunarodni krediti koje su vlade uzele u prethodnom periodu, kao i za novi aranžman kod MMF-a koji su sklopile vlade Republike Srpske i Federacije BiH.

SNSD je bio za uvođenje akciza i neće podržati izmjene zakona da one budu ukinute.

Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, danas je rekao da neće podržati ukidanje akciza, optužujući SDS za opstrukciju.

Zanimljivo će biti kako će se o ovom zakonu izjasniti bivši poslanici SDS-a, koji su sada u taboru DNS koalicionom partneru SNSD-a, Đorđe Krčmar i Borislav Bojić koji su ranije glasali protiv uvođenja akciza.

Za Udruženje za međunarodni i unutrašnji saobraćaj RS, koji su prethodnih dana izveli vozače na ulicu zbog visokih cijena gorivo je prihvatljiv prijedlog SDS-a o ukidanju akciza na gorivo.

Hoće li doći do ukidanja akciza na gorivo u Predstavničkom domu PS BiH vidjeće se već u srijedu.

Od početka ove godine gorivo u RS je poskupilo oko pola marke, a akcize imaju važnu ulogu u strukturi cijene goriva.

BN TV

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kiki

18.06.2018 12:02

Nema sta da se gleda.Tako je kako je Baja reko.

ODGOVORITE